Przepis na sałatkę z łososiem wędzonym

Kulinaria

Ta pyszna i zdrowa sałatka zasmakuje każdemu! Zajadać się nią będą nawet dzieci. To świetny sposób na przemycenie warzyw do ich diety. Połączenie intensywnego smaku wędzonego łososia ze świeżością warzyw sprawia, że jest to danie, do którego chce się wracać. Jak przygotować to pyszne danie? Oto przepis na sałatkę z łososiem wędzonym!

Składniki

sałata dekoracyjna
łosoś wędzony (najlepiej użyć wędzonego na gorąco) około 60 g
ser typu feta (około 50 g) lub awokado
kilka rzodkiewek
szczypiorek
koperek

Oprócz tego, należy przygotować winegret z następujących składników:
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta startej skórki
sól i pieprz
plus opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy francuskiej (wieloziarnistej)

Do podania możesz też wykorzystać kawałek chrupiącej bagietki, lub ciabaty.

Przepis na sałatkę z łososiem wędzonym

Zacznij od dokładnego umycia i porwania sałaty. Nie należy kroić jej nożem, bo traci ona wtedy swoje cenne witaminy i składniki odżywcze. Następne, kładziemy sałatę na talerz i przechodzimy do łososia, awokado i sera feta. Kroimy wszystko w kostkę, której wielkość możesz dopasować do swoich upodobań. Następnie, kroimy rzodkiewkę w kostkę, tniemy szczypiorek na kawałki i dodajemy nieco koperku. Całość układamy na talerzu.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie winegretu. Jest to banalnie proste, bo wystarczy, że pomieszamy ze sobą wszystkie składniki. Najłatwiej jest to zrobić w butelce, którą wstrząsamy, żeby składniki połączyły się ze sobą.
Mieszamy wszystkie składniki sałatki ze sobą i całość polewamy winegretem. Całość ponownie mieszamy i nasza sałatka jest gotowa. Smacznego!

Dodatki do sałatki

Do naszej sałatki możemy dodać też bagietkę, którą wcześniej smarujemy odrobiną masła, lub oliwy i zapiekamy w piekarniku. Możemy też natrzeć ją ząbkiem czosnku, żeby nadać jej ciekawego, mocniejszego smaku. Tak przygotowana bagietka świetnie dopełni smak sałatki i będzie doskonałym dodatkiem do całego dania.
Sałatkę możemy też posypać uprażonymi ziarnami dyni, lub słonecznika. W tym celu musimy rozgrzać suchą patelnię i wrzucić na nią kilka wybranych przez nas ziaren. Podpiekamy je na patelni przez kilka minut. Powinny one nieco zmienić swój kolor, a w naszej kuchni zacznie pięknie pachnieć. Takimi chrupiącymi ziarnami posypujemy sałatkę, żeby dodać jej nieco innego smaku i konsystencji. Z dodatkami do sałatki z wędzonym łososiem można eksperymentować i dodawać nasze ulubione składniki.

 

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …