Co podać do łososia na obiad?

Kulinaria

Łosoś jest pyszną rybą, która oprócz tego jest też bardzo zdrowa. Można podawać go z różnymi dodatkami, takimi jak gotowanymi, smażonymi, czy duszonymi warzywami, a także ze świeżą sałatką. Szczególnie dobrze sprawdzi się tutaj szpinak lub brokuły. Co do łososia na obiad? Podrzucamy garść świetnych pomysłów!

Zielone warzywa

Do łososia najlepiej pasować będą zielone warzywa. Większość z nich podkreśli smak ryby, ale nie będzie jej przytłaczać. Oto kilka przykładów:
• Szpinak, a najlepiej duszony z czosnkiem i gałką muszkatołową. możemy też wykorzystać surowy szpinak, na przykład w formie świeżej sałatki.
• Brokuły. Możemy je ugotować w wodzie lub na parze. Będą one nie tylko świetnie smakować, ale też doskonale wyglądać.
• Szparagi, szczególnie jeśli ugotujemy je w wodzie. Warto podać jest sosem holenderskim lub jogurtowym, który będzie też dobrze pasować do samej ryby.
• Fasolka szparagowa, o ile jest w sezonie. Możemy przygotować ją wy wodzie lub na patelni i podawać z odrobiną masła.

Inne warzywa

Jest wiele warzyw, które świetnie będą pasować do tej szlachetnej ryby. Podajemy kilka przykładów. Można zdecydować się na jeden z nich, lub połączyć kilka.
• Marchewka. Niektóre osoby mogą być zaskoczone tym wyborem, ale smak marchewki świetnie smakuje z rybą. Najlepiej sprawdzą się tutaj młode warzywa, bo będą one znacznie delikatniejsze i słodsze w smaku. Możemy ugotować ją w wodzie lub na parze.
• Ziemniaki, które dają nam wiele możliwości. Możemy je ugotować, upiec i usmażyć, na przykład w postaci frytek czy talarków ziemniaczanych. W każdej formie będą wspaniale pasować do ryby. To już klasyczne połączenie.
• Pomidorki koktajlowe w świeżej sałatce. Przełamią smak łososia i dodają całemu daniu dużo świeżości. Warto też upiec je razem z rybą, bo przechodzą one wtedy jej aromatem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście pieczonych pomidorków koktajlowych przycinek najwyższy czas to zmienić.

Co do łososia na obiad?

Świetnie sprawdzą się też różnego rodzaju kasza, ryże i makarony. Jeśli zdecydujemy się na kaszę, warto wybrać taką, która ma łagodniejszy smak. Świetnie sprawdzi się tutaj kasza jaglana, jęczmienna i gryczana. Tego rodzaju dodatki nie będą przytłaczały smaku łososia. Jeśli chodzi o ryż, najlepszy będzie biały długoziarnisty, bo ma on najdelikatniejszy smak. Możemy też podać łososia z makaronem, na przykład używając go w sałatce. Będzie to świetny posiłek, który będziemy mogli nie tylko zjeść w domu, ale też zabrać go ze sobą do pracy.

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …