Pomysł na szybki obiad – jajka z ziemniakami

Kulinaria

Twoja lodówka świeci pustkami, a rodzina czeka na obiad? Nie masz czasu na to, żeby iść do sklepu? Nie martw się! Oto sprawdzony pomysł na szybki obiad z tego, co już masz w lodówce! Jajka z ziemniakami zasmakują całej Twojej rodzinie!

Składniki

Jedno jajko na osobę,
Olej do smażenia,
Ziemniaki (tyle, ile lubisz),
Sól,
Pieprz.

Jak przygotować pyszne jajka z ziemniakami?

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Pamiętaj o tym, żeby do wody dodać szczyptę soli. Ugotowane ziemniaki odlewamy i odkładamy na razie. Następnie, rozgrzej odrobinę oleju na patelni i wbij na niego po jednym jajku na osobę. Kiedy jajka usmażą się z jednej strony, obróć je i podmaż po drugiej stronie. Posyp je odrobiną soli i pieprzu i podawaj na jajkach.

Dodatki

Jeśli chcesz nieco urozmaicić swój obiad, możesz dodać do niego ketchup lub majonez. Świetnie spradzą się tutaj też różne sałatki, które możesz podać obok jajek i ziemniaków. Szczególnie polecamy mizerię lub surówkę z kiszonej kapusty. Jajka możesz też posypać swoimi ulubionymi przyprawami, żeby nabrały nowego, ciekawego smaku. Taki obiad będzie nie tylko sycący, ale też smaczny!

Co zrobić z resztą jajek i ziemniaków?

Obiad zjedzony, a Tobie zostało jeszcze troche ugotowanych ziemniaków i surowych jajek? Możesz zrobić z nich szybką i smaczną pastę, która świetnie sprawdzi się na kanapkach. Takie jajka z ziemniakami możesz zjeść na kolację, czy śniadanie. Co będzie Ci potrzebne, żeby przygotować tę przepyszną pastę?

Składniki

Jajka,
Ziemniaki z poprzedniego obiadu,
Majonez,
Sól,
Pieprz.

Jak przygotować pastę z jajek i ziemniaków?

Zacznij od ugotowania jajek. Najlepiej będzie, jeśli uda Ci się ugotować je na twardo, bo pasta będzie miała dużo lepszą konsystencję. Jajka pokrój w drobną kostkę. Do tego celu możesz użyć specjalnej krajalnicy do jajek. Następnie, dodaj do nich łyżkę majonezu i ziemniaki, które zostały Ci z poprzedniego obiadu. Dodaj nieco soli i pieprzu do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Taką pastę warto wstawić do lodówki i trochę poczekać. Można jeść ją od razu, ale najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!

Jak widzisz, nawet z lodówką, która wydaje się pusta możesz przygotować pyszne i pożywne potrawy dla Twojej rodziny. Jednego dnia możesz przygotować smaczne jajka z ziemniakami, a na drugi dzień pastę jajeczną. Zapewniamy, że Twoja rodzina będzie zadowolona z takich posiłków i poprosi Cię o przygotowanie ich ponownie w przyszłości!

 

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …

Kulinaria
Jak przygotować oryginalne i zdrowe przekąski z suszonymi owocami

Jak przygotować oryginalne i zdrowe przekąski z suszonymi owocami W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają zdrowe przekąski, które są nie tylko smaczne, ale również stanowią doskonałe uzupełnienie zdrowej diety. Suszone owoce to świetny wybór, gdy chcemy się cieszyć smakiem i korzyściami zdrowotnymi różnorodnych owoców przez cały rok. W tym …