Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Kulinaria

Placki ziemniaczane

Chyba każdy z nas próbował kiedyś placków ziemniaczanych. Jest to potrawa bardzo popularna i lubiana przez większość społeczeństwa. Nic w tym dziwnego, gdyż placki robi się z kilku składników, są łatwe do przygotowania a jednocześnie niezwykle smaczne. Można je podawać z różnymi dodatkami i dzięki temu tworzyć zupełnie nowe dania bazując na jednym, podstawowym przepisie na placki. Aby zrobić pyszne placki ziemniaczane musimy obrać kilka ziemniaków, dodać do nich posiekaną cebulę oraz mąkę, jajko i przyprawy. Jest to podstawowy przepis na placki ziemniaczane, który zna chyba każdy z nas. Jednak nie każdy wie, że placki można również przygotować z gotowanych ziemniaków. Okazuje się bowiem, że jeśli zostało nam dużo ugotowanych ziemniaków nie musimy z nich tworzyć kopytek, klusek śląskich czy pierogów ruskich. Równie dobrze możemy z nich wykonać przepyszne placki ziemniaczane. Przepis ten z pewnością zachwyci niejedno dziecko, gdyż tak wykonane placki są idealne dla maluchów.

Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Jeśli zostało nam trochę ugotowanych ziemniaków z obiadu możemy wykonać z nich z powodzeniem wykonać placki ziemniaczane. Takie szybkie i smaczne placki można podawać zarówno na słodko posypane cukrem pudrem, jak i na wytrawnie podane na przykład z sosem grzybowym czy sosem czosnkowym. Jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków by były smaczne? Należy wcześniej ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę bądź zmielić w maszynce. Następnie należy obrać i poszatkować na drobno cebulę. Cebulę trzeba zeszklić na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Po kilku minutach cebulę należy przełożyć do miski z ziemniakami. Następnie należy dodać jedno jajko, mąkę, ulubione przyprawy oraz natkę pietruszki. Całą zawartość miski należy dobrze wymieszać. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni na której będziemy smażyć placki. Na dobrze rozgrzany olej należy nakładać porcję ciasta ziemniaczanego. Po zrumienieniu obu stron placki są gotowe do zjedzenia. Tak przygotowane placki to doskonały pomysł na szybki obiad pod warunkiem, że mamy ugotowane ziemniaki. Samo wykonanie placków zajmuje chwilę, a dzięki dodatkom mogą stanowić pełnowartościowy i sycący posiłek. To idealny sposób na szybki obiad dla studentów, którzy nie potrafią gotować. Z tym przepisem z pewnością sobie poradzą. A dzięki temu, że ziemniaków nie trzeba trzeć na tarce jest to przepis znacznie szybszy niż przepis na placki z surowych ziemniaków.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …