Najlepsza mąka na chleb – od czego zależy?

Kulinaria

Domowy chleb to prawdziwy rarytas. Ma niesamowicie chrupiącą skórkę i miękki środek. Nie ma nic lepszego, niż domowy chleb na śniadanie, o ile wiemy jak go przyrządzić. Najważniejszy będzie tutaj wybór odpowiednich składników, a w tym artykule dowiesz się jaka jest najlepsza mąka na chleb.

Jaka mąka będzie najlepsza?

Bez odpowiedniej mąki, nie będzie chleba! Mąka ma ogromny wpływ na smak i wartości odżywcze pieczywa. Często okazuje się, że wpływa też na jego konsystencję, czyli to, czy faktycznie ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Odpowiednio dobrana mąkę decyduje o tym, czy nasz chleb będzie udany. Jaka będzie najlepsza mąka na chleb?

Najlepsza mąka na chleb – jak ją wybrać?

Zanim wybierzemy się na zakupy, warto wiedzieć czym poszczególne mąki różnią się od siebie. Wbrew pozorom, o jej przeznaczeniu nie decyduje to, co producent napisał na opakowaniu, tylko liczba, która ją określa. Im wyższa ta wartość przycinek tym więcej składników mineralnych znajdziemy w tej mące. Możemy też od razu zdradzić, że do chleba najlepsze będzie mąka o wyższym typie.
Mąka pszenna typu 650 to mąka bułkowa, a więc taka, z której można upiec bułki. Nada się też na chleb przycinek ale dużo bardziej popularna i uniwersalna jest mąka chlebowa, czyli typ 750 lub 850. W sklepach znajdziemy też mąkę pszenną typu grach m, czyli typ 1850. Możemy wykorzystać ją do przygotowania chleba mieszanego lub pełnoziarnistego. Podobne wyniki otrzymamy używając mąki pszennej typu 2000. Jest to mąka razowa, która będzie miała dużo ciemniejszy kolor i więcej składników mineralnych.
Oprócz tego, do wypieku domowego chleba sprawdzi się też mąka orkiszowa. Ma on nieco więcej białka i składników mineralnych. Tutaj również znajdziemy jasne mąki, takie jak typ 550, ale też ciemniejsze, razowe, na przykład typ 2000 i 3000.
Najzdrowszą opcją będzie użycie mąki żytniej. Świetnie sprawdzi się też ona dla tych, którzy nie jedzą glutenu, bo jest w niej go dużo mniej. Zamiast tego, znajdziemy w niej dużo błonnika i witamin, szczególnie tych z grupy B. Jeśli zależy nam na delikatniejszym smaku, powinniśmy użyć mąki żytniej typu od 500 do 960. Ciemniejszy kolor będą miały mąki żytnie wyższego typu, od 1400 do 2000. Możemy przygotować z nich chleby pełnoziarniste.

Wszystko zależy od mąki!

Jak widać, odpowiednia mąka bardzo dużo zmienia jeśli chodzi o wypiek chleba. To tylko jeden składnik, ale jeśli zamienimy go na inny, nasz chleb będzie smakował zupełnie inaczej. Zanim zabierzemy się za przygotowania jednak warto zastanowić się o jaki efekt nam chodzi, bo będzie on uwarunkowany przez mąkę, której użyjemy. Może się okazać, że dwa chleby z tego samego przepisu wyjdą zupełnie inaczej, jeśli użyjemy dwóch różnych rodzajów mąki

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …