Mazurek – tradycyjne ciasto wielkanocne

Kulinaria

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, które podaje się w większości polskich domów. Wydaje się, że każdy ma swój własny pomysł na przygotowanie tego przysmaku. Poznaj nasz sprawdzony sposób na przygotowanie mazurka.

Składniki na spód

350 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
Sól
200 gramów masła z lodówki
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka jajka

Dodatkowo

1 puszka mleka skondensowanego

Jak przygotować to tradycyjne ciasto wielkanocne?

Zacznie od przesiewania mąki. Następnie, Dodaj do niej masło, które wcześniej posiekał aś nożem. Teraz mieszamy ciasto momentu, w którym zacznie ono przypominać kruszonkę. Do takiej mikstury dodajemy żółtka jajek, cukier sól oraz śmietanę. Teraz musimy zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Żeby łatwiej było z nim później pracować, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na niecałą godzinę.
Teraz możemy przygotować blachę. Musimy wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Spód musi być bardzo równy, tak samo boki. Możemy poświęcić tutaj chwilę na ozdobienie boków, na przykład poprzez skręcanie go w drobny wałek. Właśnie taką wersję najczęściej widzi się na stołach wielkanocnych.
Tak przygotowany spód wkładamy do piekarnika i pieczemy go przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Musimy pamiętać, że ciasto nie urośnie a raczej spłaszczy się. Jest to zupełnie naturalne i o to właśnie nam chodzi.
Teraz możemy zająć się przygotowywaniem masy. Mleko w puszce wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą aż do przykrycia puszki. Gotujemy pod przykryciem przez około 2 godziny. Wody należy dolewać, jeśli zacznie jej ubywać, bo puszka ciągle musi być pod wodą. Następnie, musimy ją wystudzić i gotową masę posmarować nasze ciasto.
Teraz możemy dać się ponieść fantazji i udekorować nasze ciasto. Warto użyć rodzynek, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczy, daktyli i orzechów. I w ten oto sposób, przepyszne tradycyjne ciasto wielkanocne jest gotowe. Smacznego!

Wskazówka!

Jeśli nie chcemy używać mleka skondensowanego, możemy wykorzystać gotową masę kajmakową. W ten sposób zaoszczędzimy nieco czasu, bo mleko skondensowane musimy nie tylko gotować bardzo długo, ale później też poczekać aż wystygnie. Jeśli tego nie zrobimy, możemy się poważnie poparzyć, bo puszka wyjęta z wrzątku będzie naprawdę bardzo gorąca.W sklepie znajdziemy ją w identycznej puszce, jak mleko skondensowane. To bardzo ważne, żeby czytać etykiety! Gotowa masa kajmakowa na etykiecie będzie nazwana masą krówkową.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …