Jak zrobić szybki majonez blenderem?

Kulinaria

Sałatki, sosy, kanapki, jajka, frytki, a nawet mięso- te wszystkie potrawy smakują dobrze, ale z dodatkiem majonezy są przepyszne. Jest niezbędnym dodatkiem w kuchni, a zdarza się, że zabraknie go w najmniej oczekiwanym momencie. Co zrobić, gdy majonez skończy nam się podczas dekoracji jajek wielkanocnych w niedzielę rano, albo goście będą za 15 minut, a ty nie masz przygotowanego sosu do sałaki? Zrób majonez samodzielnie. Nic prostszego.

Wartości odżywcze majonezu

Majonez to przepyszny dodatek do wielu dań jednak jest on bardzo kaloryczny. W 100 gramach produktu mieści się aż 700 kcal! To więcej niż w chipsach. Co więcej, zawiera on aż 70g tłuszczu. Jest to produkt, który powinien być wyeliminowany całkowicie w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Zastosowanie majonezu

Jak już wspomnieliśmy w akapicie wyżej, majonez to produkt dodawany do wielu dań. Wykorzystuje się go, do potraw tradycyjnych jak sałatka jarzynowa, jajka na twardo i faszerowane, czy też dodatek do kanapek. Używany jest też do wielu nowoczesnych przepisów. To dowodzi tylko, że powinien być w każdej kuchni, ale co zrobić, gdy go zabraknie?

Przepis na szybki majonez blenderem

Potrzebować będziesz: jajko (całe), niepełną szklankę oleju rzepakowego, jedną łyżkę soku z cytryny, jedną łyżkę musztardy (najlepsza będzie delikatesowa), sól i pieprz (do smaku).
Samo wykonanie jest dziecinnie proste. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w wysokim, wąskim naczyniu i zblendować. Właściciele blenderów ręcznych muszą pamiętać, aby poruszać blenderem w górę i w dół. Przy blenderze kielichowym zadanie jest jeszcze prostsze.

Dlaczego domowy majonez jest lepszy

Majonez dostępny w sklepie posiada w swoim składzie nie tylko wyżej wymienione składniki ale również sztuczne dodatki poprawiające jego smak, konsystencję czy trwałość.

Na co uważać podczas przygotowywania domowego majonezu?

Majonez składa się z surowego jajka. Jedzenie surowych jajek niesie ze sobą ryzyko wystąpienia salmonellozy. Salmonellozę wywołują bakterie z rodzaju Salmonella. Objawami tej choroby są: wysoka gorączka, bóle głowy, suchy kaszek, początkowo zaparcia, biegunka w drugiej fazie, wysypka.
Aby uniknąć tych nieprzyjemnych objawów, należy odpowiednio przygotować jajko przed wybiciem. Bakterie Salmonelli znajdują się nie w jajku, a na jego skorupce. Przed wybiciem jajka, zawsze umyj skorupkę, sparz wrzątkiem, polej zimną wodą i gotowe. Tak przygotowane jajko powinno być, wolne od szkodliwych bakterii.

Jak widzisz, szybki majonez blenderem nie jest takim trudnym zadaniem, wystarczy dosłownie 5 minut i domowy, pyszny, a co więcej wolny od chemii majonez pojawi się na naszym stole. Życzymy smacznego.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …