Szybkie i proste dania.

Kulinaria

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy sporo czasu przygotowując posiłki. Są one mniej lub bardziej wymagające, pochłaniają często dużo naszego czasu, który chcemy przeznaczyć na inne zajęcia. Dlatego właśnie coraz częściej przygotowując posiłek domowy, do pracy czy szkoły, decydujemy się zrobić coś szybkiego, takie danie w 30 minut, które będzie pyszne i sycące – a jednocześnie łatwe i niezbyt czasochłonne.

Przede wszystkim – zapiekanki.

Pośród szybkich dań bezsprzecznie królują zapiekanki. Sprawdzą się one świetnie na obiad lub kolację, a dla szczególnie zapracowanych będą też dobrą propozycją na pyszną i szybką obiado – kolację. Takie danie można skomponować ze swoich ulubionych składników, które można poddać szybkiej obróbce termicznej – wystarczy tylko wszystko razem pokroić, wymieszać, doprawić, zapiec – i pyszne danie jest gotowe w dosłownie pół godziny.

Tortille, wrapy, zawijańce.

Ostatnimi czasy popularnym daniem przygotowanym w kuchni są różnego rodzaju tortille. Są one o tyle wygodne, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, można je z powodzeniem przygotować wcześniej i przechować w lodówce – smakują pysznie zarówno na zimno, jak również na ciepło. Dodatek ulubionego mięsa sprawi, że taki zawijaniec będzie sycący, a dodatki warzywne podkreślą jego smak. Można je również pokroić i podawać w formie roladek – będą wtedy dodatkowo ładnie się prezentować.

Makaron plus dodatki.

Dobrym pomysłem na szybki posiłek są również dania na bazie makaronu. Pasują do nich zarówno wszelkiego rodzaju pesto, sosy warzywne, jak również kremowe sosy mięsne. Żeby oszczędzić jeszcze dodatkowo czas, takie danie można przyrządzić etapowo – wcześniej ugotować makaron lub dzień wcześniej przygotować sos, przechować w lodówce i tylko podgrzać w razie potrzeby.

W zasadzie, żeby skomponować szybkie danie wystarczy tylko kilka składników, które mamy przeważnie pod ręką – do przygotowania prostego posiłku nie potrzeba wyszukanych składników, przeważnie wystarczy to, co znajdziemy w kuchni i lodówce.

Kulinaria
Brownie w różnych odsłonach: Ciasto, muffinki czy brownie w słoiczku?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wiele form może przybrać ulubiony deser Amerykanów – brownie? Czy lepiej smakuje jako klasyczne ciasto, w formie poręcznych muffinek, a może w modnym słoiczku? Przyjrzyjmy się, jak różne kształty mogą zmienić Twoje doświadczenie z tym czekoladowym przysmakiem. Podobne wpisy Trzy pomysły na wykwintne ciasta świąteczne …

Kulinaria
Pizza pod gwiazdami – pomysły na plenerowy wieczór z przyjaciółmi

Czy marzysz o niezapomnianym wieczorze spędzonym w gronie najbliższych przyjaciół? A może zastanawiasz się, jak połączyć uroki letniego wieczoru z pysznym jedzeniem? Wyobraź sobie ciepły letni wieczór, rozgwieżdżone niebo i aromat świeżo upieczonej pizzy unoszący się w powietrzu. Brzmi kusząco, prawda? W tym artykule pokażę Ci, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie …

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …