Pierogi ruskie bez sera

Kulinaria

Ruskie pierogi to potrawa, która ma wielu fanów. Podawane z najróżniejszymi farszami robią furorę na całym świecie. Sam farsz jest bardzo łatwy w przygotowaniu i całkiem tani. Klasyczne pierogi ruskie robione są z dodatkiem sera twarogowego, jednak nie wszyscy lubią czy tolerują takie danie. Dziś chcemy pokazać wam, jak łatwo zrobić pierogi ruskie bez sera.

Składniki

Ciasto:
Mąka pszenna – 2,5 szklanki ; Olej – 2 łyżki; Woda – tyle ile wchłonie mąka.

Farsz:
Obrane ziemniaki – 1 kg; Duże cebule – 3 sztuki; Olej – do smażenia; Sól i pieprz – do smaku; Smażony boczek – można pominąć.

Pierogi ruskie bez sera – przygotowanie

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Gotuj je do całkowitej miękkości w osolonej wodzie. Gdy te będą już miękkie, oddziel je od wody. Potłucz i przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia a w tym czasie przygotuj ciasto.

Do dużej miski wsyp całą mąkę. Zrób na środku wgłębienie, wlej olej i trochę wody. Zagniataj jedną ręką, aby druga była cały czas czyta i mobilna. Gdy ciasto wchłonie wodę, dolej kolejną porcję. Powtarzaj tę czynność, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Pamiętaj, aby dodawać wody po troszku. W przeciwnym razie możesz dodać jej za dużo i będziesz musiał dosypywać mąki, a wtedy może zrobić się kluch. Gdy ciasto jest już wyrobione odstaw je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz.

Ziemniaki przełóż do sporej miski. Przeciśnij je jeszcze raz przez praskę, jeśli jest taka potrzeba. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni. W tym czasie pokrój boczek (jeśli chcesz go dodać) i wrzuć na patelnie pod koniec smażenia cebuli. Tak przygotowaną cebulę dodaj do ziemniaków. Wymieszaj farsz ręką albo widelcem. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Wyjmij ciasto i wałkuj je na plaski o grubości 1-2 mm. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wycinak koła. Na każde koło połóż łyżkę farszu i zamknij pieroga. Może brzegi posmarować odrobiną wody. Cisto dobrze się sklei i nie pozwoli na wyciek farszu.
Ulepione pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut. Jeśli wypłyną na powierzchnie to oznaka, że pierogi są już gotowe. Wyjmij się na cedzak i odsącz z wody. Pierogi ruskie bez sera najlepiej smakują z okrasą ze smażonej cebuli.

Pierogi można mrozić, zanim zostaną ugotowane. Pamiętaj jednak, aby podczas zamarzania nie dotykały do siebie.

Tak przygotowana potrawa to świetne danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Pierogi ruskie bez sera smakują wyśmienicie. Moim zdaniem są nawet lepsze niż tradycyjne. Sprawdź sam i przekonaj się, że ta wersja nie odbiega od innych pierogów.

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …