Co oryginalnego zjeść w Pieninach?

Kulinaria

Regionalne jedzenie

Ważnym czynnikiem wpływającym na ocenę minionej podróży są posiłki. Większość regionów turystycznych posiada własne unikalne dania, które przyciągają turystów do odwiedzenia danego miejsca. Mieszkańcy Pienin i najbliższych okolic, również posiadają własne dania, z których mogą być dumni. Podobnie jak w innych regionach górskich podstawą tutejszej kuchni są takie warzywa jak kapusta i ziemniaki, produkty mleczne szczególnie sery owcze, mięsa baranie i jagnięce, a także pozostałe produkty jak ryby, kasze i grzyby. Tutejsi mieszkańcy kultywują tradycje kulinarne, gromadząc i przyrządzając dania według starych receptur.

Popisowe dania kuchni regionalnej

Teraz postaram się przedstawić kilka oryginalnych przykładów dan kuchni Pienińskiej.
Pierwszym daniem głównym, które chciałbym przedstawić, są gałuski, nazywane również gałuszkami. Są to kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków, do których dodana jest bryndza ( miękki ser z owczego mleka ) lub tłuszcz. W celu uzyskania wyjątkowego smaku dodawana jest do nich wędzona słonina. Kolejnymi potrawami są gotowane suszone gruszki zatrzepane mąką zwane potocznie pamułą jak i Wielkanocna trzęsionka. Druga z wymienionych jest pełna goryczy, co ma podkreślać klimat świąt Wielkiejnocy.
Po daniach głównych czas na desery. Najmocniej kojarzonym tego typu potrawą są placki drożdżowe zwane kołocami, podawane z farszem ziemniaczanym lub serowym. Innym deserem doskonale wpisującym się klimat kuchni Pienińskiej są pieczone jabłka z konfiturą.

Jak przygotować pienińską potrawę samemu?

Częstą sytuacją jest, że osoby, które zasmakowały tutejszej kuchni, chciałyby samodzielnie coś upichcić. Łatwym daniem do przygotowania jest kulasa. Jest to razowa mąka gotowana z mlekiem i serwowana z okrasą. Żeby wystartować z przyrządzaniem, nie jest wymagana zbyt wielka wiedza kucharska, wsypujemy ostrożnie mąkę do wrzącego i osolonego mleka. Następnie, aby zapobiec zbijaniu się mąki w bryły, należy mieszać ją przez cały czas. Tak ugotowaną potrawę należy wlać na talerz i polać np. omastą. Pienińskie danie gotowe.

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …