Wrap z warzywami

Kulinaria

Pomysłów na to, jak przemycić w diecie odpowiednią ilość warzyw i owoców, jest bez liku, mimo to czasami może pojawić się uczucie, że wykorzystało się większość i warzywa nie wchodzą już tak łatwo. Czy należy się wtedy poddawać? Absolutnie nie! Z jedzenia warzyw i owoców każdego dnia należy uczynić nawyk, który się nigdy nie zmieni. Pomóc w tym może na przykład wrap z warzywami, który sprawdzi się idealnie i na prosty obiad, i kolację, kiedy niespodziewanie odwiedzą wieczorni goście.

By przekonać najmłodszych

Dorośli mają zakodowane, że należy spożywać codziennie warzywa i owoce, by zachować zdrowie, jednak z dziećmi nie jest tak łatwo. Nie przepadają one bowiem za smakiem warzyw, to, co zielone, niekoniecznie wydaje im się zjadliwe, dlatego ważne jest nie tylko, by na ich talerzach pojawiały się warzywa, ale żeby dawać im też przykład. Widząc, że rodzice bez mrugnięcia okiem sięgają po szpinak, marchewkę czy brukselkę, same pójdą w ich ślady – skoro rodzicom nic się nie stało po zjedzeniu, to mnie też nic nie będzie?

Warzywa dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów. Jeśli czegokolwiek będzie za mało, ciało da o tym znać, a niedobory trzeba będzie uzupełnić. Najlepiej jest w ogóle do nich nie dopuścić, a nauczyć, że zjedzenie warzyw to nic złego, do ich smaku da się przywyknąć, niektóre nawet bardzo polubić, a da supermoc, by żyć wiele, wiele lat.

Wrap z warzywami nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego można do tego zadania zaprosić i dzieci, tylko mieć na uwadze, kto kroi warzywa, by nie stała się nikomu krzywda.

Składniki na 2 sztuki:

– 2 placki tortilli
– 1 papryka czerwona
– ¼ świeżego ogórka
– 1 pomidor (sam miąższ, bez skórki)
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka ketchupu
– 4 liście sałaty masłowej
– 4 plastry żółtego sera topionego

Wykonanie

Placki tortilli opiec krótko na rozgrzanej patelni i wystudzić. Na każdym z nich położyć po dwa liście sałaty i dwa plasterki sera.
Paprykę, ogórka i pomidora pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Majonez wymieszać z ketchupem, tak powstały sos połączyć z warzywami.
Przygotowane warzywa nałożyć na placki. Tortille ściśle zwinąć, pamiętając, aby starannie zawinąć brzegi do środka – zawartość wrapa nie wydostanie się na zewnątrz.
Gotowe wrapy zawinąć w papier śniadaniowy – dzieci mogą je zabrać ze sobą do szkoły. Można je także zwinięte opiec w tosterze – w ten sposób powstanie szybki obiad czy smaczna kolacja.

Wrapy można serwować także z dodatkowymi sosami, na przykład ciepłe zanurzać w miseczce z sosem czosnkowym lub ziołowo-jogurtowym.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …