Letnie orzeźwienie – lemoniada z cytryną i miętą

Kulinaria

Lato to wspaniały czas, kiedy z przyjemnością odpoczywa się na łonie natury, własnym ogródku na plaży. Letnie dni, jeśli są bardzo upalne, mają w sobie także próby znalezienia cienia lub innych sposobów ochłodzenia. Lato to również okres, kiedy ważne staje się nawodnienie – przez zwiększoną potliwość człowiek traci wiele minerałów i składników. Co jednak pić, jeśli sama woda nie wchodzi w grę? Wtedy warto przygotować pewien napój – lemoniada z cytryną i miętą nie tylko wyrówna gospodarkę wodną, ale też zasmakuje.

Napój letnich miesięcy – lemoniada z cytryną i miętą

Gdy przez większą część roku przyjmuje się w formie płynów kawę i herbatę, które zawartością kofeiny i teiny pobudzają, tak latem o wiele ważniejsze staje się dostarczenie nie tyle smaku, co minerałów. Te zawarte w wodzie są niezastąpione, dlatego także w okresie wakacyjnym to woda powinna być głównym napojem w ciągu dnia.

Jest wiele osób, które wody bez dodatków nie są w stanie wypić – i to oni najchętniej starają się znaleźć dla niej alternatywę, która orzeźwi i dostarczy odpowiednich składników. Lemoniada z cytryną i miętą to nie tylko woda z jej wartościami, ale także witamina C pochodząca z owocu i wyrazisty smak zioła. Połączenie pyszne, które można śmiało pić litrami, a o odwodnieniu jedynie słyszeć w radiu czy w ogóle nie myśleć.

Przygotowanie takiej lemoniady nikomu nie nastręczy trudności – co roku słyszy się o tym, jak amerykańscy uczniowie podstawówki zbierają fundusze na jakiś cel, właśnie sprzedając lemoniadę. Jej składniki – cytryny – są łatwo dostępne w praktycznie każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Jeśli chodzi o miętę, jak najbardziej nada się ta rosnąca w ogródku.

Poniższy przepis zawiera także dodatkowy składnik – kardamon – który nada lemoniadzie wyrazistości i ostrości. Jeśli się za nim nie przepada, można pominąć.

Składniki:

– 4 cytryny
– 1 limonka
– 7 łyżek cukru
– 1 litr wody niegazowanej
– 1 gałązka mięty
– opcjonalnie: 4 nasiona kardamonu

Wykonanie

Cytrusy dokładnie wyszorować, następnie przekroić na połówki. Odkroić jedną ćwiartkę z limonki i z jednej cytryny, pokroić je na plasterki. Plasterki włożyć do dzbanka, posypać je cukrem.
Z pozostałych owoców wycisnąć sok, na przykład za pomocą wyciskarki, pozbywając się przy tym pestek i nadmiaru miąższu. Sok przelać do dzbanka z owocami.
Wlać wodę, dodać gałązkę mięty. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można użyć więcej wody i cukru.
Nasiona kardamonu rozgnieść, wyłuskać owoce, włożyć na rozgrzaną patelnię, podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią aromat. Dodać do dzbanka przez nalaniem wody.
Przed podaniem, jeśli jest bardzo upalnie, do lemoniady można dodać kilkanaście kostek lodu.

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …