Ciasteczka korzenne bezglutenowe

Kulinaria

Któż z nas nie lubi pojeść czegoś słodkiego od czasu do czasu? Nie wszyscy mogą jednak zjeść czekoladę, ciastka czy cukierki. Osoby cierpiące na celiakię, muszą całe życie rezygnować z większości pieczywa i wypieków. Jednak technologia gastronomiczna rozwija się tak prężnie, że upieczenie bezglutenowego ciasta czy ciasteczek, jest o wiele łatwiejsze. Dziś chcemy pokazać wam prosty przepis na ciasteczka korzenne bezglutenowe.

Co to są ciasteczka korzenne?

Ciasteczka korzenne to proste w przygotowaniu ciasteczka z ciasta kruchego z dodatkiem przyprawy korzennej i czasem kakao. Mają wyjątkowy aromat i bardzo mocno kojarzone są ze świętami Bożego Narodzenia.

Przepis na ciasteczka korzenne bezglutenowe

Składniki:
200 gram mąki bezglutenowej (owsiana, ryżowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół łyżeczki przyprawy korzennej, albo przyprawy do pierniczków
7 łyżek stołowych cukru
Szczypta soli
opakowanie budyniu (najlepiej wanikliowy)
2 łyżki kakao
Zmielone migdały, orzechy, pastki
80g masła lub margaryny

Wykonanie:
Suche składniki, takie jak mąka, sól, przypraw do pierniczków, zmielone orzechy, pestki czy migdały, proszek do pieczenia, kakao, budyń i cukier. Wymieszaj wszystkie wymienione składniki. Teraz przyszła kolej na masło. Masło pokrojone w kostkę dodaj do produktów sypkich. Następnie dodaj jako. Następnie należy szybko zagnieść ciasto. Gdyby składniki nie mogły się połączyć, dodaj 2-3 łyżki stołowe wody. Następnie uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż na półtorej godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na blacie. Grubość placka nie powinna przekraczać 0,5-1cm. Układaj na blasze w odstępach i piecz na blasze wyłożonej papierem. Układaj je w niewielkich odstępach. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia wynosi zwykle 10-13 minut. Wyjmij z piecyka i ostudź na blasze. Unikniesz w ten sposób złapania jeszcze ciepłego ciasteczka.

Wskazówki:

Wszystkie składniki chłodzone powinny być wcześniej wyjęte, aby nabrały temperatury pokojowej. Aby ciasteczka nie łamały się, wybieraj foremki bez wąskich elementów. Najlepsze będą kola, kwadraty czy serduszka.

Ciasteczka korzenne są tak pyszne, że czuć ich zapach i aromat na samą myśl o nich. Warto czasem poświęcić godzinkę na przygotowanie takich pyszności. Ciasteczka te idealnie wpisują się w atmosferę świąt Bożego Narodzenia. Mogą być też doskonałą alternatywą dla pierniczków. Jednak to, że nie są tak mocno kojarzone ze świętami to ich atut. Dzięki temu możesz przygotować je o każdej porze roku.

 

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …