Co zrobić kiedy zamiast ciasta upieczemy zakalca?

Kulinaria

Zakalcem, nazywa się powszechnie niewyrośnięte ciasto, które może być niemiłą niespodzianką i może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonym kucharkom i cukiernikom. Zakalec przeważnie jest niedopieczony w środku albo mokry od spodu. Przyczyn powstawania zakalców jest wiele, istnieją także różne sposoby na ich uniknięcie, a także na odratowanie powstałych już.

Skąd bierze się zakalec?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ nie istnieje jedna przyczyna, dlaczego ciasto się nie udaje. Gdy zakalec już się pojawi, poznać go nie jest trudno, część ciasta lub całość jest niewyrośnięta, zapadnięta, wilgotna od spodu i wygląda na niedopieczone. Nieupieczone w środku ciasto swoją konsystencją będzie przypominało budyń. I chociaż większość z nas uzna ten wypiek za smaczny, prawdopodobnie jego autor poniesie porażkę w swoim odczuciu.

Jak uratować zakalec

Nie zawsze zakalec oznacza koniec, nie każde ciasto wyląduje w koszu, niektóre zakalce można odratować. Jeśli zakalec powstał tylko w jednej części ciasta, można je wykroić i ozdobić w tym miejscu, owocami lub polewą.
Jeżeli ciasto nie nadaje się, aby postawić je na stole w całości, można pokroić je na kawałki, efekt wizualny będzie o wiele lepszy.
Najłatwiej chyba poradzić sobie z zakalcem umiejscowionym na spodzie ciasta, można je po prostu odkroić. Z odkrojonych fragmentów można zrobić spód do innego ciasta, deseru lub bajaderki, możemy wykorzystać je do zrobienia smakowych kulek mocy.

Czy zakalce można jeść?

Zakalec jest to niedopieczone ciasto, nasze babcie mawiały, że nie powinno się go jeść bo może rozboleć po nim brzuch. Stąd istnieje przekonanie, że nie powinny go spożywać osoby z dolegliwościami żołądkowymi, chorobami żołądka i wrażliwym układem pokarmowym. Nie wskazane jest również podawania zakalców małym dzieciom. Jednak w żadnym wypadku nie jest on szkodliwy czy trujący dla zdrowych ludzi, smakuje podobnie jak zwykłą ciasto, różni się jednak wyglądem i konsystencją.

 

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …