Boczek pieczony na kanapki

Kulinaria

Upieczenie w pełni idealnego i soczystego boczku nie należy do najłatwiejszych czynności. Aby przygotować soczyste, sycące i bardzo aromatyczne mięso należy poznać kilka podstawowych porad, które z pewnością okażą się pomocne. Chcąc uzyskać soczysty boczek, najlepiej wybrać surowe mięso (nie parzone, ani nie wędzone). Warto również wiedzieć, że kawałek mięsa nie powinien być zbyt tłusty, ale też zbyt chudy, a jego waga powinna osiągać najlepiej ponad kilogram.

Do upieczenia pysznego boczku potrzebne nam będą następujące składniki: czosnek, majeranek i liście laurowe, a także sól i pieprz.

Aby otrzymać idealnie wypieczony boczek na kanapki należy nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i wybrać najlepiej opcję góra-dół. Dobrze przyprawiony boczek należy umieścić w naczyniu żaroodpornym bądź blaszce, której 1/4 część należy wypełnić wodą. Kolejnym krokiem jest dokładne zamknięcie naczynia, w którym planujemy piec mięso. Czas pieczenia aby otrzymać idealny boczek pieczony na kanapki powinien wynosić od 60 do 75 minut. Po upływie 60 minut przykrycie od naczynia można zdjąć i kontynuować bez przykrycia. Warto wiedzieć, że im większy kawałek mięsa chcemy upiec tym więcej czasu potrzebujemy na jego idealne wypieczenie. Tak gotowy boczek możemy od razu spożywać. Idealnie pasuje w połączeniu z chlebem, musztardą czy innymi ulubionymi dodatkami. Warto jednak poczekać, aż mięso po upieczeniu przestygnie i dopiero rozpocząć krojenie i jedzenie boczku. Ze względu na to, że potrawa tego typu jest wyjątkowo bardzo aromatyczna warto przechowywać ją w lodówce w szczelnie zamykanych pojemnikach lub dokładnie owinąć folią aluminiową czy spożywczą.

Podsumowanie

Podsumowując, boczek pieczony na kanapki to szybka i wyjątkowa łatwa potrawa, która przypadnie do gustu wielu smakoszom. Delikatne i smaczne mięso będzie prawdziwym rarytasem nawet dla najbardziej wybitnych i wymagających podniebień. Boczek pieczony idealnie sprawdzi się nie tylko jako produkt na smaczne i pożywne kanapki, ale również jako przystawka czy nawet dane głównie. Możemy go wykorzystać podczas przyjęć, imprez okolicznościowych, rodzinnych spotkań czy zwykłych śniadań, obiadów bądź kolacji. Jego istotną zaletą jest również to, że można go upiec nawet kilka dni przed podaniem, a do tego naprawdę długo zachowuje świeżość i wyjątkowy smak. Możemy podawać go na wiele, różnych sposobów. Warto również wiedzieć, że boczek najlepiej się kroi, gdy jest zimny.

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …