Co podać do łososia na obiad?
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Łosoś jest pyszną rybą, która oprócz tego jest też bardzo zdrowa. Można podawać go z różnymi dodatkami, takimi jak gotowanymi, smażonymi, czy duszonymi warzywami, a także ze świeżą sałatką. Szczególnie dobrze sprawdzi się tutaj szpinak lub brokuły. Co do łososia na obiad? Podrzucamy garść świetnych pomysłów!
Zielone warzywa
Do łososia najlepiej pasować będą zielone warzywa. Większość z nich podkreśli smak ryby, ale nie będzie jej przytłaczać. Oto kilka przykładów:
• Szpinak, a najlepiej duszony z czosnkiem i gałką muszkatołową. możemy też wykorzystać surowy szpinak, na przykład w formie świeżej sałatki.
• Brokuły. Możemy je ugotować w wodzie lub na parze. Będą one nie tylko świetnie smakować, ale też doskonale wyglądać.
• Szparagi, szczególnie jeśli ugotujemy je w wodzie. Warto podać jest sosem holenderskim lub jogurtowym, który będzie też dobrze pasować do samej ryby.
• Fasolka szparagowa, o ile jest w sezonie. Możemy przygotować ją wy wodzie lub na patelni i podawać z odrobiną masła.
Inne warzywa
Jest wiele warzyw, które świetnie będą pasować do tej szlachetnej ryby. Podajemy kilka przykładów. Można zdecydować się na jeden z nich, lub połączyć kilka.
• Marchewka. Niektóre osoby mogą być zaskoczone tym wyborem, ale smak marchewki świetnie smakuje z rybą. Najlepiej sprawdzą się tutaj młode warzywa, bo będą one znacznie delikatniejsze i słodsze w smaku. Możemy ugotować ją w wodzie lub na parze.
• Ziemniaki, które dają nam wiele możliwości. Możemy je ugotować, upiec i usmażyć, na przykład w postaci frytek czy talarków ziemniaczanych. W każdej formie będą wspaniale pasować do ryby. To już klasyczne połączenie.
• Pomidorki koktajlowe w świeżej sałatce. Przełamią smak łososia i dodają całemu daniu dużo świeżości. Warto też upiec je razem z rybą, bo przechodzą one wtedy jej aromatem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście pieczonych pomidorków koktajlowych przycinek najwyższy czas to zmienić.
Co do łososia na obiad?
Świetnie sprawdzą się też różnego rodzaju kasza, ryże i makarony. Jeśli zdecydujemy się na kaszę, warto wybrać taką, która ma łagodniejszy smak. Świetnie sprawdzi się tutaj kasza jaglana, jęczmienna i gryczana. Tego rodzaju dodatki nie będą przytłaczały smaku łososia. Jeśli chodzi o ryż, najlepszy będzie biały długoziarnisty, bo ma on najdelikatniejszy smak. Możemy też podać łososia z makaronem, na przykład używając go w sałatce. Będzie to świetny posiłek, który będziemy mogli nie tylko zjeść w domu, ale też zabrać go ze sobą do pracy.