Pomysł na szybki obiad – jajka z ziemniakami

Kulinaria

Twoja lodówka świeci pustkami, a rodzina czeka na obiad? Nie masz czasu na to, żeby iść do sklepu? Nie martw się! Oto sprawdzony pomysł na szybki obiad z tego, co już masz w lodówce! Jajka z ziemniakami zasmakują całej Twojej rodzinie!

Składniki

Jedno jajko na osobę,
Olej do smażenia,
Ziemniaki (tyle, ile lubisz),
Sól,
Pieprz.

Jak przygotować pyszne jajka z ziemniakami?

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Pamiętaj o tym, żeby do wody dodać szczyptę soli. Ugotowane ziemniaki odlewamy i odkładamy na razie. Następnie, rozgrzej odrobinę oleju na patelni i wbij na niego po jednym jajku na osobę. Kiedy jajka usmażą się z jednej strony, obróć je i podmaż po drugiej stronie. Posyp je odrobiną soli i pieprzu i podawaj na jajkach.

Dodatki

Jeśli chcesz nieco urozmaicić swój obiad, możesz dodać do niego ketchup lub majonez. Świetnie spradzą się tutaj też różne sałatki, które możesz podać obok jajek i ziemniaków. Szczególnie polecamy mizerię lub surówkę z kiszonej kapusty. Jajka możesz też posypać swoimi ulubionymi przyprawami, żeby nabrały nowego, ciekawego smaku. Taki obiad będzie nie tylko sycący, ale też smaczny!

Co zrobić z resztą jajek i ziemniaków?

Obiad zjedzony, a Tobie zostało jeszcze troche ugotowanych ziemniaków i surowych jajek? Możesz zrobić z nich szybką i smaczną pastę, która świetnie sprawdzi się na kanapkach. Takie jajka z ziemniakami możesz zjeść na kolację, czy śniadanie. Co będzie Ci potrzebne, żeby przygotować tę przepyszną pastę?

Składniki

Jajka,
Ziemniaki z poprzedniego obiadu,
Majonez,
Sól,
Pieprz.

Jak przygotować pastę z jajek i ziemniaków?

Zacznij od ugotowania jajek. Najlepiej będzie, jeśli uda Ci się ugotować je na twardo, bo pasta będzie miała dużo lepszą konsystencję. Jajka pokrój w drobną kostkę. Do tego celu możesz użyć specjalnej krajalnicy do jajek. Następnie, dodaj do nich łyżkę majonezu i ziemniaki, które zostały Ci z poprzedniego obiadu. Dodaj nieco soli i pieprzu do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Taką pastę warto wstawić do lodówki i trochę poczekać. Można jeść ją od razu, ale najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!

Jak widzisz, nawet z lodówką, która wydaje się pusta możesz przygotować pyszne i pożywne potrawy dla Twojej rodziny. Jednego dnia możesz przygotować smaczne jajka z ziemniakami, a na drugi dzień pastę jajeczną. Zapewniamy, że Twoja rodzina będzie zadowolona z takich posiłków i poprosi Cię o przygotowanie ich ponownie w przyszłości!

 

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …