Przepisy na orzeźwiające domowe sorbety mrozzone
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Przepisy na orzeźwiające domowe sorbety mrożone
Wraz z nadejściem letnich upałów, nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż schłodzony sorbet. Smakował on nie tylko w ekskluzywnych lodziarniach, ale także w domowych warunkach. Przygotowanie własnego sorbetu nie tylko pozwoli na kontrolę składników, ale także da satysfakcję z kreacji własnego deseru. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na pyszne sorbety, które idealnie sprawdzą się w upalne dni.
Śródtytuł 1: Sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy to klasyka, która zawsze się sprawdza. Aby go przygotować, będziemy potrzebować:
– 500g świeżych truskawek
– 200g cukru
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 szklanka wody
Przygotowanie sorbetu truskawkowego jest proste. Najpierw umyjemy truskawki, usuńmy szypułki i pokrójmy na mniejsze kawałki. Następnie umieśćmy je w blenderze, dodajmy cukier, sok z cytryny i wodę. Całość miksujemy, aż składniki zostaną dokładnie połączone. Następnie przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i włókien z truskawek. Gotową masę przekładamy do naczynia mrożącego i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
Śródtytuł 2: Sorbet arbuzowy
Sorbet arbuzowy to idealny sposób na schłodzenie się w gorące dni. Składniki, które będziemy potrzebować to:
– 1 kg miąższu arbuzowego
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżka soku z limonki
Aby przygotować sorbet arbuzowy, miąższ arbuzowy blendujemy na jednolitą masę. Następnie przekładamy go do sita, aby oddzielić pestki. Do uzyskanej pulpy arbuzowej dodajemy cukier i sok z limonki, dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do naczynia mrożącego i wkładamy do zamrażarki na około 3-4 godziny. Jeżeli masa jest zbyt twarda, przed podaniem można ją jeszcze raz blenderem przemiksować.
Śródtytuł 3: Sorbet cytrynowy z miętą
Sorbet cytrynowy z miętą to kombinacja smaków, która świetnie orzeźwia. Składniki potrzebne do przygotowania tego sorbetu to:
– 4 cytryny
– 200g cukru
– 1 szklanka wody
– Kilka listków świeżej mięty
Na początku wyciskamy sok z 4 cytryn, zalecamy korzystanie z ręcznego wyciskacza. Do soku dodajemy cukier, wodę i świeże listki mięty. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie przekładamy masę do naczynia mrożącego i umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin. Gotowy sorbet należy podawać z dodatkiem świeżych listków mięty.
Lista wypunktowana 1:
– Truskawki – 500g
– Cukier – 200g
– Sok z cytryny – 2 łyżki
– Woda – 1 szklanka
Lista wypunktowana 2:
– Miąższ arbuzowy – 1 kg
– Cukier – 4 łyżki
– Sok z limonki – 1 łyżka
Podsumowanie:
Przygotowanie domowych sorbetów mrożonych to świetny sposób na ochłodzenie się w gorące letnie dni. Dzięki prostym przepisom, z wykorzystaniem świeżych owoców i kilku dodatkowych składników, możemy cieszyć się orzeźwiającymi smakami bez konieczności wychodzenia z domu. Sorbety truskawkowy, arbuzowy oraz cytrynowy z miętą z pewnością przywrócą nam energię i doskonale zaspokoją nasze kubki smakowe. Spróbujcie sami i delektujcie się własnoręcznie przygotowanymi sorbetami w chwili największego upału.