Domowy przepis na szybkie bułki pszenne

Kulinaria

Chyba każdy z nas lubi zjeść bułki na śniadanie czy to z dżemem, czy z serem i szynką. Bułki ze sklepu są w porządku, ale możesz też przygotować je w domu. Takie szybkie bułki pszenne będą puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. W dodatku, będą zawsze świeże. jak przygotować je w zaciszu własnego domu?

Składniki na bułeczki

450 gramów mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
5 gramów drożdży instant lub 20 gramów świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

Jak przygotować szybkie bułki pszenne?

Przygotowanie takich bułek jest niezwykle proste. Zacznij od przełożenia wszystkich składników do miski i dokładnie je zagnieć. Musisz gnieść ciasto do momentu gdy zacznie ono łatwo odchodzić od miski. W tym momencie zagniata jeszcze przez około 5 minut. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut i wyrabiaj je przez kolejne 5. Ciasto powinno być sprężyste i mieć konsystencję plasteliny.
Przełóż ciasto do miski którą wcześnie na smarowałaś olejem. Przykryj ją ściereczką i odstaw na około godzinę. Ciasto powinno nieco wyrosnąć.
Kiedy tak się stanie, Podziel je na 8 części każdej z nich uformuj bułeczkę i połóż ją na blachę, którą wcześniej wyłożyłaś papierem do pieczenia. Na tym etapie, warto nieco przygnieść je ręką, żeby je spłaszczyć. Następnie, wszystkie bułeczki przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 45 minut w tym czasie, wyrosną nieco bardziej. Bardzo ważne jest to, żeby nie zostawiać ich na dłużej niż 45 minut, bo stracą swoją konsystencję i będzie w nich za dużo powietrza.
Wyrośnięte bułki możesz lekko naciąć, najlepiej ostrym nożem kuchennym, lub żyletką. W ten sposób uzyskasz charakterystyczny krzyżyk na ich górze.
Bułki wstaw do piekarnika i piec ja przez około 15 minut w temperaturze 225°C. Jeśli masz taką możliwość, ustaw grzanie na górę i dół. W ten sposób bułeczki będą dużo równiej wypieczone. Kiedy bułki są w piekarniku, sprawdzaj stopień ich wy pieczenia regularnie i wyjmij w momencie, w którym uznasz że są wystarczająco przypieczone. 15 minut jest tylko wskazówką ale każdy piekarnik działa nieco inaczej i być może twój upiecze bułeczki szybciej, lub później.

Uwaga!

Podany wyżej przepis dotyczy drożdży instant, ale jeśli używasz świeżych, będziesz musiała na początku przygotować zaczyn. Taki zaczyn dodajemy do ciast i wykonujemy pozostałe kroki przepisu. Bułeczki urosną dużo lepiej, jeśli to zrobimy, ale jeśli nie masz czasu, możesz dodać drożdże bezpośrednio do ciasta. Wyrośnie ono nieco mniej, ale bułki nadal będą pyszne.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …