Jak zrobić szybki majonez blenderem?

Kulinaria

Sałatki, sosy, kanapki, jajka, frytki, a nawet mięso- te wszystkie potrawy smakują dobrze, ale z dodatkiem majonezy są przepyszne. Jest niezbędnym dodatkiem w kuchni, a zdarza się, że zabraknie go w najmniej oczekiwanym momencie. Co zrobić, gdy majonez skończy nam się podczas dekoracji jajek wielkanocnych w niedzielę rano, albo goście będą za 15 minut, a ty nie masz przygotowanego sosu do sałaki? Zrób majonez samodzielnie. Nic prostszego.

Wartości odżywcze majonezu

Majonez to przepyszny dodatek do wielu dań jednak jest on bardzo kaloryczny. W 100 gramach produktu mieści się aż 700 kcal! To więcej niż w chipsach. Co więcej, zawiera on aż 70g tłuszczu. Jest to produkt, który powinien być wyeliminowany całkowicie w diecie osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Zastosowanie majonezu

Jak już wspomnieliśmy w akapicie wyżej, majonez to produkt dodawany do wielu dań. Wykorzystuje się go, do potraw tradycyjnych jak sałatka jarzynowa, jajka na twardo i faszerowane, czy też dodatek do kanapek. Używany jest też do wielu nowoczesnych przepisów. To dowodzi tylko, że powinien być w każdej kuchni, ale co zrobić, gdy go zabraknie?

Przepis na szybki majonez blenderem

Potrzebować będziesz: jajko (całe), niepełną szklankę oleju rzepakowego, jedną łyżkę soku z cytryny, jedną łyżkę musztardy (najlepsza będzie delikatesowa), sól i pieprz (do smaku).
Samo wykonanie jest dziecinnie proste. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w wysokim, wąskim naczyniu i zblendować. Właściciele blenderów ręcznych muszą pamiętać, aby poruszać blenderem w górę i w dół. Przy blenderze kielichowym zadanie jest jeszcze prostsze.

Dlaczego domowy majonez jest lepszy

Majonez dostępny w sklepie posiada w swoim składzie nie tylko wyżej wymienione składniki ale również sztuczne dodatki poprawiające jego smak, konsystencję czy trwałość.

Na co uważać podczas przygotowywania domowego majonezu?

Majonez składa się z surowego jajka. Jedzenie surowych jajek niesie ze sobą ryzyko wystąpienia salmonellozy. Salmonellozę wywołują bakterie z rodzaju Salmonella. Objawami tej choroby są: wysoka gorączka, bóle głowy, suchy kaszek, początkowo zaparcia, biegunka w drugiej fazie, wysypka.
Aby uniknąć tych nieprzyjemnych objawów, należy odpowiednio przygotować jajko przed wybiciem. Bakterie Salmonelli znajdują się nie w jajku, a na jego skorupce. Przed wybiciem jajka, zawsze umyj skorupkę, sparz wrzątkiem, polej zimną wodą i gotowe. Tak przygotowane jajko powinno być, wolne od szkodliwych bakterii.

Jak widzisz, szybki majonez blenderem nie jest takim trudnym zadaniem, wystarczy dosłownie 5 minut i domowy, pyszny, a co więcej wolny od chemii majonez pojawi się na naszym stole. Życzymy smacznego.

 

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …