Pomysł na obiad z indyka – dwa sprawdzone przepisy!

Kulinaria

Pierś z indyka jest bardzo zdrowa i stanowi ciekawą alternatywę dla piersi z kurczaka. Smakuje nieco inaczej, bo jest delikatniejsza, ale można przyrządzić ją na wiele przeróżnych sposobów. Co więcej, ma ona mniej kalorii, niż pierś kurczaka i dostarczy nam wiele witamin. Oto nasz pomysł na obiad z indyka – dwa sprawdzone przepisy!

Pomysł na obiad z indyka – pierś w sosie ze szpinakiem

 

Składniki

Podwójna pierś z indyka
150 g szpinaku
200 g śmietany 18%
kilka suszonych pomidorów
trochę oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Przygotowanie

Zacznij od umycia i osuszenia ręcznikiem papierowym piersi z indyka. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Wyciśnij czosnek w wyciskarce i dopraw nim mięso. Dodaj też oliwę, sól i pieprz. Tak przygotowane piersi odstaw na pół godziny. Następnie, rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso z każdej strony. Nie smaż go zbyt długo, bo będzie suche.
Umyj szpinak i wrzuć go na patelnię z odrobiną oliwy. Dodaj czosnek i trochę wody i duś całość przez chwilę. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo wtedy staje się on bardzo gorzki i może popsuć smak całego dania. Lepiej być ostrożnym. Następnie, Dodaj pokrojone suszone pomidory i za hartowaną śmietanę. Wymieszaj wszystko, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu, dodaj podsmażone mięso i wymieszaj jest sosem. Całość warto dusić jeszcze przez jakieś 3 minuty. Smacznego!

Pierś z indyka faszerowana mięsem mielonym i suszonymi śliwkami

 

Składniki

1 kg piersi z indyka
250 g mięsa mielonego
kilka suszonych śliwek
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka suszonej papryki
trochę oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

zacznij od umycia i pokrojenia piersi z indyka. Podziel je na długie, wąskie płaty, które później będziemy zawijać w rolady. Postaraj się, żeby mięso nie było w zbyt grubych plastrach. Natrzyj mięso marynatą z oliwy, miodu, cynamonu, suszonej papryki, pieprzu i czosnku. Zostaw je na godzinę.
Podsmaż mięso mielone na patelni. Dodaj do niego suszone śliwki i wymieszaj całość. Do mięsa Dodaj sól, pieprz i mieloną paprykę, w ilościach jakie lubisz. Na płacie z piersi indyka rozłóż mielone mięso ze śliwkami. Zawiń w roladę i obwiąż sznurkiem. Możesz też spiąć ją wykałaczkami. Następnie, włóż całość do brytfanny i piecz przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 ° celsiusza. Obserwuj mięso i pilnuj, żeby się nie przypaliło. Podawaj z ziemniakami i sałatką. Smacznego!

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …