Mazurek – tradycyjne ciasto wielkanocne

Kulinaria

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, które podaje się w większości polskich domów. Wydaje się, że każdy ma swój własny pomysł na przygotowanie tego przysmaku. Poznaj nasz sprawdzony sposób na przygotowanie mazurka.

Składniki na spód

350 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
Sól
200 gramów masła z lodówki
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka jajka

Dodatkowo

1 puszka mleka skondensowanego

Jak przygotować to tradycyjne ciasto wielkanocne?

Zacznie od przesiewania mąki. Następnie, Dodaj do niej masło, które wcześniej posiekał aś nożem. Teraz mieszamy ciasto momentu, w którym zacznie ono przypominać kruszonkę. Do takiej mikstury dodajemy żółtka jajek, cukier sól oraz śmietanę. Teraz musimy zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Żeby łatwiej było z nim później pracować, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na niecałą godzinę.
Teraz możemy przygotować blachę. Musimy wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Spód musi być bardzo równy, tak samo boki. Możemy poświęcić tutaj chwilę na ozdobienie boków, na przykład poprzez skręcanie go w drobny wałek. Właśnie taką wersję najczęściej widzi się na stołach wielkanocnych.
Tak przygotowany spód wkładamy do piekarnika i pieczemy go przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Musimy pamiętać, że ciasto nie urośnie a raczej spłaszczy się. Jest to zupełnie naturalne i o to właśnie nam chodzi.
Teraz możemy zająć się przygotowywaniem masy. Mleko w puszce wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą aż do przykrycia puszki. Gotujemy pod przykryciem przez około 2 godziny. Wody należy dolewać, jeśli zacznie jej ubywać, bo puszka ciągle musi być pod wodą. Następnie, musimy ją wystudzić i gotową masę posmarować nasze ciasto.
Teraz możemy dać się ponieść fantazji i udekorować nasze ciasto. Warto użyć rodzynek, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczy, daktyli i orzechów. I w ten oto sposób, przepyszne tradycyjne ciasto wielkanocne jest gotowe. Smacznego!

Wskazówka!

Jeśli nie chcemy używać mleka skondensowanego, możemy wykorzystać gotową masę kajmakową. W ten sposób zaoszczędzimy nieco czasu, bo mleko skondensowane musimy nie tylko gotować bardzo długo, ale później też poczekać aż wystygnie. Jeśli tego nie zrobimy, możemy się poważnie poparzyć, bo puszka wyjęta z wrzątku będzie naprawdę bardzo gorąca.W sklepie znajdziemy ją w identycznej puszce, jak mleko skondensowane. To bardzo ważne, żeby czytać etykiety! Gotowa masa kajmakowa na etykiecie będzie nazwana masą krówkową.

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …