2 sprawdzone przepisy na potrawy z mąki gryczanej

Kulinaria

Mąka gryczana jest dużo zdrowsza, niż pszenna, więc warto wykorzystać ją w gotowaniu. Ma ona też dużo bardziej wyrazisty smak, który sprawia, że nasze potrawy będą miały wyjątkowy charakter. Możemy wykorzystać ją wy słonych i słodkich posiłkach. Oto kilka sprawdzonych pomysłów na potrawy z mąki gryczanej.

Potrawy z mąki gryczanej – sprawdzone przepisy!

 

Meksykańskie naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:
200 g mąki gryczanej
600 ml wody
Sól
150 g czerwonej fasoli z puszki
150 g kukurydzy z puszki
200 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny
jeden ząbek czosnku
pół cebuli
jedna szklanka passaty pomidorowej
jeden cały pomidor
Czarny pieprz
suszone oregano

Przygotowanie:
umieść wszystkie składniki na naleśniki w naczyniu i dokładnie wymieszaj je trzepaczką. Smaż naleśniki na oliwie, aż będą miały złoty kolor. Odłóż naleśniki na bok i przygotuj meksykański farsz.
Posiekaj w drobną kostkę cebulę oraz czosnek, po czym podsmaż je na patelni. Następnie, Dodaj do nich mięso, fasolę czerwoną i kukurydzę. Kiedy mięso będzie lekko podsmażone, Dodaj do całości passatę pomidorową. Dodaj przyprawy i zawiń farsz w naleśniki. Możesz podsmażyć je jeszcze trochę, dzięki czemu nie będą się otwierać na talerzu. Możemy dodać też nieco papryczki chili żeby danie nabrało nieco ostrości. Tak przygotowane naleśniki warto podawać z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!

Brownie z mąki gryczanej

Składniki:
Półtorej szklanki mąki gryczanej
5 łyżek ciemnego kakao
4 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
200 ml mleka, na przykład ryżowego lub owsianego
2 łyżki oleju kokosowego
4 kostki gorzkiej czekolady
jedna łyżka cynamonu
jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego
proszek do pieczenia

Przygotowanie:
rozpuść czekoladę z odrobiną wody i olejem kokosowym. W osobnym naczyniu Dodaj mleko i cukier puder lub ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Przesiej mąkę i wraz z innymi suchymi składnikami wymieszaj ją w osobnej misce. Wlewaj do tych składników stopniowo mleko i rozpuszczoną czekoladę z olejem. Pamiętaj, żeby przez cały czas mieszać, żeby nie powstały grudki. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, przelej je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto należy w 180°C przez około 20 minut. Pilnuj, żeby ciasto się nie przypaliło i smacznego! Tak przygotowane ciasto można podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi owocami. Świetnie smakować będzie też z lodami waniliowymi. Warto wybrać te wegańskie, żeby całe danie polegało na składnikach bez produktów odzwierzęcych.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …