Pomysł na obiad z indyka – dwa sprawdzone przepisy!

Kulinaria

Pierś z indyka jest bardzo zdrowa i stanowi ciekawą alternatywę dla piersi z kurczaka. Smakuje nieco inaczej, bo jest delikatniejsza, ale można przyrządzić ją na wiele przeróżnych sposobów. Co więcej, ma ona mniej kalorii, niż pierś kurczaka i dostarczy nam wiele witamin. Oto nasz pomysł na obiad z indyka – dwa sprawdzone przepisy!

Pomysł na obiad z indyka – pierś w sosie ze szpinakiem

 

Składniki

Podwójna pierś z indyka
150 g szpinaku
200 g śmietany 18%
kilka suszonych pomidorów
trochę oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Przygotowanie

Zacznij od umycia i osuszenia ręcznikiem papierowym piersi z indyka. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Wyciśnij czosnek w wyciskarce i dopraw nim mięso. Dodaj też oliwę, sól i pieprz. Tak przygotowane piersi odstaw na pół godziny. Następnie, rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso z każdej strony. Nie smaż go zbyt długo, bo będzie suche.
Umyj szpinak i wrzuć go na patelnię z odrobiną oliwy. Dodaj czosnek i trochę wody i duś całość przez chwilę. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo wtedy staje się on bardzo gorzki i może popsuć smak całego dania. Lepiej być ostrożnym. Następnie, Dodaj pokrojone suszone pomidory i za hartowaną śmietanę. Wymieszaj wszystko, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu, dodaj podsmażone mięso i wymieszaj jest sosem. Całość warto dusić jeszcze przez jakieś 3 minuty. Smacznego!

Pierś z indyka faszerowana mięsem mielonym i suszonymi śliwkami

 

Składniki

1 kg piersi z indyka
250 g mięsa mielonego
kilka suszonych śliwek
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka suszonej papryki
trochę oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

zacznij od umycia i pokrojenia piersi z indyka. Podziel je na długie, wąskie płaty, które później będziemy zawijać w rolady. Postaraj się, żeby mięso nie było w zbyt grubych plastrach. Natrzyj mięso marynatą z oliwy, miodu, cynamonu, suszonej papryki, pieprzu i czosnku. Zostaw je na godzinę.
Podsmaż mięso mielone na patelni. Dodaj do niego suszone śliwki i wymieszaj całość. Do mięsa Dodaj sól, pieprz i mieloną paprykę, w ilościach jakie lubisz. Na płacie z piersi indyka rozłóż mielone mięso ze śliwkami. Zawiń w roladę i obwiąż sznurkiem. Możesz też spiąć ją wykałaczkami. Następnie, włóż całość do brytfanny i piecz przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 ° celsiusza. Obserwuj mięso i pilnuj, żeby się nie przypaliło. Podawaj z ziemniakami i sałatką. Smacznego!

 

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …