Kuchnia węgierska – najpopularniejsze dania

Kulinaria

Potrawy kuchni węgierskiej są niezwykle popularne w całej Polsce. Jej symbolem jest pikantny, wyrazisty smak przypraw oraz uwielbienie dla soczystego mięsa, słodkich papryk i dojrzałych pomidorów. Przedstawiamy najpopularniejsze potrawy kuchni węgierskiej!

Charakterystyka kuchni węgierskiej

Dania węgierskie bazują na lekko pikantnych przyprawach, warzywach i mięsie – w szczególności wieprzowinie i wołowinie. W kuchni węgierskiej nie brakuje ryb, które pozyskiwane są z przepływających przez państwo rzek. Najbardziej lubianym warzywem jest papryka, którą wykorzystuje się zarówno w formie świeżej, jak i suszonej i marynowanej. Dania węgierskie obfitują w słodkie, dojrzałe pomidory i cebulę, która nadaje lekko pikantnego aromatu.

Węgry znane są również ze swoich doskonałych win. To właśnie z tego kraju pochodzi tokaj czyli słodkie, białe wino wytwarzane w północnym regionie Węgier. Podczas pobytu na Węgrzech warto spróbować również nalewek produkowanych ze słodkich owoców sezonowych oraz aromatycznych nalewek ziołowych.

Najpopularniejsze dania kuchni węgierskiej

Jak zamarynować mięso wołowe na gulasz? Z pewnością warto spróbować wersji węgierskiej, która często nazywana jest “bograczem”. Miłośnicy ryb zachwycą się popularną zupą halaszle, którą tradycyjnie przyrządza się z karpia. Narodową potrawą węgierską jest znane również u nas leczo na bazie papryki, pomidorów i kiełbasy. Stołując się na mieście warto zwrócić uwagę na węgierski street food – w każdym dużym mieście możemy spróbować lokalnej wersji langosza czyli specyficznego, smażonego na oleju placka z różnymi dodatkami, najczęściej szynką, serem, kiełbasą lub warzywami. Wśród popularnych słodkości na wyróżnienie zasługuje markowy Tort Dobosa serwowany w najlepszych cukierniach węgierskich. Popularne są również strucle owocowe i serowe, a także naleśniki serwowane z dodatkiem gorzkiej lub mlecznej czekolady, słodkiej masy twarogowej, syropów, bitej śmietany lub owoców sezonowych, takich jak jagody, truskawki i czereśnie.

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …