Tortilla na ciepło z patelni
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Tortilla na ciepło z patelni, to wyjątkowe i bardzo smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako przystawka bądź główny posiłek w ciągu dnia. Tortilla jest meksykańskim daniem, które składa się z podgrzanych placków tortilli z roztopionym serem i dodatkami wedle uznania domowników bądź gości.
Do przygotowania najbardziej popularnej tortilli z serem, kurczakiem i warzywami będziemy potrzebować: 300 g filetu z kurczaka, 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 1 papryka, mała puszka kukurydzy, 300 g tartej mozzarelli, 2 łyżeczki masła oraz 4 duże tortille. Natomiast do przyprawienia mięsa niezbędne będą: 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz 1 łyżeczka płatków chili.
Przygotowanie dania należy zacząć od oczyszczenia i pokrojenia kurczaka na wąskie paski, doprawienie go przyprawami: solą, pieprzem i wszystkimi pozostałymi, a także polanie go łyżką oleju roślinnego, dokładne wymieszanie i odstawienie. Następnie, cebulę należy pokroić w piórka a paprykę na wąskie paski tak jak kurczaka. Wszystko również doprawiamy solą. Należy zeszklić całość na patelni na łyżce oleju i odłożyć na talerz. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni i włożenie na nią kurczaka. Obsmażamy go około 4 minuty i przekładamy na talerz. Na dużej patelni należy rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Kładziemy na niej placek tortilli i wykładamy go częścią gotowych składników farszu – kurczaka, podsmażone warzywa, kukurydzę oraz tarty ser. Przykrywamy całość drugim plackiem i podsmażamy na małym ogniu przez około 2 minuty, do momentu aż tortilla się zarumieni. Podgrzaną tortillę z jednej strony należy przełożyć na drugą stronę i ponownie podsmażać przez około 2 minuty na maśle do momentu zarumienienia placka.
Wszystkie czynności powtarzamy aż do momentu wykorzystania wszystkich placków i farszu. Podgrzane i gotowe tortille możemy pokroić nożem na mniejsze kawałki i podawać z dowolnymi dodatkami. Do tortilli idealnie pasuje na przykład sala pomidorowa, jogurt naturalny czy kwaśna śmietana, a także świeża kolendra. Warto wiedzieć, że tortillę najłatwiej jest przekręcić na drugą stronę kładąc na wierzchu duży płaski talerz a następnie, dociskając go dłonią – ostrożnie obrócić wszystko o 180 stopni. Dzięki tej czynności uzyskamy estetyczny efekt dania, a farsz nie ulegnie zepsuciu. Tortilla na ciepło z patelni jest również idealnym daniem dla młodszych gości bądź domowników – dzieci, które uwielbiają formę tego dania.