Jak przyrządzić kaszę manną na wodzie z bananem?

Kulinaria

Kasza manna (grysik pszenny) to doskonały pomysł na śniadanie. Jednak osoby z nietolerancją laktozy, czy alergią na białka mleka, mogą źle czuć się po takim śniadaniu. Istnieje jednak prosty sposób na przygotowanie tego pysznego dania bez użycia jakiegokolwiek nabiału. Kasza manna na wodzie z bananem jest też dobrą propozycją dla wegan.

Wartości odżywcze kaszy manny

Produkt ten ma całkiem sporo kalorii, ponieważ aż 350 kcal na 100g. Jednak z punktu widzenia wartości odżywczych to jest ona idealna na śniadanie . Dlaczego? Ponad 73g kaszy manny stanowią węglowodany, z czego jedynie 1,2 g to cukry. Energia, jaką dostarczy nam ten produkt, będzie uwalniana przez kilka godzin, dzięki czemu nie poczujemy się szybko głodni. Poza tym grysik pszenny zawiera też 10g białka, 2,5g błonnika. Warto zwrócić uwagę na to, że jedynie 1g to tłuszcze. Dodatek banana spowoduje, że danie będzie też bogate w witaminy i składniki mineralne. Banany są szczególnie bogate w potas. Z Kaszą manną powinny uważać osoby chore na cukrzycę, ponieważ ma ona dość spory indeks glikemiczny.

Kasza manna na wodzie z bananem – jak przygotować?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jednak mało kto ma czas na przygotowanie pełnowartościowego i w dodatku smacznego posiłku. Kasza manna to doskonała propozycja na śniadanie, ponieważ jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Nie wymaga dużo czasu, umiejętności, ani zapału. Jak ją przygotować?
W zależności od tego, jaką gęstość kaszy lubisz, użyj odpowiednią proporcję. Im mniej grysiku dodasz do wody, tym potrawa będzie bardziej płynna. Przyjmuje się, że na 100g wody wsypać należy od 1 – 2 łyżeczek kaszy manny. Wsyp odmierzoną ilość kaszy do zimnej wody. Włącz ogień na średnią moc i gotuj około 3 minut, aż zgęstnieje i zacznie bulbonić. Wówczas zdejmij zognia i przełóż kaszę do miski, aby chwilę przestygła. W tym czasie obierz jednego banana i pokrój go w kostkę. Wielkość kostki dopasuj do swoich preferencji. Przełóż banana do miski. Kasza manna na wodzie z dodatkiem banana jest już gotowa. Smacznego.

A to ciekawe…

  • Jeśli pozostawisz kaszę w zimnej wodzie na minimum 10 minut, kasza napęcznieje i szybciej się ugotuje.
  • Jeśli chcesz przygotować takie danie do pracy, pamiętaj, że po wstawieniu do lodówki, kasza stanie się jeszcze gęstsza. Jeśli więc lubisz rzadszą wersję, to uwzględnij to już na etapie gotowania.
  • Zamiast banana świetnie sprawdzi się też gruszka.

Kasza manna to świetna propozycja na śniadanie, ale nie tylko. Możesz spakować ją do pojemnika i zabrać do pracy czy szkoły. Świetnie smakuje również na zimno. Jeśli dodasz do niej jabłko lub trochę rodzynek to potrawa nabierze całkiem nowego wyrazu.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …