Jak przygotować domowy sos curry
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Kuchnia hinduska w domu
Kuchnia hinduska jest ceniona i lubiana przez wiele osób. Większość z nich jednak nie potrafi odwzorować tych smaków w swojej kuchni. Kuchnię hinduską najczęściej zamawiamy z restauracji, nie zastanawiając się czy jesteśmy w stanie przygotować ją samodzielnie w domu. W obecnych czasach mamy jednak dostęp do przypraw z całego świata. Możemy zatem przygotowywać różnego rodzaju dania z kuchni z całego świata. Kluczem są bowiem odpowiednio dobrane przyprawy bądź mieszanki przypraw. Jednym z najbardziej charakterystycznych przypraw kuchni hinduskiej jest curry. Jest to mieszanka takich przypraw jak kurkuma, imbir oraz gałka muszkatołowa. To bardzo smaczna, aromatyczna i jak się okazuje prosta do przygotowania przyprawa. Dzięki temu nasze dania będą również bardziej sycące niż te do których dodajemy tylko suchą formę tej przyprawy.
Jak przygotować domowy sos curry
Aby przygotować domowy sos curry musimy poświęcić kilka minut w kuchni. Na początek należy obrać cebulę i bardzo drobno ją posiekać. Następnie należy rozgrzać olej i przesmażyć chwilę wcześniej przygotowaną cebulę. Nie należy jednak dopuścić do zrumienienia cebuli. Krok ten trwa więc dosłownie chwilkę. Następnie na patelnie należy dodać śmietankę, skrobię oraz przyprawę curry. Tak przygotowany sos podgrzewamy przez chwilę na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Ważne jest, by sos cały czas mieszać, aby nie dopuścić do jego przypalenia. Dla osób, które liczą każdą kalorię można przygotować sos w wersji dietetycznej. Warto więc śmietankę zastąpić jogurtem greckim o łagodniejszym smaku. W ten sposób zmniejszymy znacznie ilość kalorii w sosie, nie tracąc smaku i aromatu.
Tak przygotowany sos to doskonały dodatek do większości dań z kuchni hinduskiej. Warto przygotować go choć raz, by przekonać się, że również w naszej kuchni możemy przygotować bardzo smaczne i aromatyczne danie z kuchni światowej. Jest to również sposób, by zaimponować swoim gościom. Dania przygotowane na bazie sosu curry z pewnością zachwycą niejedną osobę. Jest to więc sposób nie tylko prosty ale i efektowny. Dania przygotowane z dodatkiem sosu będą zdecydowanie smaczniejsze. Jeśli choć raz przygotujemy tak swoje potrawy, już nigdy nie zdecydujemy się na dodanie zwykłej, sypkiej przyprawy. Domowy sos curry można dodać do kurczaka bądź innego mięsa lub do opcji bezmięsnej. Wszystko zależy od naszych preferencji. Równie dobrze smakuje z mięsem jak i z warzywami. Jest to więc opcja dla każdego bez względu na stosowaną dietę.