Sprawdzony przepis na pierniczki bez glutenu!
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Pierniczki kojarzą się wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, ale okazuje się, że część z nas nie może ich jeść. Chodzi tutaj oczywiście o tych, którzy mają problem z trawieniem glutenu. Jednak, jest na to ratunek! Oto jedyny w swoim rodzaju przepis na pierniczki bez glutenu!
Składniki
• 500 g mąki gryczanej
• 150 g masła
• 125 g cukru
• 125 g miodu, najlepiej płynnego
• 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
• jedna łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki kakao
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• jedna łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 żółtka jaj
• 2 łyżki słodkiej śmietany 30%
Pierniczki bez glutenu– przygotowanie
1. Przygotuj mały rondelek, do którego włożysz masło, cukier, miód przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewaj całość, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstaw całość do przestudzenia.
2. Rozpuść sodę oczyszczoną wy odrobinie wody i Dodaj ją do masy miodowej. Możesz użyć do tego trzepaczki.
3. Do całości dodaj żółtka jajek. Bardzo istotne jest to, żeby masa była chłodna, bo inaczej żółtka się zetną.
4. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Połącz z masą miodową i zagniataj ciasto. Powinno ona mieć gładką konsystencję. Kiedy tak jest, Dodaj śmietany inni wygniatam i jeszcze przez chwilę.
5. Nabierz trochę ciasta i wałkujemy pomiędzy 2 kawałkami papieru do pieczenia. W ten sposób nie będzie się ono przyklejać i łatwiej będzie je rozwałkować. Ciasto powinno mieć około 7 mm grubości.
6. Przygotuj foremki do wykrawania ciasta i wytnij pierniczki. Jeśli ciasto przykleja się do foremek, posępna nią trochę mąki gryczanej. Tak wykrojone ciastka podważaj nożem od spodu i przekładaj na blachę, którą wyłożyłeś papierem do pieczenia.
7. Całą blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Jeśli możesz, ustaw grzanie z góry i z dołu. Piecz je przez 10 minut, ale Obserwuj czy się nie przypalają. Po upieczeniu zostaw je na blaszce przez chwilę, żeby lekko przestygły.
8. Następnie przełóż je na kratkę i pozwól im wystygnąć. Zaraz po upieczeniu będą one miękkie, a kiedy wystygną zaczną twardnieć.
9. Tak przygotowane pierniczki możemy lukrować i ozdabiać w nasz ulubiony sposób. Możemy użyć orzechów, posypek i innych dodatków. Wszystko to będzie doskonale pasowało do naszych pierniczków bezglutenowych.
Tak przygotowane pierniczki należy przechowywać w szczelnej, metalowej puszce. Jeśli takiej nie mamy, nadadzą się też woreczki strunowe, lub zwykłe pojemniki na żywność. Chodzi o to, żeby pierniczki nie wyschły. Wtedy staną się twarde. Smacznego!