Przepis na sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Kulinaria

Szukasz przepisu na deser bez pieczenia, który zrobisz w mgnieniu oka? Sernik na zimno z galaretką i truskawkami sprawdzi się świetnie! Danie to przygotowuje się bardzo szybko i smakuje całej rodzinie. Nie musimy go piec, dzięki czemu oszczędzamy dużo czasu. Ma on miękki i puszysty środek i pyszne truskawki na wierzchu. Przygotuj to ciasto i zaskocz swoją rodzinę i znajomych!

Składniki

1 kg twarogu sernikowego
100 g biszkoptów
600 g truskawek
jedna galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny spożywczej
pół szklanki mleka
150 g śmietanki 30%
jedna opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu (może też być inny słodzik, lub miód)

Jak przygotować sernik na zimno z galaretką i truskawkami?

Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale odejmij około 50 ml wody. Wlej galaretkę do czystej miski i odstaw ją w chłodne miejsce, żeby mogła się szybko ostudzić. W międzyczasie, opłucz truskawki i oderwij ich szypułki. Pamiętaj też o tym, żeby dokładnie je osuszyć.
Przygotuj tortownicę i połóż na jej dnie papier do pieczenia. Na spodzie tortownicy poukładaj dokładnie biszkopty.
Przygotuj rondelek, w którym zagotujesz mleko. Po zagotowaniu, wyłącz ogień i wsyp do niego żelatynę. Wsypuj ją powoli, ciągle mieszając, do momentu, aż będzie ona zupełnie rozpuszczona. Upewnij się, że nie ma w niej grudek.
Weź większą miskę i włóż do niej twaróg sernikowy, do którego Dodaj śmietankę, cukier puder, cukier waniliowy i Wszystko dokładnie wymieszaj. Te składniki łatwo się mieszają, więc możesz do tego użyć zwykłej drewnianej łyżki. Do ciepłej żelatyny Dodaj 2 łyżki masy sernikowej i wymieszaj dokładnie. Następnie, Dodaj kolejne 3 łyżki i znów wymieszaj. Powtórz to kilka razy, po czym przełóż całość pozostałego sera w misce i wymieszaj wszystko rózgą, do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Do całości Dodaj większość pokrojonych truskawek i wymieszaj. Masę przełóż na spód z biszkoptów i upewni się przycinek że powierzchnia jest równa. Wstaw całość do lodówki na około pół godziny. Sernik powinien zacząć lekko tężeć.
Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż resztę truskawek na górę i zalej Wszystko galaretką. Następnie, wstaw ciasto do lodówki i poczekaj aż Wszystko dokładnie stężeje. Ciasto powinno być gotowe do jedzenia po około 2 godzinach, ale lepiej poczekać chwilę dłużej. Nie chcemy, żeby nasz sernik wypadł z formy i kompletnie się rozpadł. Warto poczekać zanim zabierzemy się za jego jedzenie, najlepiej przez całą noc. Smacznego!

Kulinaria
Brownie w różnych odsłonach: Ciasto, muffinki czy brownie w słoiczku?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wiele form może przybrać ulubiony deser Amerykanów – brownie? Czy lepiej smakuje jako klasyczne ciasto, w formie poręcznych muffinek, a może w modnym słoiczku? Przyjrzyjmy się, jak różne kształty mogą zmienić Twoje doświadczenie z tym czekoladowym przysmakiem. Podobne wpisy Trzy pomysły na wykwintne ciasta świąteczne …

Kulinaria
Pizza pod gwiazdami – pomysły na plenerowy wieczór z przyjaciółmi

Czy marzysz o niezapomnianym wieczorze spędzonym w gronie najbliższych przyjaciół? A może zastanawiasz się, jak połączyć uroki letniego wieczoru z pysznym jedzeniem? Wyobraź sobie ciepły letni wieczór, rozgwieżdżone niebo i aromat świeżo upieczonej pizzy unoszący się w powietrzu. Brzmi kusząco, prawda? W tym artykule pokażę Ci, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie …

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …