Przepis na sałatkę z łososiem wędzonym

Kulinaria

Ta pyszna i zdrowa sałatka zasmakuje każdemu! Zajadać się nią będą nawet dzieci. To świetny sposób na przemycenie warzyw do ich diety. Połączenie intensywnego smaku wędzonego łososia ze świeżością warzyw sprawia, że jest to danie, do którego chce się wracać. Jak przygotować to pyszne danie? Oto przepis na sałatkę z łososiem wędzonym!

Składniki

sałata dekoracyjna
łosoś wędzony (najlepiej użyć wędzonego na gorąco) około 60 g
ser typu feta (około 50 g) lub awokado
kilka rzodkiewek
szczypiorek
koperek

Oprócz tego, należy przygotować winegret z następujących składników:
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta startej skórki
sól i pieprz
plus opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy francuskiej (wieloziarnistej)

Do podania możesz też wykorzystać kawałek chrupiącej bagietki, lub ciabaty.

Przepis na sałatkę z łososiem wędzonym

Zacznij od dokładnego umycia i porwania sałaty. Nie należy kroić jej nożem, bo traci ona wtedy swoje cenne witaminy i składniki odżywcze. Następne, kładziemy sałatę na talerz i przechodzimy do łososia, awokado i sera feta. Kroimy wszystko w kostkę, której wielkość możesz dopasować do swoich upodobań. Następnie, kroimy rzodkiewkę w kostkę, tniemy szczypiorek na kawałki i dodajemy nieco koperku. Całość układamy na talerzu.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie winegretu. Jest to banalnie proste, bo wystarczy, że pomieszamy ze sobą wszystkie składniki. Najłatwiej jest to zrobić w butelce, którą wstrząsamy, żeby składniki połączyły się ze sobą.
Mieszamy wszystkie składniki sałatki ze sobą i całość polewamy winegretem. Całość ponownie mieszamy i nasza sałatka jest gotowa. Smacznego!

Dodatki do sałatki

Do naszej sałatki możemy dodać też bagietkę, którą wcześniej smarujemy odrobiną masła, lub oliwy i zapiekamy w piekarniku. Możemy też natrzeć ją ząbkiem czosnku, żeby nadać jej ciekawego, mocniejszego smaku. Tak przygotowana bagietka świetnie dopełni smak sałatki i będzie doskonałym dodatkiem do całego dania.
Sałatkę możemy też posypać uprażonymi ziarnami dyni, lub słonecznika. W tym celu musimy rozgrzać suchą patelnię i wrzucić na nią kilka wybranych przez nas ziaren. Podpiekamy je na patelni przez kilka minut. Powinny one nieco zmienić swój kolor, a w naszej kuchni zacznie pięknie pachnieć. Takimi chrupiącymi ziarnami posypujemy sałatkę, żeby dodać jej nieco innego smaku i konsystencji. Z dodatkami do sałatki z wędzonym łososiem można eksperymentować i dodawać nasze ulubione składniki.

 

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …