Kuchnia węgierska – najpopularniejsze dania
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Potrawy kuchni węgierskiej są niezwykle popularne w całej Polsce. Jej symbolem jest pikantny, wyrazisty smak przypraw oraz uwielbienie dla soczystego mięsa, słodkich papryk i dojrzałych pomidorów. Przedstawiamy najpopularniejsze potrawy kuchni węgierskiej!
Charakterystyka kuchni węgierskiej
Dania węgierskie bazują na lekko pikantnych przyprawach, warzywach i mięsie – w szczególności wieprzowinie i wołowinie. W kuchni węgierskiej nie brakuje ryb, które pozyskiwane są z przepływających przez państwo rzek. Najbardziej lubianym warzywem jest papryka, którą wykorzystuje się zarówno w formie świeżej, jak i suszonej i marynowanej. Dania węgierskie obfitują w słodkie, dojrzałe pomidory i cebulę, która nadaje lekko pikantnego aromatu.
Węgry znane są również ze swoich doskonałych win. To właśnie z tego kraju pochodzi tokaj czyli słodkie, białe wino wytwarzane w północnym regionie Węgier. Podczas pobytu na Węgrzech warto spróbować również nalewek produkowanych ze słodkich owoców sezonowych oraz aromatycznych nalewek ziołowych.
Najpopularniejsze dania kuchni węgierskiej
Jak zamarynować mięso wołowe na gulasz? Z pewnością warto spróbować wersji węgierskiej, która często nazywana jest “bograczem”. Miłośnicy ryb zachwycą się popularną zupą halaszle, którą tradycyjnie przyrządza się z karpia. Narodową potrawą węgierską jest znane również u nas leczo na bazie papryki, pomidorów i kiełbasy. Stołując się na mieście warto zwrócić uwagę na węgierski street food – w każdym dużym mieście możemy spróbować lokalnej wersji langosza czyli specyficznego, smażonego na oleju placka z różnymi dodatkami, najczęściej szynką, serem, kiełbasą lub warzywami. Wśród popularnych słodkości na wyróżnienie zasługuje markowy Tort Dobosa serwowany w najlepszych cukierniach węgierskich. Popularne są również strucle owocowe i serowe, a także naleśniki serwowane z dodatkiem gorzkiej lub mlecznej czekolady, słodkiej masy twarogowej, syropów, bitej śmietany lub owoców sezonowych, takich jak jagody, truskawki i czereśnie.