Sprawdź co można zrobić z mięsa wołowego?
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Mięso wołowe to mięso pochodzące od dorosłej krowy. W przeciwieństwie do cielęciny wołowina jest mniej delikatne. Do tego rodzaju mięsa zalicza się wiele część anatomicznych tuszy takich jak: szyja, żebra, karkówka, krzyżowa, rostbef, goleń, mostek. Każda z tych części charakteryzuje się innym sposobem obróbki, jak i potrawami, jakie możemy z niej wykonać.
Co można zrobić z mięsa wołowego?
Tak naprawdę to mnogość możliwości jest tak potężna, że nie da się opisać tego w jednym zdaniu, ba nie da się tego opisać w jednym artykule czy nawet książce, jednak chcielibyśmy podać Wam dziś kilka najlepszych przykładów. Przeczytaj je i zainspiruj się do kolejnych poczynań kulinarnych z wołowiną.
Gulasz
Potrzebujesz: wołowina 500g, cebula 1szt., czerwona papryka 1szt., marchew 1szt., liść laurowy 1 szt., sól, pieprz, tymianek, oliwa do smażenia.
Wykonanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej. Umyj, pokrój w grubą kostkę. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Pozostaw w lodówce do zamarynowania. Następnego dnia mięso wrzuć na patelnię i podsmaż, aż się zrumieni. W tym czasie zagotuj pół litra wody w garnku z liskiem laurowym, odrobiną pieprzu i soli. Podsmażone mięso przełóż do garnka i duś. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i marchewkę w kostkę. Wrzuć warzywa na patelnię i smaż, aż cebula zacznie mięknąć. Przełóż warzywa do garnka. Całość duś półtorej godziny. Danie świetnie komponuje się z ziemniakami, kluskami śląskimi albo po prostu chlebem.
Sznycle
Sznycle wołowe to najbardziej popularne, co można zrobić z mięsa wołowego.
Potrzebujesz: 4 sznycle wołowe, bułka tarta, mąka, jajko, dwie łyżki mleka, sól, pieprz, oliwa do smażenia.
Wykonanie: mięso lekko zbij tłuczkiem, następnie przypraw solą i pieprzem. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozbełtaj jajko z mlekiem, dodaj małą szczyptę pieprzu i soli. Obtocz sznycle w mące, potem w jajku a na końcu w bułce. Tak zapanierowane mięso smaż z obu stron do zarumienienia się bułki. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kiszoną kapustą.
Strogonow
Potrzebujesz: 500g mięsa wołowego, jedna czerwona papryka, jedna mała cebula, 2 ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy, jedna mała marchewka, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy. 2 łyżki mąki pszennej.
Wykonanie: Mięso dzień wcześniej pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, 5 pieczarek, słodką i ostrą papryką, i pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia wstaw wodę w garnku. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Mięso obsmaż i dodaj do wody. Następnie podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj ją do garnka. Paprykę, marchew i ogórka pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w plasterki. Paprykę i marchew podsmaż chwilę na patelni. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka. Gotuj tak przez półtorej godziny. Po tym czasie dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Mąkę rozmieszaj z zimną wodą i dodaj do zupy. Sprawdź smak i dopraw przyprawami podanymi w przepisie. Zupa pasuje najlepiej z bułką.
Na pytanie „co można zrobić z mięsa wołowego” odpowiedź jest prosta i trudna zarazem. Mnogość opcji daje pole do lawirowania w kuchni, jednak może też przytłaczać. Zachęcamy jednak do eksperymentów kulinarnych.