Przepis na pyszne gofry jak z budki

Kulinaria

Gofry są rodzajem bardzo pulchnego i chrupiącego ciasta, robionego za pomocą gofrownicy, dzięki któremu osiągają swój charakterystyczny i zadowalający kształt. Najczęściej, gofry spotykamy pod postacią kwadratów bądź prostokątów, natomiast znacznie rzadziej w formie serduszek, kwiatów czy innych. W artykule przedstawię przepis na pyszne gofry jak z budki.

Do przygotowania wafli będziemy potrzebować: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu, 1 łyżkę cukru wanilinowego, 2 jaja, 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) bądź roztopionego masła oraz 1 i 1/3 szklanki mleka.

Przede wszystkim należy pamiętać, żeby wszystkie składniki przed rozpoczęciem wykonania ciasta były w temperaturze pokojowej. Przygotowanie należy zacząć od wsypania mąki do miski, a także dodania do niej proszku do pieczenia, szczypty soli, cukru oraz cukru waniliowego. Wszystko należy dokładnie wymieszać, a następnie dodać jajka, olej roślinny a także mleko. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy za pomocą miksera na gładką masę, do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto możemy również odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie gofrownicy, a następnie wylanie odpowiedniej ilości ciasta na spód maszyny i zamknięcie jej. Gofry pieczemy przez około 3-3,5 minuty bądź też przez określony czas podany na gofrownicy. Ciasto najlepiej nakładać za pomocą chochli, a wypukłą stroną łyżki stołowej rozprowadzać je dokładnie po całej powierzchni.

Po upieczeniu, gofry należy odkładać najlepiej na metalową kratkę. Możemy posypać je cukrem pudrem bądź polać syropem klonowym. Możemy również podawać je z ulubionymi dodatkami. Wiele osób decyduje się jednak na jedzenie suchych gofrów. Natomiast niektórzy uwielbiają gofry z bitą śmietaną i mieszanką świeżych owoców. Ciekawą alternatywą jest również nutella, dżem orzechowy, dżem owocowy, frużelina z kawałkami owoców, marmolada, polewa, galaretka, lody bądź same owoce. Pamiętajmy, że najlepsze gofry, to te chrupiące, idealne upieczone i bogate w ulubione składniki. Gofry są uwielbiane nie tylko przez najmłodszych, ale również osoby dorosłe. Są świetnym pomysłem na deser, który możemy wykonać samodzielnie w domu. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, wykonywane na bazie ciast drożdżowego bez cukru, które również warto spróbować wykonać.

 

Kulinaria
Brownie w różnych odsłonach: Ciasto, muffinki czy brownie w słoiczku?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wiele form może przybrać ulubiony deser Amerykanów – brownie? Czy lepiej smakuje jako klasyczne ciasto, w formie poręcznych muffinek, a może w modnym słoiczku? Przyjrzyjmy się, jak różne kształty mogą zmienić Twoje doświadczenie z tym czekoladowym przysmakiem. Podobne wpisy Trzy pomysły na wykwintne ciasta świąteczne …

Kulinaria
Pizza pod gwiazdami – pomysły na plenerowy wieczór z przyjaciółmi

Czy marzysz o niezapomnianym wieczorze spędzonym w gronie najbliższych przyjaciół? A może zastanawiasz się, jak połączyć uroki letniego wieczoru z pysznym jedzeniem? Wyobraź sobie ciepły letni wieczór, rozgwieżdżone niebo i aromat świeżo upieczonej pizzy unoszący się w powietrzu. Brzmi kusząco, prawda? W tym artykule pokażę Ci, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie …

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …