Polewa do ciasta marchewkowego z serka – jak ją zrobić?
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Ciasto marchewkowe jest pysznym deserem, który ma wielu fanów na całym świecie. Wydawać by się mogło, że warzywa zupełnie nie pasują do słodkich potraw, ale każdy, kto spróbuje tego ciasta, kompletnie zmieni zdanie na ten temat. Jego pyszny, korzenny smak można doskonale uzupełnić prostą w przygotowaniu polewą. Polewa do ciasta marchewkowego z serka – oto szybki przepis, który się zawsze udaje!
Składniki:
200 g białego serka naturalnego
jedna łyżeczka cukru waniliowego
50 g cukru pudru
jedna łyżeczka soku z cytryny
dwie lub trzy masła
Polewa do ciasta marchewkowego z serka – przygotowanie
Przygotowanie takiej polewy jest niezwykle proste i zajmuje bardzo mało czasu. Wystarczy, że przygotujemy sobie dużą miskę, do której wrzucimy serek i masło. Teraz do akcji wchodzi mikser. Miksujemy serek z masłem na gładką masę. Podczas mieszania dodajemy powoli cukier puder i cukier waniliowy. Warto pamiętać o tym, żeby Wszystko dokładnie wymieszać, bo w przeciwnym razie zrobią się grudki z cukru waniliowego, które będą nieładnie wyglądać na cieście. Na samym końcu dodajemy sok cytrynę i Jeszcze raz dokładnie mieszamy. W ten prosty sposób polewa do ciasta marchewkowego jest gotowa.
Jak udekorować ciasto marchewkowe?
Nie da się ukryć, że ciasto marchewkowe same w sobie nie wygląda zbyt oszałamiająco. To bardzo prosty wypiek, który jednak możemy kompletnie odczarować za pomocą odpowiednich dekoracji. Warto zacząć od polania całości pyszną polewą, którą przygotowaliśmy z przepisu podanego powyżej. Czego jeszcze możemy użyć do dekoracji ciasta marchewkowego?
• Świetnie sprawdzą się tutaj same marchewki! Możemy użyć temperówki do warzyw, żeby wyciąć z niej ciekawe zawijasy, które ułożymy na górze ciasta. Taka dekoracja będzie wyglądać świetnie, a każdy, kto spróbuje naszego ciasta będzie wiedział co je na pierwszy rzut oka.
• Ciasto marchewkowe możemy też udekorować kostkami białej czekolady. Taka czekolada doskonale pasuje do korzennego smaku naszego deseru, a więc same kostki ułożone na jego szczycie będą doskonałym dodatkiem. Warto pamiętać, żeby czekolada znalazła się na każdym kawałku ciasta.
• Na górze wypieku możemy ułożyć też nieco bakalii. Możemy się tutaj wzorować dekoracjami wielkanocnego mazurka. Świetnie sprawdzą się rodzynki, migdały, czy inne orzechy.
Jak widać, możliwości jest bardzo dużo! Najlepiej jest udekorować ciasto elementami, które nie tylko ładnie wyglądają, ale będą nam też smakować. W końcu jest to intergralna część całego deseru!