Budyń domowy do ciasta

Kulinaria

Masa budyniowa jest bardzo popularna szczególnie jeśli mówimy o ciastach czy innych wypiekach. Ta najlepsza, przygotowywana jest z masła i domowego budyniu, który uzyskujemy poprzez ugotowanie mleka, żółtek, cukru, skrobi i mąki ziemniaczanej. Tego typu masę możemy wykorzystywać do przekładania tortów bądź ciast. dekoracji babeczek lub po prostu jako podkład pod masę cukrową. Budyń domowy do ciasta możemy uzyskać w bardzo łatwy i szybki sposób.

Potrzebne nam są: 2 żółtka, 250ml mleka, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej oraz 250g masła. Przygotowanie należy zacząć od zagotowania pół szklanki mleka i cukru. Pozostałość mleka natomiast należy dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.

Całość dodajemy do gotującego się mleka, pamiętając o tym, że należy ciągle mieszać trzepaczką budyń, żeby uniknąć grudek. Całość gotujemy około 1 minutę, tak aby masa zgęstniała. Gotowy budyń zdejmujemy z palnika i przykrywamy folią spożywczą, tak, żeby pokryła cały jego wierzch. Następnie należy odstawić budyń do wystygnięcia. Przygotowując budyń domowy do ciasta należy pamiętać żeby używać tylko i wyłącznie prawdziwego masła o zawartości tłuszczu mlecznego co najmniej 82%. Należy także unikać miksów maślanych, które mogą one zepsuć masę – może się ona zważyć lub nie stwardnieć wystarczająco.

Należy pamiętać, żeby masło miało temperaturę pokojową. W tym celu najlepiej wyciągnąć je minimum godzinę wcześniej z lodówki przed rozpoczęciem przygotowywania budyniu. Warto wiedzieć, że zimnego masła nie jesteśmy w stanie utrzeć na puszystą masę, co doprowadzi do zważenia się masy. Należy również utrzeć masło bardzo dokładnie na puszystą masę. W tym celu należy masło zmiksować mikserem na najwyższych obrotach, używając trzepaków. Sam budyń należy gotować do momentu aż zgęstnieje. Mąkę, żółtka i mleko należy wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Gotowego, gorącego budyniu nie należy mieszać za dużo, aby go nie rozrzedzić. Budyń powinien ostygnąć do temperatury pokojowej. Nie należy wkładać go do lodówki. Warto również pamiętać, że przy połączeniu masła z budyniem oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Budyń należy dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, do utartego na puszystą masę masła. Istnieje kilka powodów przez które masa uległa zważeniu. Należą do nich: zimne masło, za zimny bądź za ciepły budyń, za rzadki budyń, zbyt szybkie dodanie budyniu bądź zbyt długie miksowanie masy.

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …