Budyń domowy do ciasta

Kulinaria

Masa budyniowa jest bardzo popularna szczególnie jeśli mówimy o ciastach czy innych wypiekach. Ta najlepsza, przygotowywana jest z masła i domowego budyniu, który uzyskujemy poprzez ugotowanie mleka, żółtek, cukru, skrobi i mąki ziemniaczanej. Tego typu masę możemy wykorzystywać do przekładania tortów bądź ciast. dekoracji babeczek lub po prostu jako podkład pod masę cukrową. Budyń domowy do ciasta możemy uzyskać w bardzo łatwy i szybki sposób.

Potrzebne nam są: 2 żółtka, 250ml mleka, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej oraz 250g masła. Przygotowanie należy zacząć od zagotowania pół szklanki mleka i cukru. Pozostałość mleka natomiast należy dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.

Całość dodajemy do gotującego się mleka, pamiętając o tym, że należy ciągle mieszać trzepaczką budyń, żeby uniknąć grudek. Całość gotujemy około 1 minutę, tak aby masa zgęstniała. Gotowy budyń zdejmujemy z palnika i przykrywamy folią spożywczą, tak, żeby pokryła cały jego wierzch. Następnie należy odstawić budyń do wystygnięcia. Przygotowując budyń domowy do ciasta należy pamiętać żeby używać tylko i wyłącznie prawdziwego masła o zawartości tłuszczu mlecznego co najmniej 82%. Należy także unikać miksów maślanych, które mogą one zepsuć masę – może się ona zważyć lub nie stwardnieć wystarczająco.

Należy pamiętać, żeby masło miało temperaturę pokojową. W tym celu najlepiej wyciągnąć je minimum godzinę wcześniej z lodówki przed rozpoczęciem przygotowywania budyniu. Warto wiedzieć, że zimnego masła nie jesteśmy w stanie utrzeć na puszystą masę, co doprowadzi do zważenia się masy. Należy również utrzeć masło bardzo dokładnie na puszystą masę. W tym celu należy masło zmiksować mikserem na najwyższych obrotach, używając trzepaków. Sam budyń należy gotować do momentu aż zgęstnieje. Mąkę, żółtka i mleko należy wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Gotowego, gorącego budyniu nie należy mieszać za dużo, aby go nie rozrzedzić. Budyń powinien ostygnąć do temperatury pokojowej. Nie należy wkładać go do lodówki. Warto również pamiętać, że przy połączeniu masła z budyniem oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Budyń należy dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, do utartego na puszystą masę masła. Istnieje kilka powodów przez które masa uległa zważeniu. Należą do nich: zimne masło, za zimny bądź za ciepły budyń, za rzadki budyń, zbyt szybkie dodanie budyniu bądź zbyt długie miksowanie masy.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …