Co podać do łososia na obiad?

Kulinaria

Łosoś jest pyszną rybą, która oprócz tego jest też bardzo zdrowa. Można podawać go z różnymi dodatkami, takimi jak gotowanymi, smażonymi, czy duszonymi warzywami, a także ze świeżą sałatką. Szczególnie dobrze sprawdzi się tutaj szpinak lub brokuły. Co do łososia na obiad? Podrzucamy garść świetnych pomysłów!

Zielone warzywa

Do łososia najlepiej pasować będą zielone warzywa. Większość z nich podkreśli smak ryby, ale nie będzie jej przytłaczać. Oto kilka przykładów:
• Szpinak, a najlepiej duszony z czosnkiem i gałką muszkatołową. możemy też wykorzystać surowy szpinak, na przykład w formie świeżej sałatki.
• Brokuły. Możemy je ugotować w wodzie lub na parze. Będą one nie tylko świetnie smakować, ale też doskonale wyglądać.
• Szparagi, szczególnie jeśli ugotujemy je w wodzie. Warto podać jest sosem holenderskim lub jogurtowym, który będzie też dobrze pasować do samej ryby.
• Fasolka szparagowa, o ile jest w sezonie. Możemy przygotować ją wy wodzie lub na patelni i podawać z odrobiną masła.

Inne warzywa

Jest wiele warzyw, które świetnie będą pasować do tej szlachetnej ryby. Podajemy kilka przykładów. Można zdecydować się na jeden z nich, lub połączyć kilka.
• Marchewka. Niektóre osoby mogą być zaskoczone tym wyborem, ale smak marchewki świetnie smakuje z rybą. Najlepiej sprawdzą się tutaj młode warzywa, bo będą one znacznie delikatniejsze i słodsze w smaku. Możemy ugotować ją w wodzie lub na parze.
• Ziemniaki, które dają nam wiele możliwości. Możemy je ugotować, upiec i usmażyć, na przykład w postaci frytek czy talarków ziemniaczanych. W każdej formie będą wspaniale pasować do ryby. To już klasyczne połączenie.
• Pomidorki koktajlowe w świeżej sałatce. Przełamią smak łososia i dodają całemu daniu dużo świeżości. Warto też upiec je razem z rybą, bo przechodzą one wtedy jej aromatem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście pieczonych pomidorków koktajlowych przycinek najwyższy czas to zmienić.

Co do łososia na obiad?

Świetnie sprawdzą się też różnego rodzaju kasza, ryże i makarony. Jeśli zdecydujemy się na kaszę, warto wybrać taką, która ma łagodniejszy smak. Świetnie sprawdzi się tutaj kasza jaglana, jęczmienna i gryczana. Tego rodzaju dodatki nie będą przytłaczały smaku łososia. Jeśli chodzi o ryż, najlepszy będzie biały długoziarnisty, bo ma on najdelikatniejszy smak. Możemy też podać łososia z makaronem, na przykład używając go w sałatce. Będzie to świetny posiłek, który będziemy mogli nie tylko zjeść w domu, ale też zabrać go ze sobą do pracy.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …