Letnie orzeźwienie – lemoniada z cytryną i miętą

Kulinaria

Lato to wspaniały czas, kiedy z przyjemnością odpoczywa się na łonie natury, własnym ogródku na plaży. Letnie dni, jeśli są bardzo upalne, mają w sobie także próby znalezienia cienia lub innych sposobów ochłodzenia. Lato to również okres, kiedy ważne staje się nawodnienie – przez zwiększoną potliwość człowiek traci wiele minerałów i składników. Co jednak pić, jeśli sama woda nie wchodzi w grę? Wtedy warto przygotować pewien napój – lemoniada z cytryną i miętą nie tylko wyrówna gospodarkę wodną, ale też zasmakuje.

Napój letnich miesięcy – lemoniada z cytryną i miętą

Gdy przez większą część roku przyjmuje się w formie płynów kawę i herbatę, które zawartością kofeiny i teiny pobudzają, tak latem o wiele ważniejsze staje się dostarczenie nie tyle smaku, co minerałów. Te zawarte w wodzie są niezastąpione, dlatego także w okresie wakacyjnym to woda powinna być głównym napojem w ciągu dnia.

Jest wiele osób, które wody bez dodatków nie są w stanie wypić – i to oni najchętniej starają się znaleźć dla niej alternatywę, która orzeźwi i dostarczy odpowiednich składników. Lemoniada z cytryną i miętą to nie tylko woda z jej wartościami, ale także witamina C pochodząca z owocu i wyrazisty smak zioła. Połączenie pyszne, które można śmiało pić litrami, a o odwodnieniu jedynie słyszeć w radiu czy w ogóle nie myśleć.

Przygotowanie takiej lemoniady nikomu nie nastręczy trudności – co roku słyszy się o tym, jak amerykańscy uczniowie podstawówki zbierają fundusze na jakiś cel, właśnie sprzedając lemoniadę. Jej składniki – cytryny – są łatwo dostępne w praktycznie każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Jeśli chodzi o miętę, jak najbardziej nada się ta rosnąca w ogródku.

Poniższy przepis zawiera także dodatkowy składnik – kardamon – który nada lemoniadzie wyrazistości i ostrości. Jeśli się za nim nie przepada, można pominąć.

Składniki:

– 4 cytryny
– 1 limonka
– 7 łyżek cukru
– 1 litr wody niegazowanej
– 1 gałązka mięty
– opcjonalnie: 4 nasiona kardamonu

Wykonanie

Cytrusy dokładnie wyszorować, następnie przekroić na połówki. Odkroić jedną ćwiartkę z limonki i z jednej cytryny, pokroić je na plasterki. Plasterki włożyć do dzbanka, posypać je cukrem.
Z pozostałych owoców wycisnąć sok, na przykład za pomocą wyciskarki, pozbywając się przy tym pestek i nadmiaru miąższu. Sok przelać do dzbanka z owocami.
Wlać wodę, dodać gałązkę mięty. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można użyć więcej wody i cukru.
Nasiona kardamonu rozgnieść, wyłuskać owoce, włożyć na rozgrzaną patelnię, podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią aromat. Dodać do dzbanka przez nalaniem wody.
Przed podaniem, jeśli jest bardzo upalnie, do lemoniady można dodać kilkanaście kostek lodu.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …