Pierogi ruskie bez sera
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Ruskie pierogi to potrawa, która ma wielu fanów. Podawane z najróżniejszymi farszami robią furorę na całym świecie. Sam farsz jest bardzo łatwy w przygotowaniu i całkiem tani. Klasyczne pierogi ruskie robione są z dodatkiem sera twarogowego, jednak nie wszyscy lubią czy tolerują takie danie. Dziś chcemy pokazać wam, jak łatwo zrobić pierogi ruskie bez sera.
Składniki
Ciasto:
Mąka pszenna – 2,5 szklanki ; Olej – 2 łyżki; Woda – tyle ile wchłonie mąka.
Farsz:
Obrane ziemniaki – 1 kg; Duże cebule – 3 sztuki; Olej – do smażenia; Sól i pieprz – do smaku; Smażony boczek – można pominąć.
Pierogi ruskie bez sera – przygotowanie
Zacznij od ugotowania ziemniaków. Gotuj je do całkowitej miękkości w osolonej wodzie. Gdy te będą już miękkie, oddziel je od wody. Potłucz i przeciśnij przez praskę. Odstaw do wystudzenia a w tym czasie przygotuj ciasto.
Do dużej miski wsyp całą mąkę. Zrób na środku wgłębienie, wlej olej i trochę wody. Zagniataj jedną ręką, aby druga była cały czas czyta i mobilna. Gdy ciasto wchłonie wodę, dolej kolejną porcję. Powtarzaj tę czynność, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Pamiętaj, aby dodawać wody po troszku. W przeciwnym razie możesz dodać jej za dużo i będziesz musiał dosypywać mąki, a wtedy może zrobić się kluch. Gdy ciasto jest już wyrobione odstaw je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz.
Ziemniaki przełóż do sporej miski. Przeciśnij je jeszcze raz przez praskę, jeśli jest taka potrzeba. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni. W tym czasie pokrój boczek (jeśli chcesz go dodać) i wrzuć na patelnie pod koniec smażenia cebuli. Tak przygotowaną cebulę dodaj do ziemniaków. Wymieszaj farsz ręką albo widelcem. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Wyjmij ciasto i wałkuj je na plaski o grubości 1-2 mm. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wycinak koła. Na każde koło połóż łyżkę farszu i zamknij pieroga. Może brzegi posmarować odrobiną wody. Cisto dobrze się sklei i nie pozwoli na wyciek farszu.
Ulepione pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut. Jeśli wypłyną na powierzchnie to oznaka, że pierogi są już gotowe. Wyjmij się na cedzak i odsącz z wody. Pierogi ruskie bez sera najlepiej smakują z okrasą ze smażonej cebuli.
Pierogi można mrozić, zanim zostaną ugotowane. Pamiętaj jednak, aby podczas zamarzania nie dotykały do siebie.
Tak przygotowana potrawa to świetne danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Pierogi ruskie bez sera smakują wyśmienicie. Moim zdaniem są nawet lepsze niż tradycyjne. Sprawdź sam i przekonaj się, że ta wersja nie odbiega od innych pierogów.