Co zrobić z chleba? Kilka pomysłów

Kulinaria

Obecnie bardzo wiele osób kupuje dużo chleba w szczególności, jeżeli rodziny są bardzo liczne. Nie powinniśmy zapominać o tym, że jest to zdecydowanie podstawa naszego pożywienia, jednak czasem może okazać się, że kupimy go za dużo. Chleb bardzo szybko robi się czerstwy i tym samym trudno jest nam go zjeść. W szczególności mogą mieć bardzo duży problem z tym dzieci, u których jeszcze nie wyrosły zęby. Co możemy zrobić z nadmiarem chleba?

Nie wyrzucaj chleba

Przede wszystkim bardzo dużym problemem współczesnego świata jest fakt, że obecnie marnujemy wiele jedzenia. Powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, że są regiony na świecie, gdzie tego jedzenia po prostu brakuje i tym samym bardzo ważne jest, aby pamiętać by systematycznie przeglądać swoją lodówkę i nie wyrzucać pokarmu chociażby z szacunku dla tych osób, które nie mają możliwości chodzić najedzone. Dodatkowo dzięki temu możemy zaoszczędzić znaczną kwotę w naszym budżecie, jeżeli będziemy systematycznie przygotowywać potrawy z tego, co znajdziemy w lodówce. Nie powinniśmy zapominać także o tym, że bardzo ważne w tym przypadku jest także aby nie wyrzucać chleba. Wiele osób sądzi, że gdy chleb zrobi się czerstwy, już tak naprawdę nic nie możemy z niego przygotować. Jest to nieprawdą, ponieważ możemy z powodzeniem ususzyć go na bułkę tartą, ponieważ ten produkt właśnie tak powstaje. Zatem jeszcze co zrobić z chleba?

Co zrobić z chleba, gdy mamy go w nadmiarze?

Warto pamiętać, że jest wiele pomysłów na to co zrobić z chleba nie tylko gdy jest on już twardy, ale także gdy mamy go w nadmiarze. Powinniśmy pamiętać, że bardzo dobrym pomysłem w tej sytuacji jest między innymi wykorzystanie go do obsmażenia w jajku. Taki smażony chleb musimy obtoczyć w jajku i później usmażyć go na patelni. Z pewnością nasze dzieci będą się tym zajadały, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska w ciągu dnia. Wbrew pozorom nie ma zbyt dużo pracy w takim przypadku i jeżeli decydujemy się na takie działanie, nie poświęcimy na to zbyt dużo czasu. Powinniśmy pamiętać także o tym, że jak już wcześniej wspomniano można ususzyć taki chleb, ale przygotować go jako pokarm dla ptaków. Na pewno gdy zbliża się zima, ptaki nam za taki pokarm serdecznie podziękują.

Zatem jak można zauważyć, jeżeli nie wiemy co zrobić z chleba, warto przede wszystkim spróbować go jakoś przetworzyć. Nie powinniśmy w żadnym wypadku wyrzucać tego jedzenia, ponieważ jest bardzo wiele różnorodnych możliwości, dzięki którym można szybko go zagospodarować i nawet podzielić się nim z innymi.

Kulinaria
Pizza pod gwiazdami – pomysły na plenerowy wieczór z przyjaciółmi

Czy marzysz o niezapomnianym wieczorze spędzonym w gronie najbliższych przyjaciół? A może zastanawiasz się, jak połączyć uroki letniego wieczoru z pysznym jedzeniem? Wyobraź sobie ciepły letni wieczór, rozgwieżdżone niebo i aromat świeżo upieczonej pizzy unoszący się w powietrzu. Brzmi kusząco, prawda? W tym artykule pokażę Ci, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie …

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …