Polewa czekoladowa ze śmietaną 30
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Polewa czekoladowa stanowi bardzo ważną część ciast czy innych wypieków. Wielu osobom, sprawia nie lada problem, dlatego przedstawię bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie idealnej polewy czekoladowej z dodatkiem śmietany 30. Warto wiedzieć, że podstawę idealnej polewy stanowi dobrej jakości czekolada. Możemy wykonać ją z czekolady gorzkiej bądź mlecznej, a nawet białej. Do jej przygotowania potrzebować będziemy kilka składników: 100g czekolady gorzkiej oraz 100 ml śmietany 30%. Przygotowanie należy zacząć od pokrojenia czekolady na mniejsze kawałki. Kolejnym krokiem jest doprowadzenie śmietanki do wrzenia. Następnie należy zdjąć garnek ze śmietanką z palnika i dodać do niego wcześniej posiekaną, gorzką czekoladę. Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia na zaledwie kilka minut. Po wystygnięciu całość należy ponownie dokładnie wymieszać, żeby kawałki czekolady dokładnie się rozpuściły. Możemy również wykonać polewę z gorzkiej i mlecznej czekolady z dodatkiem śmietanki.
Do tego typu polewy będziemy potrzebować: 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady gorzkiej i 150 ml śmietanki 30%. Śmietankę należy najpierw podgrzać w garnku, a następnie wyłączyć palnik i do garnka dodać kawałki mlecznej i gorzkiej czekolady. Po upływie zaledwie kilku minut całość należy dokładnie wymieszać, a gotową polewę możemy już przelać na gotowy wypiek.
Ciekawą propozycją jest również polewa czekoladowa ze śmietaną 30 z mlecznej czekolady, do której potrzebne nam będą: 100 g czekolady mlecznej i 75 ml śmietanki 30%. Przygotowanie polewy należy zacząć od przełożenia czekolady i śmietanki do miski. Należy przygotować kąpiel wodną, czyli wcześniej umieszczoną czekoladę i śmietankę stawiamy z miską na garnku z gotującą się wodą. Szczególnie ważne jest, żeby do czekolady nie dostały się żadne kropelki wody, dlatego do garnka dodajemy naprawdę minimalną ilość wody. Całość należy podgrzewać na średniej mocy palnika. Warto wiedzieć, że jeśli nasza polewa nie zastyga, to zawiera zbyt dużą ilość śmietanki. Natomiast gdy uzyskamy zbyt rzadką polewę, powinniśmy dodać do niej większą ilość czekolady.
Podsumowanie
Zaproponowane w artykule polewy idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast przekładanych, które składają się z kilku warstw, a także tortów, serników czy innych. Tego typu polewy możemy również stosować jako sos czekoladowy bądź polewę do lodów czy też innych deserów. Tego typu dodatek, sprawi, że każdy będzie z większą chęcią sięgał po słodkości.