Polewa czekoladowa ze śmietaną 30

Kulinaria

Polewa czekoladowa stanowi bardzo ważną część ciast czy innych wypieków. Wielu osobom, sprawia nie lada problem, dlatego przedstawię bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie idealnej polewy czekoladowej z dodatkiem śmietany 30. Warto wiedzieć, że podstawę idealnej polewy stanowi dobrej jakości czekolada. Możemy wykonać ją z czekolady gorzkiej bądź mlecznej, a nawet białej. Do jej przygotowania potrzebować będziemy kilka składników: 100g czekolady gorzkiej oraz 100 ml śmietany 30%. Przygotowanie należy zacząć od pokrojenia czekolady na mniejsze kawałki. Kolejnym krokiem jest doprowadzenie śmietanki do wrzenia. Następnie należy zdjąć garnek ze śmietanką z palnika i dodać do niego wcześniej posiekaną, gorzką czekoladę. Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia na zaledwie kilka minut. Po wystygnięciu całość należy ponownie dokładnie wymieszać, żeby kawałki czekolady dokładnie się rozpuściły. Możemy również wykonać polewę z gorzkiej i mlecznej czekolady z dodatkiem śmietanki.

Do tego typu polewy będziemy potrzebować: 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady gorzkiej i 150 ml śmietanki 30%. Śmietankę należy najpierw podgrzać w garnku, a następnie wyłączyć palnik i do garnka dodać kawałki mlecznej i gorzkiej czekolady. Po upływie zaledwie kilku minut całość należy dokładnie wymieszać, a gotową polewę możemy już przelać na gotowy wypiek.

Ciekawą propozycją jest również polewa czekoladowa ze śmietaną 30 z mlecznej czekolady, do której potrzebne nam będą: 100 g czekolady mlecznej i 75 ml śmietanki 30%. Przygotowanie polewy należy zacząć od przełożenia czekolady i śmietanki do miski. Należy przygotować kąpiel wodną, czyli wcześniej umieszczoną czekoladę i śmietankę stawiamy z miską na garnku z gotującą się wodą. Szczególnie ważne jest, żeby do czekolady nie dostały się żadne kropelki wody, dlatego do garnka dodajemy naprawdę minimalną ilość wody. Całość należy podgrzewać na średniej mocy palnika. Warto wiedzieć, że jeśli nasza polewa nie zastyga, to zawiera zbyt dużą ilość śmietanki. Natomiast gdy uzyskamy zbyt rzadką polewę, powinniśmy dodać do niej większą ilość czekolady.

Podsumowanie

Zaproponowane w artykule polewy idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast przekładanych, które składają się z kilku warstw, a także tortów, serników czy innych. Tego typu polewy możemy również stosować jako sos czekoladowy bądź polewę do lodów czy też innych deserów. Tego typu dodatek, sprawi, że każdy będzie z większą chęcią sięgał po słodkości.

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …