Mazurek – tradycyjne ciasto wielkanocne

Kulinaria

Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, które podaje się w większości polskich domów. Wydaje się, że każdy ma swój własny pomysł na przygotowanie tego przysmaku. Poznaj nasz sprawdzony sposób na przygotowanie mazurka.

Składniki na spód

350 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
Sól
200 gramów masła z lodówki
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka jajka

Dodatkowo

1 puszka mleka skondensowanego

Jak przygotować to tradycyjne ciasto wielkanocne?

Zacznie od przesiewania mąki. Następnie, Dodaj do niej masło, które wcześniej posiekał aś nożem. Teraz mieszamy ciasto momentu, w którym zacznie ono przypominać kruszonkę. Do takiej mikstury dodajemy żółtka jajek, cukier sól oraz śmietanę. Teraz musimy zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Żeby łatwiej było z nim później pracować, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na niecałą godzinę.
Teraz możemy przygotować blachę. Musimy wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Spód musi być bardzo równy, tak samo boki. Możemy poświęcić tutaj chwilę na ozdobienie boków, na przykład poprzez skręcanie go w drobny wałek. Właśnie taką wersję najczęściej widzi się na stołach wielkanocnych.
Tak przygotowany spód wkładamy do piekarnika i pieczemy go przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Musimy pamiętać, że ciasto nie urośnie a raczej spłaszczy się. Jest to zupełnie naturalne i o to właśnie nam chodzi.
Teraz możemy zająć się przygotowywaniem masy. Mleko w puszce wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą aż do przykrycia puszki. Gotujemy pod przykryciem przez około 2 godziny. Wody należy dolewać, jeśli zacznie jej ubywać, bo puszka ciągle musi być pod wodą. Następnie, musimy ją wystudzić i gotową masę posmarować nasze ciasto.
Teraz możemy dać się ponieść fantazji i udekorować nasze ciasto. Warto użyć rodzynek, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczy, daktyli i orzechów. I w ten oto sposób, przepyszne tradycyjne ciasto wielkanocne jest gotowe. Smacznego!

Wskazówka!

Jeśli nie chcemy używać mleka skondensowanego, możemy wykorzystać gotową masę kajmakową. W ten sposób zaoszczędzimy nieco czasu, bo mleko skondensowane musimy nie tylko gotować bardzo długo, ale później też poczekać aż wystygnie. Jeśli tego nie zrobimy, możemy się poważnie poparzyć, bo puszka wyjęta z wrzątku będzie naprawdę bardzo gorąca.W sklepie znajdziemy ją w identycznej puszce, jak mleko skondensowane. To bardzo ważne, żeby czytać etykiety! Gotowa masa kajmakowa na etykiecie będzie nazwana masą krówkową.

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …