Pierogi ruskie bez sera

Kulinaria

Ruskie pierogi to potrawa, która ma wielu fanów. Podawane z najróżniejszymi farszami robią furorę na całym świecie. Sam farsz jest bardzo łatwy w przygotowaniu i całkiem tani. Klasyczne pierogi ruskie robione są z dodatkiem sera twarogowego, jednak nie wszyscy lubią czy tolerują takie danie. Dziś chcemy pokazać wam, jak łatwo zrobić pierogi ruskie bez sera.

Składniki

Ciasto:
Mąka pszenna – 2,5 szklanki ; Olej – 2 łyżki; Woda – tyle ile wchłonie mąka.

Farsz:
Obrane ziemniaki – 1 kg; Duże cebule – 3 sztuki; Olej – do smażenia; Sól i pieprz – do smaku; Smażony boczek – można pominąć.

Pierogi ruskie bez sera – przygotowanie

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Gotuj je do całkowitej miękkości w osolonej wodzie. Gdy te będą już miękkie, oddziel je od wody. Potłucz i przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia a w tym czasie przygotuj ciasto.

Do dużej miski wsyp całą mąkę. Zrób na środku wgłębienie, wlej olej i trochę wody. Zagniataj jedną ręką, aby druga była cały czas czyta i mobilna. Gdy ciasto wchłonie wodę, dolej kolejną porcję. Powtarzaj tę czynność, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Pamiętaj, aby dodawać wody po troszku. W przeciwnym razie możesz dodać jej za dużo i będziesz musiał dosypywać mąki, a wtedy może zrobić się kluch. Gdy ciasto jest już wyrobione odstaw je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz.

Ziemniaki przełóż do sporej miski. Przeciśnij je jeszcze raz przez praskę, jeśli jest taka potrzeba. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni. W tym czasie pokrój boczek (jeśli chcesz go dodać) i wrzuć na patelnie pod koniec smażenia cebuli. Tak przygotowaną cebulę dodaj do ziemniaków. Wymieszaj farsz ręką albo widelcem. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Wyjmij ciasto i wałkuj je na plaski o grubości 1-2 mm. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wycinak koła. Na każde koło połóż łyżkę farszu i zamknij pieroga. Może brzegi posmarować odrobiną wody. Cisto dobrze się sklei i nie pozwoli na wyciek farszu.
Ulepione pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut. Jeśli wypłyną na powierzchnie to oznaka, że pierogi są już gotowe. Wyjmij się na cedzak i odsącz z wody. Pierogi ruskie bez sera najlepiej smakują z okrasą ze smażonej cebuli.

Pierogi można mrozić, zanim zostaną ugotowane. Pamiętaj jednak, aby podczas zamarzania nie dotykały do siebie.

Tak przygotowana potrawa to świetne danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Pierogi ruskie bez sera smakują wyśmienicie. Moim zdaniem są nawet lepsze niż tradycyjne. Sprawdź sam i przekonaj się, że ta wersja nie odbiega od innych pierogów.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …