Sprawdzony przepis na ziemniak pieczony w piekarniku!

Kulinaria

Ziemniaki możemy przygotować w przeróżnych postaciach: gotowane, pieczone, jako purée, czy w formie babki. to pyszny dodatek do obiadu, a także grilla. Możemy też wykorzystać je w sałatkach. To bardzo uniwersalny składnik, który smakuje chyba każdemu. Jak przygotować ziemniak pieczony w piekarniku? Oto nasz sprawdzony przepis!

Rumiane ziemniaki do obiadu

Korzystając z tego przepisu, będziemy mieć pewność, że ziemniaki będą dobrze wypieczone, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Co więcej, będą rumiane, aromatyczne i o wyraźnym smaku. Użyjemy tutaj przypraw przycinek które pomogą wydobyć smak ziemniaka i będą pasować do wielu innych dań. Taki ziemniaki możesz wykorzystać do obiadu i grilla. Świetnie smakują nawet jedzone osobno. Jak ja przygotować?

Składniki

• 1 kg ziemniaków
• 2 łyżki masła klarowanego
• 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
• jedna łyżka ziół prowansalskich
• płaska łyżeczka soli
• płaska łyżeczka słodkiej papryki
• pół płaskiej łyżeczki pieprzu
Można też wykorzystać specjalną przyprawę do ziemniaków.

Ziemniak pieczony w piekarniku – przygotowanie

To bardzo szybki przepis, a więc przygotowanie go nie powinna zająć nam więcej niż 10 minut. Zanim zaczniemy przygotowywać to danie warto zastanowić się jakie ziemniaki mamy. Młode ziemniaki, które możemy dostać w sklepach latem przygotowuje się nieco inaczej, niż stare, które kupujemy zimą. Główną różnicą będzie to, że młodych ziemniaków nie musimy obierać. Ich skórki są tak delikatne, że możemy spokojnie je jeść. Starsze ziemniaki warto jednak obrać.
Przygotowywanie tego przepisu zacznij od nagrzania piekarnika. Możesz włączyć go na grzanie z góry i z dołu 190 °C, lub na termoobieg w 180°C. Przygotuj sobie też formę, może być metalowa, szklana lub ceramiczna. Nie ma to dużego znaczenia.
Młode ziemniaki umyj i wyszoruj je przed gotowaniem. W ten sposób pozbędziesz się większości skóry, a resztę z niej możesz spokojnie zjeść. Starsze ziemniaki należy jednak obrać dokładnie i umyć. Latem spokojnie dostaniemy w sklepach młode ziemniaki, a zimą warto kupić te importowane z Grecji czy Hiszpanii. Polskie ziemniaki jednak też będą smakować dobrze. Pamiętaj żeby podczas obierania wykroić niejadalne fragmenty.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności od ich wielkości. Warto pamiętać o tym, żeby każdy kawałek był podobnej wielkości. Dzięki temu dopieką się one w podobnym czasie.
W małej miseczce umieść oliwę z oliwek i masło klarowane. Do tego Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj dokładnie. Ziemniaki przełóż do brytfanki i oblej je olejem z przyprawami. Upewnij się, że przyprawy są na wszystkich ziemniakach. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy przez około 40 minut. Smacznego!

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …