Ciasteczka korzenne bezglutenowe

Kulinaria

Któż z nas nie lubi pojeść czegoś słodkiego od czasu do czasu? Nie wszyscy mogą jednak zjeść czekoladę, ciastka czy cukierki. Osoby cierpiące na celiakię, muszą całe życie rezygnować z większości pieczywa i wypieków. Jednak technologia gastronomiczna rozwija się tak prężnie, że upieczenie bezglutenowego ciasta czy ciasteczek, jest o wiele łatwiejsze. Dziś chcemy pokazać wam prosty przepis na ciasteczka korzenne bezglutenowe.

Co to są ciasteczka korzenne?

Ciasteczka korzenne to proste w przygotowaniu ciasteczka z ciasta kruchego z dodatkiem przyprawy korzennej i czasem kakao. Mają wyjątkowy aromat i bardzo mocno kojarzone są ze świętami Bożego Narodzenia.

Przepis na ciasteczka korzenne bezglutenowe

Składniki:
200 gram mąki bezglutenowej (owsiana, ryżowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół łyżeczki przyprawy korzennej, albo przyprawy do pierniczków
7 łyżek stołowych cukru
Szczypta soli
opakowanie budyniu (najlepiej wanikliowy)
2 łyżki kakao
Zmielone migdały, orzechy, pastki
80g masła lub margaryny

Wykonanie:
Suche składniki, takie jak mąka, sól, przypraw do pierniczków, zmielone orzechy, pestki czy migdały, proszek do pieczenia, kakao, budyń i cukier. Wymieszaj wszystkie wymienione składniki. Teraz przyszła kolej na masło. Masło pokrojone w kostkę dodaj do produktów sypkich. Następnie dodaj jako. Następnie należy szybko zagnieść ciasto. Gdyby składniki nie mogły się połączyć, dodaj 2-3 łyżki stołowe wody. Następnie uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż na półtorej godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na blacie. Grubość placka nie powinna przekraczać 0,5-1cm. Układaj na blasze w odstępach i piecz na blasze wyłożonej papierem. Układaj je w niewielkich odstępach. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia wynosi zwykle 10-13 minut. Wyjmij z piecyka i ostudź na blasze. Unikniesz w ten sposób złapania jeszcze ciepłego ciasteczka.

Wskazówki:

Wszystkie składniki chłodzone powinny być wcześniej wyjęte, aby nabrały temperatury pokojowej. Aby ciasteczka nie łamały się, wybieraj foremki bez wąskich elementów. Najlepsze będą kola, kwadraty czy serduszka.

Ciasteczka korzenne są tak pyszne, że czuć ich zapach i aromat na samą myśl o nich. Warto czasem poświęcić godzinkę na przygotowanie takich pyszności. Ciasteczka te idealnie wpisują się w atmosferę świąt Bożego Narodzenia. Mogą być też doskonałą alternatywą dla pierniczków. Jednak to, że nie są tak mocno kojarzone ze świętami to ich atut. Dzięki temu możesz przygotować je o każdej porze roku.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …