Przepis na pyszne gofry jak z budki

Kulinaria

Gofry są rodzajem bardzo pulchnego i chrupiącego ciasta, robionego za pomocą gofrownicy, dzięki któremu osiągają swój charakterystyczny i zadowalający kształt. Najczęściej, gofry spotykamy pod postacią kwadratów bądź prostokątów, natomiast znacznie rzadziej w formie serduszek, kwiatów czy innych. W artykule przedstawię przepis na pyszne gofry jak z budki.

Do przygotowania wafli będziemy potrzebować: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu, 1 łyżkę cukru wanilinowego, 2 jaja, 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) bądź roztopionego masła oraz 1 i 1/3 szklanki mleka.

Przede wszystkim należy pamiętać, żeby wszystkie składniki przed rozpoczęciem wykonania ciasta były w temperaturze pokojowej. Przygotowanie należy zacząć od wsypania mąki do miski, a także dodania do niej proszku do pieczenia, szczypty soli, cukru oraz cukru waniliowego. Wszystko należy dokładnie wymieszać, a następnie dodać jajka, olej roślinny a także mleko. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy za pomocą miksera na gładką masę, do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto możemy również odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie gofrownicy, a następnie wylanie odpowiedniej ilości ciasta na spód maszyny i zamknięcie jej. Gofry pieczemy przez około 3-3,5 minuty bądź też przez określony czas podany na gofrownicy. Ciasto najlepiej nakładać za pomocą chochli, a wypukłą stroną łyżki stołowej rozprowadzać je dokładnie po całej powierzchni.

Po upieczeniu, gofry należy odkładać najlepiej na metalową kratkę. Możemy posypać je cukrem pudrem bądź polać syropem klonowym. Możemy również podawać je z ulubionymi dodatkami. Wiele osób decyduje się jednak na jedzenie suchych gofrów. Natomiast niektórzy uwielbiają gofry z bitą śmietaną i mieszanką świeżych owoców. Ciekawą alternatywą jest również nutella, dżem orzechowy, dżem owocowy, frużelina z kawałkami owoców, marmolada, polewa, galaretka, lody bądź same owoce. Pamiętajmy, że najlepsze gofry, to te chrupiące, idealne upieczone i bogate w ulubione składniki. Gofry są uwielbiane nie tylko przez najmłodszych, ale również osoby dorosłe. Są świetnym pomysłem na deser, który możemy wykonać samodzielnie w domu. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, wykonywane na bazie ciast drożdżowego bez cukru, które również warto spróbować wykonać.

 

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …