Domowy przepis na szybkie bułki pszenne
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Chyba każdy z nas lubi zjeść bułki na śniadanie czy to z dżemem, czy z serem i szynką. Bułki ze sklepu są w porządku, ale możesz też przygotować je w domu. Takie szybkie bułki pszenne będą puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. W dodatku, będą zawsze świeże. jak przygotować je w zaciszu własnego domu?
Składniki na bułeczki
450 gramów mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
5 gramów drożdży instant lub 20 gramów świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
Jak przygotować szybkie bułki pszenne?
Przygotowanie takich bułek jest niezwykle proste. Zacznij od przełożenia wszystkich składników do miski i dokładnie je zagnieć. Musisz gnieść ciasto do momentu gdy zacznie ono łatwo odchodzić od miski. W tym momencie zagniata jeszcze przez około 5 minut. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut i wyrabiaj je przez kolejne 5. Ciasto powinno być sprężyste i mieć konsystencję plasteliny.
Przełóż ciasto do miski którą wcześnie na smarowałaś olejem. Przykryj ją ściereczką i odstaw na około godzinę. Ciasto powinno nieco wyrosnąć.
Kiedy tak się stanie, Podziel je na 8 części każdej z nich uformuj bułeczkę i połóż ją na blachę, którą wcześniej wyłożyłaś papierem do pieczenia. Na tym etapie, warto nieco przygnieść je ręką, żeby je spłaszczyć. Następnie, wszystkie bułeczki przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 45 minut w tym czasie, wyrosną nieco bardziej. Bardzo ważne jest to, żeby nie zostawiać ich na dłużej niż 45 minut, bo stracą swoją konsystencję i będzie w nich za dużo powietrza.
Wyrośnięte bułki możesz lekko naciąć, najlepiej ostrym nożem kuchennym, lub żyletką. W ten sposób uzyskasz charakterystyczny krzyżyk na ich górze.
Bułki wstaw do piekarnika i piec ja przez około 15 minut w temperaturze 225°C. Jeśli masz taką możliwość, ustaw grzanie na górę i dół. W ten sposób bułeczki będą dużo równiej wypieczone. Kiedy bułki są w piekarniku, sprawdzaj stopień ich wy pieczenia regularnie i wyjmij w momencie, w którym uznasz że są wystarczająco przypieczone. 15 minut jest tylko wskazówką ale każdy piekarnik działa nieco inaczej i być może twój upiecze bułeczki szybciej, lub później.
Uwaga!
Podany wyżej przepis dotyczy drożdży instant, ale jeśli używasz świeżych, będziesz musiała na początku przygotować zaczyn. Taki zaczyn dodajemy do ciast i wykonujemy pozostałe kroki przepisu. Bułeczki urosną dużo lepiej, jeśli to zrobimy, ale jeśli nie masz czasu, możesz dodać drożdże bezpośrednio do ciasta. Wyrośnie ono nieco mniej, ale bułki nadal będą pyszne.