Jak wykonać syrop z buraka i cebuli

Zdrowie

Burak i cebula na przeziębienie i stany zapalne

Syrop, którego składniki to burak i cebula to często wykonywany specyfik na różnego rodzaju przeziębienia i infekcje. Zarówno burak jak i cebula może uchronić przed przeziębieniem, zawiera wiele cennych substancji takich jak witaminy i składniki mineralne (między innymi żelazo, potas, magnez, sód, cynk czy wapń. Buraki ze względu na fakt, iż zawierają betainę mogą zwalczyć stany zapalne oraz działają bakteriostatycznie. Buraki zawierają również antyoksydanty, które są substancjami przeciwutleniającymi oraz mają działanie przeciwzapalne. Burak oraz cebula to produkty, które mogą również dodać nam sił oraz sprawić, że nasz układ odpornościowy będzie działał dużo lepiej. Jest to istotne zwłaszcza podczas jesiennych i zimowych dni, kiedy często łapią nas przeziębienia i infekcje. Stosowanie syropu z buraka może pomóc w walce z chrypką oraz uciążliwym kaszlem zarówno suchym jak i mokrym. W przypadku wystąpienia objawów chorobowych może spowolnić rozwój infekcji zarówno tej wirusowej jak i bakteryjnej. Syrop z buraka i cebuli jest również sprzymierzeńcem w oczyszczaniu dróg oddechowych z zalegającej, gęstej wydzieliny.

Jak zrobić syrop z buraka i cebuli

Wiele źródeł podaje różne sposoby na wykonanie syropu z buraka oraz cebuli. Najcenniejsze składniki znajdziemy w tym specyfiku, który nie jest podgrzewany, dlatego warto znaleźć taki przepis, który wykonujemy z surowych warzyw bez ich podgrzewania. W ten sposób zachowamy wszystkie cenne składniki mineralne i witaminy.
Do wykonania syropu potrzebujemy średniej cebuli i buraka oraz cukru bądź miodu. Cebulę należy obrać i posiekać drobno, a następnie przełożyć do przygotowanej wcześniej miseczki i zasypać kilkoma łyżkami cukru. Tak przygotowaną cebulę odstawiamy w ciepłe miejsce na około trzy godziny. To samo robimy z burakiem. Po obraniu i starciu na tarce przekładamy go do miseczki, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce również na około trzy godziny aby puścił sok. Obie miseczki po trzech godzinach należy odstawić do lodówki na dobę. Po upływie doby obie zawartości miseczek należy przecedzić przez durszlak i zlać do jednego naczynia. W ten sposób otrzymujemy gotowy syrop do picia. Jest to doskonały zamiennik aptecznych syropów na wzmocnienie. Jest przy tym naturalny i pozbawiony dodatkowych, niepotrzebnych substancji. Można go stosować zarówno w ciąży, jak i w czasie karmienia piersią. Jest to syrop bezpieczny dla dzieci od pierwszego roku życia.