Sernik z olejem bez spodu – sprawdzony przepis

Kulinaria

Serniki są jednymi z tych klasycznych ciast, które przygotowuje się w niemal każdym domu. Co powiesz na małą wariację na ich temat? Przedstawiamy sprawdzony przepis na sernik z olejem bez spodu. To bardzo szybkie ciasto, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jak je przygotować? Już tłumaczymy!

Składniki

1 kg sera, może być taki z wiaderka
jedna szklanka cukru
jedna szklanka oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
8 jajek

Sernik z olejem bez spodu – przygotowanie

Zacznij od przygotowania dużej miski przecież może być taka od blendera. Włóż do niej ser żółtka jajek cukier olej mleko oraz budyń i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem lub blenderem. Ubij białka na sztywną pianę, która później nada puszystości naszemu deserowi. Dodawaj białka stopniowo, żeby piana nie opadła. Najlepiej robić to drewnianą łyżką, którą będziesz od razu mieszać białka z ciastem. W ten sposób będziesz mieć pewność, że nic się nie stanie z przygotowaną pianą.
Przelej tak przygotowaną masę do blachy którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia. Papier możesz też natrzeć margaryną lub olejem żeby ciasto później łatwiej wyszło z formy. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy w 180°C przez 45 minut. Po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 100 °C i piec przez kolejne 15 minut. Warto obserwować ciasto, bo każdy piekarnik działa w nieco inny sposób i u nas deser może upiec się znacznie szybciej lub później.

Z czym podawać taki sernik?

Sam sernik będzie pyszny przecinek ale w prosty sposób możemy go jeszcze ulepszyć. Samo ciasto jest bardzo dobre, ale smakuje jeszcze lepiej z odpowiednimi dodatkami. Warto zacząć od przygotowania polewy, którą można zrobić na przykład z białej czekolady, lub serka mascarpone. Taka polewa dodaja dodatkowego smaku naszemu ciastu, a także nowej struktury. Możemy też zdecydować się na czekoladową polewę, wykonaną ice kakao, cukru i margaryny. Ciasto będzie dobrze smakowało również ze świeżymi owocami, które ułożymy na jego szczycie. Możemy wybrać tutaj truskawki, maliny, banany, jagody lub inne owoce, które lubimy. Dobrze sprawdzi się też polewa karmelowa przygotowana z mleka zagęszczonego albo z prawdziwych krówek rozpuszczonych w śmietance. Możemy też ozdobić nasze ciasto orzechami i bakaliami.
Jak widać, możliwości jest bardzo wiele i ostateczny efekt będzie zależał tylko od tego co najbardziej lubimy. Możemy też połączyć kilka z podanych metod i stworzyć prawdziwie oryginalne ciasto. Powodzenia i udanego gotowania

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …