Nalewka z soku z pigwy – jak ją przygotować?

Kulinaria

Pigwa to owoc, który charakteryzuje się nie tylko smacznym, kwaśnym smakiem ale też swoją działalnością wzmacniającą odporność. można z niej przygotować wiele różnych przetworów, takich jak syrop do herbaty, czy dżemy. Nalewka z soku pigwy również będzie świetnym pomysłem, szczególnie jeśli chodzi o długie zimowe wieczory. Oto jak ją przygotować!

Składniki

1 litr świeżego soku z pigwy
1 litr wódki
100 g cukru

Nalewka z soku pigwy – przygotowanie

przygotowanie takim nalewki jest niezwykle szybkie i proste. Co więcej, wcale nie trzeba na nią długo czekać, co często zniechęca nas od robienia przeróżnych nalewek. Jak przygotować ten smaczny i zdrowy alkohol? Już tłumaczymy.
Przygotuj czysty słoik i wlej do niego sok z pigwy. Twój słoik musi być wystarczająco duży, żeby pomieścić wszystkie składniki. Dolej wódkę do soku. Wsyp cukier do soku i zamknij całość szczelnie. Odstaw słoik w ciepłe i ciemne miejsce i zostaw go tam na około miesiąc. Po tym czasie przefiltruj alkohol przez gazę lub filtr do kawy. Przelej porcję nalewki do butelek i zakorkuje. Warto dodać do butelek etykiety, żebyśmy pamiętali, co się w nich znajduje. Tak przygotowana nalewka nie musi już leżakować, ale jeśli zostawimy ją jeszcze na kilka dni, będzie smakować dużo lepiej.

Wskazówka!

Moc naszego alkoholu będzie zależała od tego, ile wódki do niego dodamy. Jeśli chcemy, żeby całość była mocniejsza, możemy dodać też nieco spirytusu. Żeby gotowy produkt miał 50% alkoholu, należy wymieszać 530 ml spirytusu z 500 ml przegotowanej wody.

Czy nalewka jest po to, żeby się nią upić?

Wiele osób tak myśli, ale jest to duży błąd. Nalewki i likiery nie służą do tego, żeby się nimi upić i podawać je na imprezach. Większość z nich ma działanie zdrowotne, a także lecznicze. Jeśli będziemy je pić regularnie, zdecydowanie poczujemy różnicę w naszym ogólnym zdrowiu, a także nastroju i samopoczuciu. Nie należy więc zabierać ich ze sobą na imprezę, licząc na to, że będą one łatwym sposobem na upicie się. Zamiast tego lepiej przelać je do ozdobnych karafek, trzymać w domu i sięgać po nie przy specjalnych okolicznościach. Tak przygotowana nalewka będzie też świetnym pomysłem na prezent dla naszych najbliższych, szczególnie dla tych, którzy lubią tego rodzaju trunki.
Co więcej, jeśli będziemy pić zbyt dużo nalewki lub likieru, może się okazać, że jej działanie będzie miało szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Do ich przygotowania często używa się różnych owoców, a także ziół, które dostarczają witamin i minerałów do naszego organizmu. Nie powinniśmy dostarczać ich za dużo, bo możemy odczuć negatywne konsekwencje.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …