Tortilla na ciepło z patelni

Kulinaria

Tortilla na ciepło z patelni, to wyjątkowe i bardzo smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako przystawka bądź główny posiłek w ciągu dnia. Tortilla jest meksykańskim daniem, które składa się z podgrzanych placków tortilli z roztopionym serem i dodatkami wedle uznania domowników bądź gości.

Do przygotowania najbardziej popularnej tortilli z serem, kurczakiem i warzywami będziemy potrzebować: 300 g filetu z kurczaka, 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 1 papryka, mała puszka kukurydzy, 300 g tartej mozzarelli, 2 łyżeczki masła oraz 4 duże tortille. Natomiast do przyprawienia mięsa niezbędne będą: 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz 1 łyżeczka płatków chili.

Przygotowanie dania należy zacząć od oczyszczenia i pokrojenia kurczaka na wąskie paski, doprawienie go przyprawami: solą, pieprzem i wszystkimi pozostałymi, a także polanie go łyżką oleju roślinnego, dokładne wymieszanie i odstawienie. Następnie, cebulę należy pokroić w piórka a paprykę na wąskie paski tak jak kurczaka. Wszystko również doprawiamy solą. Należy zeszklić całość na patelni na łyżce oleju i odłożyć na talerz. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni i włożenie na nią kurczaka. Obsmażamy go około 4 minuty i przekładamy na talerz. Na dużej patelni należy rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Kładziemy na niej placek tortilli i wykładamy go częścią gotowych składników farszu – kurczaka, podsmażone warzywa, kukurydzę oraz tarty ser. Przykrywamy całość drugim plackiem i podsmażamy na małym ogniu przez około 2 minuty, do momentu aż tortilla się zarumieni. Podgrzaną tortillę z jednej strony należy przełożyć na drugą stronę i ponownie podsmażać przez około 2 minuty na maśle do momentu zarumienienia placka.

Wszystkie czynności powtarzamy aż do momentu wykorzystania wszystkich placków i farszu. Podgrzane i gotowe tortille możemy pokroić nożem na mniejsze kawałki i podawać z dowolnymi dodatkami. Do tortilli idealnie pasuje na przykład sala pomidorowa, jogurt naturalny czy kwaśna śmietana, a także świeża kolendra. Warto wiedzieć, że tortillę najłatwiej jest przekręcić na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a następnie, dociskając go dłonią – ostrożnie obrócić wszystko o 180 stopni. Dzięki tej czynności uzyskamy estetyczny efekt dania, a farsz nie ulegnie zepsuciu. Tortilla na ciepło z patelni jest również idealnym daniem dla młodszych gości bądź domowników – dzieci, które uwielbiają formę tego dania.

 

Kulinaria
Brownie w różnych odsłonach: Ciasto, muffinki czy brownie w słoiczku?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wiele form może przybrać ulubiony deser Amerykanów – brownie? Czy lepiej smakuje jako klasyczne ciasto, w formie poręcznych muffinek, a może w modnym słoiczku? Przyjrzyjmy się, jak różne kształty mogą zmienić Twoje doświadczenie z tym czekoladowym przysmakiem. Podobne wpisy Trzy pomysły na wykwintne ciasta świąteczne …

Kulinaria
Pizza pod gwiazdami – pomysły na plenerowy wieczór z przyjaciółmi

Czy marzysz o niezapomnianym wieczorze spędzonym w gronie najbliższych przyjaciół? A może zastanawiasz się, jak połączyć uroki letniego wieczoru z pysznym jedzeniem? Wyobraź sobie ciepły letni wieczór, rozgwieżdżone niebo i aromat świeżo upieczonej pizzy unoszący się w powietrzu. Brzmi kusząco, prawda? W tym artykule pokażę Ci, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie …

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …