Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Kulinaria

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste.

Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut oka kolorem. Po jego spróbowaniu zauważamy, że nie tylko kolorem się różni, ale konsystencją i smakiem. Makaron pełnoziarnisty jest trochę twardszy od klasycznego makaronu. O ile do klasycznego makaronu używamy mąki pszennej, tak w przypadku makaronów pełnoziarnistych stosowana jest mąka razowa. Makaron pełnoziarnisty wykonuje się z przemiału pełnego składników odżywczych. Błonnik, który się w nim znajduje odpowiada za prawidłową pracę jelit. Zadba także o prawidłowy metabolizm naszego organizmu. W makaronie pełnoziarnistym znajdziemy między innymi cynk, fosfor, żelazo czy potas. Makaron pełnoziarnisty jest bogaty w witaminy z grupy B.

Ile kalorii znajdziemy w makaronie pełnoziarnistym?

Makaron pełnoziarnisty posiada dużą dawkę białka. Ponadto, znajdziemy w nim wysoką dawkę węglowodanów, błonnika, i niską dawkę cukru czy tłuszczów. Makaron pełnoziarnisty bogaty jest w tłuszcze wielonienasycone i niską dawkę cholesterolu. Makaron tego typu można spożywać na takich samych zasadach jak makaron wykonany z mąki pszennej. Przykładową potrawą może być spagetii lub makaron z serem. Najczęściej powtarzanym mitem jest to, że po nim tyjemy. Proces tycia jest bardziej skomplikowany, a makaron ze znikomą liczbą dodatków nie powoduje, że utyjemy. To właśnie duża liczba dodatków do makaronów, głównie wysoko kalorycznych powoduje, że przekraczamy barierę spożytych kcal w ciągu doby.

Makaron pełnoziarnisty to sposób na zdrowe jedzenie. Bogate jest w witaminy i składniki odżywcze, które sprawdzą się w procesie odchudzania. Jeśli chcesz zadbać o to, co jesz, to zdecydowanie powinieneś wprowadzić makarony pełnoziarniste do swojej diety.

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …