Jak zrobić szybki majonez blenderem?

Kulinaria

Sałatki, sosy, kanapki, jajka, frytki, a nawet mięso- te wszystkie potrawy smakują dobrze, ale z dodatkiem majonezy są przepyszne. Jest niezbędnym dodatkiem w kuchni, a zdarza się, że zabraknie go w najmniej oczekiwanym momencie. Co zrobić, gdy majonez skończy nam się podczas dekoracji jajek wielkanocnych w niedzielę rano, albo goście będą za 15 minut, a ty nie masz przygotowanego sosu do sałaki? Zrób majonez samodzielnie. Nic prostszego.

Wartości odżywcze majonezu

Majonez to przepyszny dodatek do wielu dań jednak jest on bardzo kaloryczny. W 100 gramach produktu mieści się aż 700 kcal! To więcej niż w chipsach. Co więcej, zawiera on aż 70g tłuszczu. Jest to produkt, który powinien być wyeliminowany całkowicie w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Zastosowanie majonezu

Jak już wspomnieliśmy w akapicie wyżej, majonez to produkt dodawany do wielu dań. Wykorzystuje się go, do potraw tradycyjnych jak sałatka jarzynowa, jajka na twardo i faszerowane, czy też dodatek do kanapek. Używany jest też do wielu nowoczesnych przepisów. To dowodzi tylko, że powinien być w każdej kuchni, ale co zrobić, gdy go zabraknie?

Przepis na szybki majonez blenderem

Potrzebować będziesz: jajko (całe), niepełną szklankę oleju rzepakowego, jedną łyżkę soku z cytryny, jedną łyżkę musztardy (najlepsza będzie delikatesowa), sól i pieprz (do smaku).
Samo wykonanie jest dziecinnie proste. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w wysokim, wąskim naczyniu i zblendować. Właściciele blenderów ręcznych muszą pamiętać, aby poruszać blenderem w górę i w dół. Przy blenderze kielichowym zadanie jest jeszcze prostsze.

Dlaczego domowy majonez jest lepszy

Majonez dostępny w sklepie posiada w swoim składzie nie tylko wyżej wymienione składniki ale również sztuczne dodatki poprawiające jego smak, konsystencję czy trwałość.

Na co uważać podczas przygotowywania domowego majonezu?

Majonez składa się z surowego jajka. Jedzenie surowych jajek niesie ze sobą ryzyko wystąpienia salmonellozy. Salmonellozę wywołują bakterie z rodzaju Salmonella. Objawami tej choroby są: wysoka gorączka, bóle głowy, suchy kaszek, początkowo zaparcia, biegunka w drugiej fazie, wysypka.
Aby uniknąć tych nieprzyjemnych objawów, należy odpowiednio przygotować jajko przed wybiciem. Bakterie Salmonelli znajdują się nie w jajku, a na jego skorupce. Przed wybiciem jajka, zawsze umyj skorupkę, sparz wrzątkiem, polej zimną wodą i gotowe. Tak przygotowane jajko powinno być, wolne od szkodliwych bakterii.

Jak widzisz, szybki majonez blenderem nie jest takim trudnym zadaniem, wystarczy dosłownie 5 minut i domowy, pyszny, a co więcej wolny od chemii majonez pojawi się na naszym stole. Życzymy smacznego.

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …