Co oryginalnego zjeść w Pieninach?

Kulinaria

Regionalne jedzenie

Ważnym czynnikiem wpływającym na ocenę minionej podróży są posiłki. Większość regionów turystycznych posiada własne unikalne dania, które przyciągają turystów do odwiedzenia danego miejsca. Mieszkańcy Pienin i najbliższych okolic, również posiadają własne dania, z których mogą być dumni. Podobnie jak w innych regionach górskich podstawą tutejszej kuchni są takie warzywa jak kapusta i ziemniaki, produkty mleczne szczególnie sery owcze, mięsa baranie i jagnięce, a także pozostałe produkty jak ryby, kasze i grzyby. Tutejsi mieszkańcy kultywują tradycje kulinarne, gromadząc i przyrządzając dania według starych receptur.

Popisowe dania kuchni regionalnej

Teraz postaram się przedstawić kilka oryginalnych przykładów dan kuchni Pienińskiej.
Pierwszym daniem głównym, które chciałbym przedstawić, są gałuski, nazywane również gałuszkami. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków, do których dodana jest bryndza ( miękki ser z owczego mleka ) lub tłuszcz. W celu uzyskania wyjątkowego smaku dodawana jest do nich wędzona słonina. Kolejnymi potrawami są gotowane suszone gruszki zatrzepane mąką zwane potocznie pamułą jak i Wielkanocna trzęsionka. Druga z wymienionych jest pełna goryczy, co ma podkreślać klimat świąt Wielkiejnocy.
Po daniach głównych czas na desery. Najmocniej kojarzonym tego typu potrawą są placki drożdżowe zwane kołocami, podawane z farszem ziemniaczanym lub serowym. Innym deserem doskonale wpisującym się klimat kuchni Pienińskiej są pieczone jabłka z konfiturą.

Jak przygotować pienińską potrawę samemu?

Częstą sytuacją jest, że osoby, które zasmakowały tutejszej kuchni, chciałyby samodzielnie coś upichcić. Łatwym daniem do przygotowania jest kulasa. Jest to razowa mąka gotowana z mlekiem i serwowana z okrasą. Żeby wystartować z przyrządzaniem, nie jest wymagana zbyt wielka wiedza kucharska, wsypujemy ostrożnie mąkę do wrzącego i osolonego mleka. Następnie, aby zapobiec zbijaniu się mąki w bryły, należy mieszać ją przez cały czas. Tak ugotowaną potrawę należy wlać na talerz i polać np. omastą. Pienińskie danie gotowe.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …