Boczek pieczony na kanapki

Kulinaria

Upieczenie w pełni idealnego i soczystego boczku nie należy do najłatwiejszych czynności. Aby przygotować soczyste, sycące i bardzo aromatyczne mięso należy poznać kilka podstawowych porad, które z pewnością okażą się pomocne. Chcąc uzyskać soczysty boczek, najlepiej wybrać surowe mięso (nie parzone, ani nie wędzone). Warto również wiedzieć, że kawałek mięsa nie powinien być zbyt tłusty, ale też zbyt chudy, a jego waga powinna osiągać najlepiej ponad kilogram.

Do upieczenia pysznego boczku potrzebne nam będą następujące składniki: czosnek, majeranek i liście laurowe, a także sól i pieprz.

Aby otrzymać idealnie wypieczony boczek na kanapki należy nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i wybrać najlepiej opcję góra-dół. Dobrze przyprawiony boczek należy umieścić w naczyniu żaroodpornym bądź blaszce, której 1/4 część należy wypełnić wodą. Kolejnym krokiem jest dokładne zamknięcie naczynia, w którym planujemy piec mięso. Czas pieczenia aby otrzymać idealny boczek pieczony na kanapki powinien wynosić od 60 do 75 minut. Po upływie 60 minut przykrycie od naczynia można zdjąć i kontynuować bez przykrycia. Warto wiedzieć, że im większy kawałek mięsa chcemy upiec tym więcej czasu potrzebujemy na jego idealne wypieczenie. Tak gotowy boczek możemy od razu spożywać. Idealnie pasuje w połączeniu z chlebem, musztardą czy innymi ulubionymi dodatkami. Warto jednak poczekać, aż mięso po upieczeniu przestygnie i dopiero rozpocząć krojenie i jedzenie boczku. Ze względu na to, że potrawa tego typu jest wyjątkowo bardzo aromatyczna warto przechowywać ją w lodówce w szczelnie zamykanych pojemnikach lub dokładnie owinąć folią aluminiową czy spożywczą.

Podsumowanie

Podsumowując, boczek pieczony na kanapki to szybka i wyjątkowa łatwa potrawa, która przypadnie do gustu wielu smakoszom. Delikatne i smaczne mięso będzie prawdziwym rarytasem nawet dla najbardziej wybitnych i wymagających podniebień. Boczek pieczony idealnie sprawdzi się nie tylko jako produkt na smaczne i pożywne kanapki, ale również jako przystawka czy nawet dane głównie. Możemy go wykorzystać podczas przyjęć, imprez okolicznościowych, rodzinnych spotkań czy zwykłych śniadań, obiadów bądź kolacji. Jego istotną zaletą jest również to, że można go upiec nawet kilka dni przed podaniem, a do tego naprawdę długo zachowuje świeżość i wyjątkowy smak. Możemy podawać go na wiele, różnych sposobów. Warto również wiedzieć, że boczek najlepiej się kroi, gdy jest zimny.

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …