Sprawdź co można zrobić z mięsa wołowego?

Kulinaria

Mięso wołowe to mięso pochodzące od dorosłej krowy. W przeciwieństwie do cielęciny wołowina jest mniej delikatne. Do tego rodzaju mięsa zalicza się wiele część anatomicznych tuszy takich jak: szyja, żebra, karkówka, krzyżowa, rostbef, goleń, mostek. Każda z tych części charakteryzuje się innym sposobem obróbki, jak i potrawami, jakie możemy z niej wykonać.

Co można zrobić z mięsa wołowego?

Tak naprawdę to mnogość możliwości jest tak potężna, że nie da się opisać tego w jednym zdaniu, ba nie da się tego opisać w jednym artykule czy nawet książce, jednak chcielibyśmy podać Wam dziś kilka najlepszych przykładów. Przeczytaj je i zainspiruj się do kolejnych poczynań kulinarnych z wołowiną.

Gulasz

Potrzebujesz: wołowina 500g, cebula 1szt., czerwona papryka 1szt., marchew 1szt., liść laurowy 1 szt., sól, pieprz, tymianek, oliwa do smażenia.
Wykonanie: Mięso przygotuj dzień wcześniej. Umyj, pokrój w grubą kostkę. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Pozostaw w lodówce do zamarynowania. Następnego dnia mięso wrzuć na patelnię i podsmaż, aż się zrumieni. W tym czasie zagotuj pół litra wody w garnku z liskiem laurowym, odrobiną pieprzu i soli. Podsmażone mięso przełóż do garnka i duś. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i marchewkę w kostkę. Wrzuć warzywa na patelnię i smaż, aż cebula zacznie mięknąć. Przełóż warzywa do garnka. Całość duś półtorej godziny. Danie świetnie komponuje się z ziemniakami, kluskami śląskimi albo po prostu chlebem.

Sznycle

Sznycle wołowe to najbardziej popularne, co można zrobić z mięsa wołowego.
Potrzebujesz: 4 sznycle wołowe, bułka tarta, mąka, jajko, dwie łyżki mleka, sól, pieprz, oliwa do smażenia.
Wykonanie: mięso lekko zbij tłuczkiem, następnie przypraw solą i pieprzem. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozbełtaj jajko z mlekiem, dodaj małą szczyptę pieprzu i soli. Obtocz sznycle w mące, potem w jajku a na końcu w bułce. Tak zapanierowane mięso smaż z obu stron do zarumienienia się bułki. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kiszoną kapustą.

Strogonow

Potrzebujesz: 500g mięsa wołowego, jedna czerwona papryka, jedna mała cebula, 2 ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy, jedna mała marchewka, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy. 2 łyżki mąki pszennej.
Wykonanie: Mięso dzień wcześniej pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, 5 pieczarek, słodką i ostrą papryką, i pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia wstaw wodę w garnku. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Mięso obsmaż i dodaj do wody. Następnie podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj ją do garnka. Paprykę, marchew i ogórka pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w plasterki. Paprykę i marchew podsmaż chwilę na patelni. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka. Gotuj tak przez półtorej godziny. Po tym czasie dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Mąkę rozmieszaj z zimną wodą i dodaj do zupy. Sprawdź smak i dopraw przyprawami podanymi w przepisie. Zupa pasuje najlepiej z bułką.

Na pytanie „co można zrobić z mięsa wołowego” odpowiedź jest prosta i trudna zarazem. Mnogość opcji daje pole do lawirowania w kuchni, jednak może też przytłaczać. Zachęcamy jednak do eksperymentów kulinarnych.

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …