Sprawdzony przepis na pierniczki bez glutenu!

Kulinaria

Pierniczki kojarzą się wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, ale okazuje się, że część z nas nie może ich jeść. Chodzi tutaj oczywiście o tych, którzy mają problem z trawieniem glutenu. Jednak, jest na to ratunek! Oto jedyny w swoim rodzaju przepis na pierniczki bez glutenu!

Składniki

• 500 g mąki gryczanej
• 150 g masła
• 125 g cukru
• 125 g miodu, najlepiej płynnego
• 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
• jedna łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki kakao
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• jedna łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 żółtka jaj
• 2 łyżki słodkiej śmietany 30%

Pierniczki bez glutenu– przygotowanie

1. Przygotuj mały rondelek, do którego włożysz masło, cukier, miód przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Podgrzewaj całość, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstaw całość do przestudzenia.
2. Rozpuść sodę oczyszczoną wy odrobinie wody i Dodaj ją do masy miodowej. Możesz użyć do tego trzepaczki.
3. Do całości dodaj żółtka jajek. Bardzo istotne jest to, żeby masa była chłodna, bo inaczej żółtka się zetną.
4. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Połącz z masą miodową i zagniataj ciasto. Powinno ona mieć gładką konsystencję. Kiedy tak jest, Dodaj śmietany inni wygniatam i jeszcze przez chwilę.
5. Nabierz trochę ciasta i wałkujemy pomiędzy 2 kawałkami papieru do pieczenia. W ten sposób nie będzie się ono przyklejać i łatwiej będzie je rozwałkować. Ciasto powinno mieć około 7 mm grubości.
6. Przygotuj foremki do wykrawania ciasta i wytnij pierniczki. Jeśli ciasto przykleja się do foremek, posępna nią trochę mąki gryczanej. Tak wykrojone ciastka podważaj nożem od spodu i przekładaj na blachę, którą wyłożyłeś papierem do pieczenia.
7. Całą blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Jeśli możesz, ustaw grzanie z góry i z dołu. Piecz je przez 10 minut, ale Obserwuj czy się nie przypalają. Po upieczeniu zostaw je na blaszce przez chwilę, żeby lekko przestygły.
8. Następnie przełóż je na kratkę i pozwól im wystygnąć. Zaraz po upieczeniu będą one miękkie, a kiedy wystygną zaczną twardnieć.
9. Tak przygotowane pierniczki możemy lukrować i ozdabiać w nasz ulubiony sposób. Możemy użyć orzechów, posypek i innych dodatków. Wszystko to będzie doskonale pasowało do naszych pierniczków bezglutenowych.
Tak przygotowane pierniczki należy przechowywać w szczelnej, metalowej puszce. Jeśli takiej nie mamy, nadadzą się też woreczki strunowe, lub zwykłe pojemniki na żywność. Chodzi o to, żeby pierniczki nie wyschły. Wtedy staną się twarde. Smacznego!

 

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …