Jak przygotować grzyby marynowane?

Kulinaria

Przygotowanie przeróżnych przetworów w słoikach będzie świetnym pomysłem, bo będą one stanowić wspaniały dodatek do obiadu w zimę. Zazwyczaj przygotowujemy ogórki pod różną postacią lub paprykę, ale warto zdecydować się też na za marynowanie grzybów. Jak je przygotować? I ile gotować słoiki z grzybami? Tutaj znajdziesz odpowiedzi na wszystkie te pytania.

Jak przygotować grzyby marynowane?

Grzyby, które zbieramy wczesną jesienią warto zakonserwować w jakiś sposób, żeby można było jeść je znacznie dłużej. Jest na to wiele sposobów. Możemy je zamrozić lub usłyszeć, ale też zamarynować. Pierwsze dwa sposoby są bardzo proste, ale z tym ostatnim wiele osób nadal ma problemy. Podpowiadamy jak przygotować marynowane grzyby w bardzo prosty i szybki sposób.

Składniki

Wybrana ilość grzybów
Woda
Ocet
Cebula
Sól
Cukier
ziele angielskie
pieprz czarny w ziarenkach
liść laurowy

Grzyby marynowane – przygotowanie

Wszystkie składniki na marynatę wkładamy do rondelka i gotujemy je przez kilka minut. Ważne jest to, żeby cukier i sól dobrze się rozpuściły, ale też żeby nie dopuścić marynaty do wrzenia, bo wtedy cały dom będzie śmierdzieć octem. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy i bierzemy się za przygotowanie grzybów.
Możemy użyć do tego celu jakichkolwiek świeżych grzybów, ale warto pamiętać, że te większe dobrze będzie pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie grzyby oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie, gotujemy je przez około 30 minut na wolnym ogniu w osolonej wodzie. Grzyby powinny zmniejszyć nieco swoją objętość. Odcedzamy je i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy będą całkowicie zimne, możemy przełożyć je do czystych i wyparzonych słoików.
Słoiki zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i dodajemy cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Tak przygotowane słoiki należy później zapasteryzować. Jak to zrobić?

Ile gotować słoiki z grzybami?

Gotowy słoiki zakręcamy dosyć szczelnie i wkładamy je do garnka, na którego dnie układamy ręcznik lub gazety. Wszystko zalewamy wodą do wysokości pokrywek słoików i gotujemy pod przykryciem przez jakieś 20 minut. Następnie, ostrożnie wyjmujemy słoiki z garnka i dokręcamy ich pokrywki tak mocno, jak tylko możemy. Odstawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną. Pokrywki powinny stać się wklęsłe, bo wtedy oznacza to, że są one dobrze zapasteryzowane. Jeśli tak nie jest, należy przeprowadzić cały proces jeszcze raz. Jeśli słoiki nie będą porządnie zamknięte, grzyby zepsują się w ciągu kilku dni. Tak przygotowane słoiki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …