Przepis na sernik na zimno z galaretką i truskawkami

Kulinaria

Szukasz przepisu na deser bez pieczenia, który zrobisz w mgnieniu oka? Sernik na zimno z galaretką i truskawkami sprawdzi się świetnie! Danie to przygotowuje się bardzo szybko i smakuje całej rodzinie. Nie musimy go piec, dzięki czemu oszczędzamy dużo czasu. Ma on miękki i puszysty środek i pyszne truskawki na wierzchu. Przygotuj to ciasto i zaskocz swoją rodzinę i znajomych!

Składniki

1 kg twarogu sernikowego
100 g biszkoptów
600 g truskawek
jedna galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny spożywczej
pół szklanki mleka
150 g śmietanki 30%
jedna opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu (może też być inny słodzik, lub miód)

Jak przygotować sernik na zimno z galaretką i truskawkami?

Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale odejmij około 50 ml wody. Wlej galaretkę do czystej miski i odstaw ją w chłodne miejsce, żeby mogła się szybko ostudzić. W międzyczasie, opłucz truskawki i oderwij ich szypułki. Pamiętaj też o tym, żeby dokładnie je osuszyć.
Przygotuj tortownicę i połóż na jej dnie papier do pieczenia. Na spodzie tortownicy poukładaj dokładnie biszkopty.
Przygotuj rondelek, w którym zagotujesz mleko. Po zagotowaniu, wyłącz ogień i wsyp do niego żelatynę. Wsypuj ją powoli, ciągle mieszając, do momentu, aż będzie ona zupełnie rozpuszczona. Upewnij się, że nie ma w niej grudek.
Weź większą miskę i włóż do niej twaróg sernikowy, do którego Dodaj śmietankę, cukier puder, cukier waniliowy i Wszystko dokładnie wymieszaj. Te składniki łatwo się mieszają, więc możesz do tego użyć zwykłej drewnianej łyżki. Do ciepłej żelatyny Dodaj 2 łyżki masy sernikowej i wymieszaj dokładnie. Następnie, Dodaj kolejne 3 łyżki i znów wymieszaj. Powtórz to kilka razy, po czym przełóż całość pozostałego sera w misce i wymieszaj wszystko rózgą, do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Do całości Dodaj większość pokrojonych truskawek i wymieszaj. Masę przełóż na spód z biszkoptów i upewni się przycinek że powierzchnia jest równa. Wstaw całość do lodówki na około pół godziny. Sernik powinien zacząć lekko tężeć.
Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż resztę truskawek na górę i zalej Wszystko galaretką. Następnie, wstaw ciasto do lodówki i poczekaj aż Wszystko dokładnie stężeje. Ciasto powinno być gotowe do jedzenia po około 2 godzinach, ale lepiej poczekać chwilę dłużej. Nie chcemy, żeby nasz sernik wypadł z formy i kompletnie się rozpadł. Warto poczekać zanim zabierzemy się za jego jedzenie, najlepiej przez całą noc. Smacznego!

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …