Wrap z warzywami

Kulinaria

Pomysłów na to, jak przemycić w diecie odpowiednią ilość warzyw i owoców, jest bez liku, mimo to czasami może pojawić się uczucie, że wykorzystało się większość i warzywa nie wchodzą już tak łatwo. Czy należy się wtedy poddawać? Absolutnie nie! Z jedzenia warzyw i owoców każdego dnia należy uczynić nawyk, który się nigdy nie zmieni. Pomóc w tym może na przykład wrap z warzywami, który sprawdzi się idealnie i na prosty obiad, i kolację, kiedy niespodziewanie odwiedzą wieczorni goście.

By przekonać najmłodszych

Dorośli mają zakodowane, że należy spożywać codziennie warzywa i owoce, by zachować zdrowie, jednak z dziećmi nie jest tak łatwo. Nie przepadają one bowiem za smakiem warzyw, to, co zielone, niekoniecznie wydaje im się zjadliwe, dlatego ważne jest nie tylko, by na ich talerzach pojawiały się warzywa, ale żeby dawać im też przykład. Widząc, że rodzice bez mrugnięcia okiem sięgają po szpinak, marchewkę czy brukselkę, same pójdą w ich ślady – skoro rodzicom nic się nie stało po zjedzeniu, to mnie też nic nie będzie?

Warzywa dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów. Jeśli czegokolwiek będzie za mało, ciało da o tym znać, a niedobory trzeba będzie uzupełnić. Najlepiej jest w ogóle do nich nie dopuścić, a nauczyć, że zjedzenie warzyw to nic złego, do ich smaku da się przywyknąć, niektóre nawet bardzo polubić, a da supermoc, by żyć wiele, wiele lat.

Wrap z warzywami nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego można do tego zadania zaprosić i dzieci, tylko mieć na uwadze, kto kroi warzywa, by nie stała się nikomu krzywda.

Składniki na 2 sztuki:

– 2 placki tortilli
– 1 papryka czerwona
– ¼ świeżego ogórka
– 1 pomidor (sam miąższ, bez skórki)
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka ketchupu
– 4 liście sałaty masłowej
– 4 plastry żółtego sera topionego

Wykonanie

Placki tortilli opiec krótko na rozgrzanej patelni i wystudzić. Na każdym z nich położyć po dwa liście sałaty i dwa plasterki sera.
Paprykę, ogórka i pomidora pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Majonez wymieszać z ketchupem, tak powstały sos połączyć z warzywami.
Przygotowane warzywa nałożyć na placki. Tortille ściśle zwinąć, pamiętając, aby starannie zawinąć brzegi do środka – zawartość wrapa nie wydostanie się na zewnątrz.
Gotowe wrapy zawinąć w papier śniadaniowy – dzieci mogą je zabrać ze sobą do szkoły. Można je także zwinięte opiec w tosterze – w ten sposób powstanie szybki obiad czy smaczna kolacja.

Wrapy można serwować także z dodatkowymi sosami, na przykład ciepłe zanurzać w miseczce z sosem czosnkowym lub ziołowo-jogurtowym.

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …