Najlepsza mąka na chleb – od czego zależy?

Kulinaria

Domowy chleb to prawdziwy rarytas. Ma niesamowicie chrupiącą skórkę i miękki środek. Nie ma nic lepszego, niż domowy chleb na śniadanie, o ile wiemy jak go przyrządzić. Najważniejszy będzie tutaj wybór odpowiednich składników, a w tym artykule dowiesz się jaka jest najlepsza mąka na chleb.

Jaka mąka będzie najlepsza?

Bez odpowiedniej mąki, nie będzie chleba! Mąka ma ogromny wpływ na smak i wartości odżywcze pieczywa. Często okazuje się, że wpływa też na jego konsystencję, czyli to, czy faktycznie ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Odpowiednio dobrana mąkę decyduje o tym, czy nasz chleb będzie udany. Jaka będzie najlepsza mąka na chleb?

Najlepsza mąka na chleb – jak ją wybrać?

Zanim wybierzemy się na zakupy, warto wiedzieć czym poszczególne mąki różnią się od siebie. Wbrew pozorom, o jej przeznaczeniu nie decyduje to, co producent napisał na opakowaniu, tylko liczba, która ją określa. Im wyższa ta wartość przycinek tym więcej składników mineralnych znajdziemy w tej mące. Możemy też od razu zdradzić, że do chleba najlepsze będzie mąka o wyższym typie.
Mąka pszenna typu 650 to mąka bułkowa, a więc taka, z której można upiec bułki. Nada się też na chleb przycinek ale dużo bardziej popularna i uniwersalna jest mąka chlebowa, czyli typ 750 lub 850. W sklepach znajdziemy też mąkę pszenną typu grach m, czyli typ 1850. Możemy wykorzystać ją do przygotowania chleba mieszanego lub pełnoziarnistego. Podobne wyniki otrzymamy używając mąki pszennej typu 2000. Jest to mąka razowa, która będzie miała dużo ciemniejszy kolor i więcej składników mineralnych.
Oprócz tego, do wypieku domowego chleba sprawdzi się też mąka orkiszowa. Ma on nieco więcej białka i składników mineralnych. Tutaj również znajdziemy jasne mąki, takie jak typ 550, ale też ciemniejsze, razowe, na przykład typ 2000 i 3000.
Najzdrowszą opcją będzie użycie mąki żytniej. Świetnie sprawdzi się też ona dla tych, którzy nie jedzą glutenu, bo jest w niej go dużo mniej. Zamiast tego, znajdziemy w niej dużo błonnika i witamin, szczególnie tych z grupy B. Jeśli zależy nam na delikatniejszym smaku, powinniśmy użyć mąki żytniej typu od 500 do 960. Ciemniejszy kolor będą miały mąki żytnie wyższego typu, od 1400 do 2000. Możemy przygotować z nich chleby pełnoziarniste.

Wszystko zależy od mąki!

Jak widać, odpowiednia mąka bardzo dużo zmienia jeśli chodzi o wypiek chleba. To tylko jeden składnik, ale jeśli zamienimy go na inny, nasz chleb będzie smakował zupełnie inaczej. Zanim zabierzemy się za przygotowania jednak warto zastanowić się o jaki efekt nam chodzi, bo będzie on uwarunkowany przez mąkę, której użyjemy. Może się okazać, że dwa chleby z tego samego przepisu wyjdą zupełnie inaczej, jeśli użyjemy dwóch różnych rodzajów mąki

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …