Letnie orzeźwienie – lemoniada z cytryną i miętą

Kulinaria

Lato to wspaniały czas, kiedy z przyjemnością odpoczywa się na łonie natury, własnym ogródku na plaży. Letnie dni, jeśli są bardzo upalne, mają w sobie także próby znalezienia cienia lub innych sposobów ochłodzenia. Lato to również okres, kiedy ważne staje się nawodnienie – przez zwiększoną potliwość człowiek traci wiele minerałów i składników. Co jednak pić, jeśli sama woda nie wchodzi w grę? Wtedy warto przygotować pewien napój – lemoniada z cytryną i miętą nie tylko wyrówna gospodarkę wodną, ale też zasmakuje.

Napój letnich miesięcy – lemoniada z cytryną i miętą

Gdy przez większą część roku przyjmuje się w formie płynów kawę i herbatę, które zawartością kofeiny i teiny pobudzają, tak latem o wiele ważniejsze staje się dostarczenie nie tyle smaku, co minerałów. Te zawarte w wodzie są niezastąpione, dlatego także w okresie wakacyjnym to woda powinna być głównym napojem w ciągu dnia.

Jest wiele osób, które wody bez dodatków nie są w stanie wypić – i to oni najchętniej starają się znaleźć dla niej alternatywę, która orzeźwi i dostarczy odpowiednich składników. Lemoniada z cytryną i miętą to nie tylko woda z jej wartościami, ale także witamina C pochodząca z owocu i wyrazisty smak zioła. Połączenie pyszne, które można śmiało pić litrami, a o odwodnieniu jedynie słyszeć w radiu czy w ogóle nie myśleć.

Przygotowanie takiej lemoniady nikomu nie nastręczy trudności – co roku słyszy się o tym, jak amerykańscy uczniowie podstawówki zbierają fundusze na jakiś cel, właśnie sprzedając lemoniadę. Jej składniki – cytryny – są łatwo dostępne w praktycznie każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Jeśli chodzi o miętę, jak najbardziej nada się ta rosnąca w ogródku.

Poniższy przepis zawiera także dodatkowy składnik – kardamon – który nada lemoniadzie wyrazistości i ostrości. Jeśli się za nim nie przepada, można pominąć.

Składniki:

– 4 cytryny
– 1 limonka
– 7 łyżek cukru
– 1 litr wody niegazowanej
– 1 gałązka mięty
– opcjonalnie: 4 nasiona kardamonu

Wykonanie

Cytrusy dokładnie wyszorować, następnie przekroić na połówki. Odkroić jedną ćwiartkę z limonki i z jednej cytryny, pokroić je na plasterki. Plasterki włożyć do dzbanka, posypać je cukrem.
Z pozostałych owoców wycisnąć sok, na przykład za pomocą wyciskarki, pozbywając się przy tym pestek i nadmiaru miąższu. Sok przelać do dzbanka z owocami.
Wlać wodę, dodać gałązkę mięty. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można użyć więcej wody i cukru.
Nasiona kardamonu rozgnieść, wyłuskać owoce, włożyć na rozgrzaną patelnię, podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią aromat. Dodać do dzbanka przez nalaniem wody.
Przed podaniem, jeśli jest bardzo upalnie, do lemoniady można dodać kilkanaście kostek lodu.

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …

Kulinaria
Jak przygotować oryginalne i zdrowe przekąski z suszonymi owocami

Jak przygotować oryginalne i zdrowe przekąski z suszonymi owocami W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają zdrowe przekąski, które są nie tylko smaczne, ale również stanowią doskonałe uzupełnienie zdrowej diety. Suszone owoce to świetny wybór, gdy chcemy się cieszyć smakiem i korzyściami zdrowotnymi różnorodnych owoców przez cały rok. W tym …