Najlepsza mąka na chleb – od czego zależy?

Kulinaria

Domowy chleb to prawdziwy rarytas. Ma niesamowicie chrupiącą skórkę i miękki środek. Nie ma nic lepszego, niż domowy chleb na śniadanie, o ile wiemy jak go przyrządzić. Najważniejszy będzie tutaj wybór odpowiednich składników, a w tym artykule dowiesz się jaka jest najlepsza mąka na chleb.

Jaka mąka będzie najlepsza?

Bez odpowiedniej mąki, nie będzie chleba! Mąka ma ogromny wpływ na smak i wartości odżywcze pieczywa. Często okazuje się, że wpływa też na jego konsystencję, czyli to, czy faktycznie ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Odpowiednio dobrana mąkę decyduje o tym, czy nasz chleb będzie udany. Jaka będzie najlepsza mąka na chleb?

Najlepsza mąka na chleb – jak ją wybrać?

Zanim wybierzemy się na zakupy, warto wiedzieć czym poszczególne mąki różnią się od siebie. Wbrew pozorom, o jej przeznaczeniu nie decyduje to, co producent napisał na opakowaniu, tylko liczba, która ją określa. Im wyższa ta wartość przycinek tym więcej składników mineralnych znajdziemy w tej mące. Możemy też od razu zdradzić, że do chleba najlepsze będzie mąka o wyższym typie.
Mąka pszenna typu 650 to mąka bułkowa, a więc taka, z której można upiec bułki. Nada się też na chleb przycinek ale dużo bardziej popularna i uniwersalna jest mąka chlebowa, czyli typ 750 lub 850. W sklepach znajdziemy też mąkę pszenną typu grach m, czyli typ 1850. Możemy wykorzystać ją do przygotowania chleba mieszanego lub pełnoziarnistego. Podobne wyniki otrzymamy używając mąki pszennej typu 2000. Jest to mąka razowa, która będzie miała dużo ciemniejszy kolor i więcej składników mineralnych.
Oprócz tego, do wypieku domowego chleba sprawdzi się też mąka orkiszowa. Ma on nieco więcej białka i składników mineralnych. Tutaj również znajdziemy jasne mąki, takie jak typ 550, ale też ciemniejsze, razowe, na przykład typ 2000 i 3000.
Najzdrowszą opcją będzie użycie mąki żytniej. Świetnie sprawdzi się też ona dla tych, którzy nie jedzą glutenu, bo jest w niej go dużo mniej. Zamiast tego, znajdziemy w niej dużo błonnika i witamin, szczególnie tych z grupy B. Jeśli zależy nam na delikatniejszym smaku, powinniśmy użyć mąki żytniej typu od 500 do 960. Ciemniejszy kolor będą miały mąki żytnie wyższego typu, od 1400 do 2000. Możemy przygotować z nich chleby pełnoziarniste.

Wszystko zależy od mąki!

Jak widać, odpowiednia mąka bardzo dużo zmienia jeśli chodzi o wypiek chleba. To tylko jeden składnik, ale jeśli zamienimy go na inny, nasz chleb będzie smakował zupełnie inaczej. Zanim zabierzemy się za przygotowania jednak warto zastanowić się o jaki efekt nam chodzi, bo będzie on uwarunkowany przez mąkę, której użyjemy. Może się okazać, że dwa chleby z tego samego przepisu wyjdą zupełnie inaczej, jeśli użyjemy dwóch różnych rodzajów mąki

 

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …