Sprawdź co można zrobić z mięsa wołowego?

Kulinaria

Mięso wołowe to mięso pochodzące od dorosłej krowy. W przeciwieństwie do cielęciny wołowina jest mniej delikatne. Do tego rodzaju mięsa zalicza się wiele część anatomicznych tuszy takich jak: szyja, żebra, karkówka, krzyżowa, rostbef, goleń, mostek. Każda z tych części charakteryzuje się innym sposobem obróbki, jak i potrawami, jakie możemy z niej wykonać.

Co można zrobić z mięsa wołowego?

Tak naprawdę to mnogość możliwości jest tak potężna, że nie da się opisać tego w jednym zdaniu, ba nie da się tego opisać w jednym artykule czy nawet książce, jednak chcielibyśmy podać Wam dziś kilka najlepszych przykładów. Przeczytaj je i zainspiruj się do kolejnych poczynań kulinarnych z wołowiną.

Gulasz

Potrzebujesz: wołowina 500g, cebula 1szt., czerwona papryka 1szt., marchew 1szt., liść laurowy 1 szt., sól, pieprz, tymianek, oliwa do smażenia.
Wykonanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej. Umyj, pokrój w grubą kostkę. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Pozostaw w lodówce do zamarynowania. Następnego dnia mięso wrzuć na patelnię i podsmaż, aż się zrumieni. W tym czasie zagotuj pół litra wody w garnku z liskiem laurowym, odrobiną pieprzu i soli. Podsmażone mięso przełóż do garnka i duś. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i marchewkę w kostkę. Wrzuć warzywa na patelnię i smaż, aż cebula zacznie mięknąć. Przełóż warzywa do garnka. Całość duś półtorej godziny. Danie świetnie komponuje się z ziemniakami, kluskami śląskimi albo po prostu chlebem.

Sznycle

Sznycle wołowe to najbardziej popularne, co można zrobić z mięsa wołowego.
Potrzebujesz: 4 sznycle wołowe, bułka tarta, mąka, jajko, dwie łyżki mleka, sól, pieprz, oliwa do smażenia.
Wykonanie: mięso lekko zbij tłuczkiem, następnie przypraw solą i pieprzem. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozbełtaj jajko z mlekiem, dodaj małą szczyptę pieprzu i soli. Obtocz sznycle w mące, potem w jajku a na końcu w bułce. Tak zapanierowane mięso smaż z obu stron do zarumienienia się bułki. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kiszoną kapustą.

Strogonow

Potrzebujesz: 500g mięsa wołowego, jedna czerwona papryka, jedna mała cebula, 2 ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy, jedna mała marchewka, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy. 2 łyżki mąki pszennej.
Wykonanie: Mięso dzień wcześniej pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, 5 pieczarek, słodką i ostrą papryką, i pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia wstaw wodę w garnku. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Mięso obsmaż i dodaj do wody. Następnie podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj ją do garnka. Paprykę, marchew i ogórka pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w plasterki. Paprykę i marchew podsmaż chwilę na patelni. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka. Gotuj tak przez półtorej godziny. Po tym czasie dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Mąkę rozmieszaj z zimną wodą i dodaj do zupy. Sprawdź smak i dopraw przyprawami podanymi w przepisie. Zupa pasuje najlepiej z bułką.

Na pytanie „co można zrobić z mięsa wołowego” odpowiedź jest prosta i trudna zarazem. Mnogość opcji daje pole do lawirowania w kuchni, jednak może też przytłaczać. Zachęcamy jednak do eksperymentów kulinarnych.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …