Dowiedz się kiedy lukrować pierniczki

Kulinaria

Święta Bożego narodzenia to magiczny i wyjątkowy czas. Kojarzy nam się z kolędami, zapachem choinki, smakiem potraw wigilijnych i… pierniczkami. Czymże byłyby święta bez tych małych słodkich korzennych ciasteczek? O ile samo wypieczenie pierniczków nie jest kosmicznie trudne, o tyle ich dekorowanie może przysporzyć nie lada trudności. Dziś postanowiliśmy ułatwić ci to zadanie.

Czym dekorować pierniki?

Najlepszym sposobem na dekorowanie pierniczków jest oblanie ich lukrem albo wyrysowanie na nich lukrowych wzorów. Skąd wziąć lukier? Sposoby są dwa, po pierwsze, możemy kupić gotowy w sklepie. Jednak te nie zawsze mają odpowiednią konsystencję. Często przypominają bardziej polewę niż prawdziwy lukier. Drugim sposobem jest przygotowanie go w domu. Do lukru możemy dodać barwniki, czy przykleić nim dekoracje kupione w sklepie. Lukier jest nieodzownym towarzyszem dekorowania świątecznych pierniczków.

Jak przygotować domowy lukier?

Do miski wsyp szklankę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny . Wszystko wymieszaj do uzyskania gotowej konsystencji. Jeśli chcesz otrzymać kolorowy lukier, to do przygotowanego wcześniej białego lukru należy dodać barwniki spożywcze. Sam widzisz, że przygotowanie lukru to dziecinna zabawa.

A więc, kiedy lukrować pierniczki?

Odpowiedź na pytanie nie jest łatwa, ponieważ wszystko zależy od nas samych. Moment dekorowania możemy sobie wybrać sami. Jednak pamiętajmy o kilku rzeczach.

Temperatura

Nie wolno dekorować ciepłych, a tym bardziej gorących pierniczków. Lukier rozpływa się na ciepłym ciasteczku i nie utrzyma nadanego mu wzoru. Po drugie dekoracje przyklejone na lukier popłyną razem z nim. A po trzecie, to dekorując gorące pierniczki, możemy się poparzyć.

Czas

Dekorowanie pierniczków to zadanie niezwykle czasochłonne. Nawet niewielka ilość ciasteczek może zabrać nam kilka godzin, dlatego przygotujmy się do tego zadania w jakiś wolny dzień. Nienajlepszym pomysłem będzie planowanie tego zadania na ostatnie dni przed świętami, kiedy to będziemy mieć najwięcej do przygotowania.

Przechowywanie

Pierniczki, które są upieczone, ale jeszcze nieudekorowane, wkładamy to słoja lub puszki, szczelnie zamykamy i tak spakowane ciasteczka mogą stać nawet dwa miesiące. Problem pojawia się, gdy chcemy przechowywać udekorowane pierniczki. Nawet tylko polane lukrem zajmują więcej miejsca niż te bez dekoracji. Ewentualne poprzyklejane dekoracje pogarszają tylko sprawę. Nie dość, że zajmują miejsce, to jeszcze mogą się poodklejać i cała praca pójdzie na marne. Jeśli nie mamy odpowiednio dużo miejsca do przechowywania, to lepiej jest zaplanować dekorowanie ich na nieco późniejszy czas.

Twarde – miękkie

Tuż po upieczeniu pierniczki twardnieją i są bardzo sztywne. Z biegiem czasu korzenne ciasteczka wchłaniają wodę i miękną. Zastanów się, czy wolisz dekorować twarde, czy miękkie ciasteczka i uwzględnij to w swoich planach.
Pytanie „kiedy lukrować pierniczki” zadaje sobie wiele gospodyń. Tu odpowiedź jest prosta, ale zależy od preferencji i czasu każdej z pań. Mamy nadzieję, że nasze porady pomogły Ci wybrać odpowiedni moment na lukrowanie pierniczków.

 

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …