Pierogi ruskie bez sera

Kulinaria

Ruskie pierogi to potrawa, która ma wielu fanów. Podawane z najróżniejszymi farszami robią furorę na całym świecie. Sam farsz jest bardzo łatwy w przygotowaniu i całkiem tani. Klasyczne pierogi ruskie robione są z dodatkiem sera twarogowego, jednak nie wszyscy lubią czy tolerują takie danie. Dziś chcemy pokazać wam, jak łatwo zrobić pierogi ruskie bez sera.

Składniki

Ciasto:
Mąka pszenna – 2,5 szklanki ; Olej – 2 łyżki; Woda – tyle ile wchłonie mąka.

Farsz:
Obrane ziemniaki – 1 kg; Duże cebule – 3 sztuki; Olej – do smażenia; Sól i pieprz – do smaku; Smażony boczek – można pominąć.

Pierogi ruskie bez sera – przygotowanie

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Gotuj je do całkowitej miękkości w osolonej wodzie. Gdy te będą już miękkie, oddziel je od wody. Potłucz i przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia a w tym czasie przygotuj ciasto.

Do dużej miski wsyp całą mąkę. Zrób na środku wgłębienie, wlej olej i trochę wody. Zagniataj jedną ręką, aby druga była cały czas czyta i mobilna. Gdy ciasto wchłonie wodę, dolej kolejną porcję. Powtarzaj tę czynność, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Pamiętaj, aby dodawać wody po troszku. W przeciwnym razie możesz dodać jej za dużo i będziesz musiał dosypywać mąki, a wtedy może zrobić się kluch. Gdy ciasto jest już wyrobione odstaw je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz.

Ziemniaki przełóż do sporej miski. Przeciśnij je jeszcze raz przez praskę, jeśli jest taka potrzeba. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni. W tym czasie pokrój boczek (jeśli chcesz go dodać) i wrzuć na patelnie pod koniec smażenia cebuli. Tak przygotowaną cebulę dodaj do ziemniaków. Wymieszaj farsz ręką albo widelcem. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Wyjmij ciasto i wałkuj je na plaski o grubości 1-2 mm. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wycinak koła. Na każde koło połóż łyżkę farszu i zamknij pieroga. Może brzegi posmarować odrobiną wody. Cisto dobrze się sklei i nie pozwoli na wyciek farszu.
Ulepione pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut. Jeśli wypłyną na powierzchnie to oznaka, że pierogi są już gotowe. Wyjmij się na cedzak i odsącz z wody. Pierogi ruskie bez sera najlepiej smakują z okrasą ze smażonej cebuli.

Pierogi można mrozić, zanim zostaną ugotowane. Pamiętaj jednak, aby podczas zamarzania nie dotykały do siebie.

Tak przygotowana potrawa to świetne danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Pierogi ruskie bez sera smakują wyśmienicie. Moim zdaniem są nawet lepsze niż tradycyjne. Sprawdź sam i przekonaj się, że ta wersja nie odbiega od innych pierogów.

 

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …