Polewa do ciasta marchewkowego z serka – jak ją zrobić?

Kulinaria

Ciasto marchewkowe jest pysznym deserem, który ma wielu fanów na całym świecie. Wydawać by się mogło, że warzywa zupełnie nie pasują do słodkich potraw, ale każdy, kto spróbuje tego ciasta, kompletnie zmieni zdanie na ten temat. Jego pyszny, korzenny smak można doskonale uzupełnić prostą w przygotowaniu polewą. Polewa do ciasta marchewkowego z serka – oto szybki przepis, który się zawsze udaje!

Składniki:

200 g białego serka naturalnego
jedna łyżeczka cukru waniliowego
50 g cukru pudru
jedna łyżeczka soku z cytryny
dwie lub trzy masła

Polewa do ciasta marchewkowego z serka – przygotowanie

Przygotowanie takiej polewy jest niezwykle proste i zajmuje bardzo mało czasu. Wystarczy, że przygotujemy sobie dużą miskę, do której wrzucimy serek i masło. Teraz do akcji wchodzi mikser. Miksujemy serek z masłem na gładką masę. Podczas mieszania dodajemy powoli cukier puder i cukier waniliowy. Warto pamiętać o tym, żeby Wszystko dokładnie wymieszać, bo w przeciwnym razie zrobią się grudki z cukru waniliowego, które będą nieładnie wyglądać na cieście. Na samym końcu dodajemy sok cytrynę i Jeszcze raz dokładnie mieszamy. W ten prosty sposób polewa do ciasta marchewkowego jest gotowa.

Jak udekorować ciasto marchewkowe?

Nie da się ukryć, że ciasto marchewkowe same w sobie nie wygląda zbyt oszałamiająco. To bardzo prosty wypiek, który jednak możemy kompletnie odczarować za pomocą odpowiednich dekoracji. Warto zacząć od polania całości pyszną polewą, którą przygotowaliśmy z przepisu podanego powyżej. Czego jeszcze możemy użyć do dekoracji ciasta marchewkowego?
• Świetnie sprawdzą się tutaj same marchewki! Możemy użyć temperówki do warzyw, żeby wyciąć z niej ciekawe zawijasy, które ułożymy na górze ciasta. Taka dekoracja będzie wyglądać świetnie, a każdy, kto spróbuje naszego ciasta będzie wiedział co je na pierwszy rzut oka.
• Ciasto marchewkowe możemy też udekorować kostkami białej czekolady. Taka czekolada doskonale pasuje do korzennego smaku naszego deseru, a więc same kostki ułożone na jego szczycie będą doskonałym dodatkiem. Warto pamiętać, żeby czekolada znalazła się na każdym kawałku ciasta.
• Na górze wypieku możemy ułożyć też nieco bakalii. Możemy się tutaj wzorować dekoracjami wielkanocnego mazurka. Świetnie sprawdzą się rodzynki, migdały, czy inne orzechy.
Jak widać, możliwości jest bardzo dużo! Najlepiej jest udekorować ciasto elementami, które nie tylko ładnie wyglądają, ale będą nam też smakować. W końcu jest to intergralna część całego deseru!

 

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …