Szybkie i proste dania.

Kulinaria

Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy sporo czasu przygotowując posiłki. Są one mniej lub bardziej wymagające, pochłaniają często dużo naszego czasu, który chcemy przeznaczyć na inne zajęcia. Dlatego właśnie coraz częściej przygotowując posiłek domowy, do pracy czy szkoły, decydujemy się zrobić coś szybkiego, takie danie w 30 minut, które będzie pyszne i sycące – a jednocześnie łatwe i niezbyt czasochłonne.

Przede wszystkim – zapiekanki.

Pośród szybkich dań bezsprzecznie królują zapiekanki. Sprawdzą się one świetnie na obiad lub kolację, a dla szczególnie zapracowanych będą też dobrą propozycją na pyszną i szybką obiado – kolację. Takie danie można skomponować ze swoich ulubionych składników, które można poddać szybkiej obróbce termicznej – wystarczy tylko wszystko razem pokroić, wymieszać, doprawić, zapiec – i pyszne danie jest gotowe w dosłownie pół godziny.

Tortille, wrapy, zawijańce.

Ostatnimi czasy popularnym daniem przygotowanym w kuchni są różnego rodzaju tortille. Są one o tyle wygodne, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, można je z powodzeniem przygotować wcześniej i przechować w lodówce – smakują pysznie zarówno na zimno, jak również na ciepło. Dodatek ulubionego mięsa sprawi, że taki zawijaniec będzie sycący, a dodatki warzywne podkreślą jego smak. Można je również pokroić i podawać w formie roladek – będą wtedy dodatkowo ładnie się prezentować.

Makaron plus dodatki.

Dobrym pomysłem na szybki posiłek są również dania na bazie makaronu. Pasują do nich zarówno wszelkiego rodzaju pesto, sosy warzywne, jak również kremowe sosy mięsne. Żeby oszczędzić jeszcze dodatkowo czas, takie danie można przyrządzić etapowo – wcześniej ugotować makaron lub dzień wcześniej przygotować sos, przechować w lodówce i tylko podgrzać w razie potrzeby.

W zasadzie, żeby skomponować szybkie danie wystarczy tylko kilka składników, które mamy przeważnie pod ręką – do przygotowania prostego posiłku nie potrzeba wyszukanych składników, przeważnie wystarczy to, co znajdziemy w kuchni i lodówce.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …