2 sprawdzone przepisy na potrawy z mąki gryczanej

Kulinaria

Mąka gryczana jest dużo zdrowsza, niż pszenna, więc warto wykorzystać ją w gotowaniu. Ma ona też dużo bardziej wyrazisty smak, który sprawia, że nasze potrawy będą miały wyjątkowy charakter. Możemy wykorzystać ją wy słonych i słodkich posiłkach. Oto kilka sprawdzonych pomysłów na potrawy z mąki gryczanej.

Potrawy z mąki gryczanej – sprawdzone przepisy!

 

Meksykańskie naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:
200 g mąki gryczanej
600 ml wody
Sól
150 g czerwonej fasoli z puszki
150 g kukurydzy z puszki
200 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny
jeden ząbek czosnku
pół cebuli
jedna szklanka passaty pomidorowej
jeden cały pomidor
Czarny pieprz
suszone oregano

Przygotowanie:
umieść wszystkie składniki na naleśniki w naczyniu i dokładnie wymieszaj je trzepaczką. Smaż naleśniki na oliwie, aż będą miały złoty kolor. Odłóż naleśniki na bok i przygotuj meksykański farsz.
Posiekaj w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, po czym podsmaż je na patelni. Następnie, Dodaj do nich mięso, fasolę czerwoną i kukurydzę. Kiedy mięso będzie lekko podsmażone, Dodaj do całości passatę pomidorową. Dodaj przyprawy i zawiń farsz w naleśniki. Możesz podsmażyć je jeszcze trochę, dzięki czemu nie będą się otwierać na talerzu. Możemy dodać też nieco papryczki chili żeby danie nabrało nieco ostrości. Tak przygotowane naleśniki warto podawać z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!

Brownie z mąki gryczanej

Składniki:
Półtorej szklanki mąki gryczanej
5 łyżek ciemnego kakao
4 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
200 ml mleka, na przykład ryżowego lub owsianego
2 łyżki oleju kokosowego
4 kostki gorzkiej czekolady
jedna łyżka cynamonu
jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego
proszek do pieczenia

Przygotowanie:
rozpuść czekoladę z odrobiną wody i olejem kokosowym. W osobnym naczyniu Dodaj mleko i cukier puder lub ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Przesiej mąkę i wraz z innymi suchymi składnikami wymieszaj ją w osobnej misce. Wlewaj do tych składników stopniowo mleko i rozpuszczoną czekoladę z olejem. Pamiętaj, żeby przez cały czas mieszać, żeby nie powstały grudki. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, przelej je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto należy w 180°C przez około 20 minut. Pilnuj, żeby ciasto się nie przypaliło i smacznego! Tak przygotowane ciasto można podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi owocami. Świetnie smakować będzie też z lodami waniliowymi. Warto wybrać te wegańskie, żeby całe danie polegało na składnikach bez produktów odzwierzęcych.

 

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …