Pomysł na szybki obiad – jajka z ziemniakami

Kulinaria

Twoja lodówka świeci pustkami, a rodzina czeka na obiad? Nie masz czasu na to, żeby iść do sklepu? Nie martw się! Oto sprawdzony pomysł na szybki obiad z tego, co już masz w lodówce! Jajka z ziemniakami zasmakują całej Twojej rodzinie!

Składniki

Jedno jajko na osobę,
Olej do smażenia,
Ziemniaki (tyle, ile lubisz),
Sól,
Pieprz.

Jak przygotować pyszne jajka z ziemniakami?

Zacznij od ugotowania ziemniaków. Pamiętaj o tym, żeby do wody dodać szczyptę soli. Ugotowane ziemniaki odlewamy i odkładamy na razie. Następnie, rozgrzej odrobinę oleju na patelni i wbij na niego po jednym jajku na osobę. Kiedy jajka usmażą się z jednej strony, obróć je i podmaż po drugiej stronie. Posyp je odrobiną soli i pieprzu i podawaj na jajkach.

Dodatki

Jeśli chcesz nieco urozmaicić swój obiad, możesz dodać do niego ketchup lub majonez. Świetnie spradzą się tutaj też różne sałatki, które możesz podać obok jajek i ziemniaków. Szczególnie polecamy mizerię lub surówkę z kiszonej kapusty. Jajka możesz też posypać swoimi ulubionymi przyprawami, żeby nabrały nowego, ciekawego smaku. Taki obiad będzie nie tylko sycący, ale też smaczny!

Co zrobić z resztą jajek i ziemniaków?

Obiad zjedzony, a Tobie zostało jeszcze troche ugotowanych ziemniaków i surowych jajek? Możesz zrobić z nich szybką i smaczną pastę, która świetnie sprawdzi się na kanapkach. Takie jajka z ziemniakami możesz zjeść na kolację, czy śniadanie. Co będzie Ci potrzebne, żeby przygotować tę przepyszną pastę?

Składniki

Jajka,
Ziemniaki z poprzedniego obiadu,
Majonez,
Sól,
Pieprz.

Jak przygotować pastę z jajek i ziemniaków?

Zacznij od ugotowania jajek. Najlepiej będzie, jeśli uda Ci się ugotować je na twardo, bo pasta będzie miała dużo lepszą konsystencję. Jajka pokrój w drobną kostkę. Do tego celu możesz użyć specjalnej krajalnicy do jajek. Następnie, dodaj do nich łyżkę majonezu i ziemniaki, które zostały Ci z poprzedniego obiadu. Dodaj nieco soli i pieprzu do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Taką pastę warto wstawić do lodówki i trochę poczekać. Można jeść ją od razu, ale najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!

Jak widzisz, nawet z lodówką, która wydaje się pusta możesz przygotować pyszne i pożywne potrawy dla Twojej rodziny. Jednego dnia możesz przygotować smaczne jajka z ziemniakami, a na drugi dzień pastę jajeczną. Zapewniamy, że Twoja rodzina będzie zadowolona z takich posiłków i poprosi Cię o przygotowanie ich ponownie w przyszłości!

 

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …