Co zrobić kiedy zamiast ciasta upieczemy zakalca?

Kulinaria

Zakalcem, nazywa się powszechnie niewyrośnięte ciasto, które może być niemiłą niespodzianką i może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonym kucharkom i cukiernikom. Zakalec przeważnie jest niedopieczony w środku albo mokry od spodu. Przyczyn powstawania zakalców jest wiele, istnieją także różne sposoby na ich uniknięcie, a także na odratowanie powstałych już.

Skąd bierze się zakalec?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ nie istnieje jedna przyczyna, dlaczego ciasto się nie udaje. Gdy zakalec już się pojawi, poznać go nie jest trudno, część ciasta lub całość jest niewyrośnięta, zapadnięta, wilgotna od spodu i wygląda na niedopieczone. Nieupieczone w środku ciasto swoją konsystencją będzie przypominało budyń. I chociaż większość z nas uzna ten wypiek za smaczny, prawdopodobnie jego autor poniesie porażkę w swoim odczuciu.

Jak uratować zakalec

Nie zawsze zakalec oznacza koniec, nie każde ciasto wyląduje w koszu, niektóre zakalce można odratować. Jeśli zakalec powstał tylko w jednej części ciasta, można je wykroić i ozdobić w tym miejscu, owocami lub polewą.
Jeżeli ciasto nie nadaje się, aby postawić je na stole w całości, można pokroić je na kawałki, efekt wizualny będzie o wiele lepszy.
Najłatwiej chyba poradzić sobie z zakalcem umiejscowionym na spodzie ciasta, można je po prostu odkroić. Z odkrojonych fragmentów można zrobić spód do innego ciasta, deseru lub bajaderki, możemy wykorzystać je do zrobienia smakowych kulek mocy.

Czy zakalce można jeść?

Zakalec jest to niedopieczone ciasto, nasze babcie mawiały, że nie powinno się go jeść bo może rozboleć po nim brzuch. Stąd istnieje przekonanie, że nie powinny go spożywać osoby z dolegliwościami żołądkowymi, chorobami żołądka i wrażliwym układem pokarmowym. Nie wskazane jest również podawania zakalców małym dzieciom. Jednak w żadnym wypadku nie jest on szkodliwy czy trujący dla zdrowych ludzi, smakuje podobnie jak zwykłą ciasto, różni się jednak wyglądem i konsystencją.

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …