Kuchnia na diecie bezglutenowej: Przepisy dla osób nietolerujących glutenu

Kulinaria

Kuchnia na diecie bezglutenowej: Przepisy dla osób nietolerujących glutenu

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zauważa negatywne skutki spożycia glutenu, dlatego coraz częściej decydują się na stosowanie diety bezglutenowej. Jednak wyeliminowanie glutenu z codziennego menu może wydawać się trudne i frustrujące. W tym artykule przedstawimy przepisy na pyszne dania i przekąski, które są odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.

1. Śniadania bez glutenu

– Bezglutenowe owsianki z owocami – gotujemy bezglutenowe płatki owsiane z mlekiem roślinnym, dodajemy naszą ulubioną mieszankę owoców i słodzimy miodem lub syropem klonowym.
– Omlet z warzywami – roztrzepujemy jajka, dodajemy posiekane warzywa (np. paprykę, szpinak, pomidory) i smażymy na oleju kokosowym.

1. Zupy i dania główne bez glutenu

– Krem z dyni – upieczoną dynię blendujemy z bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu.
– Sałatka z quinoa i warzywami – gotujemy quinoę i mieszamy z pokrojonymi w kostkę warzywami (np. ogórkiem, pomidorem, papryką). Polewamy sosem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i posiekanej świeżej mięty.

1. Przekąski i dodatki bez glutenu

– Sałatka z krewetek i avokado – mieszamy ugotowane krewetki z pokrojonym w kostkę avokado, dodajemy sok z limonki, posiekaną cebulę i koperek.
– Bezglutenowe hummus z marchewkami – blendujemy ugotowane ciecierzycę z czosnkiem, sokiem z cytryny, tahini i oliwą z oliwek. Podajemy z marchewką.

1. Desery bez glutenu

– Bezglutenowe szarlotki – przygotowujemy ciasto z bezglutenowej mąki, kruszonką z masła, cukru i mąki ryżowej oraz pokrojonymi jabłkami. Pieczemy w piekarniku.
– Koktajl jagodowy – blendujemy zamrożone jagody z mlekiem kokosowym i szczyptą cynamonu. Możemy dodać miodu lub syropu klonowego.

1. Warzywa jako substytut glutenu

– Spaghetti z cukinii – kroimy cukinię w długie paski, smażymy na patelni z oliwą z oliwek, a następnie podajemy z sosem pomidorowym i świeżą bazylią.
– Pizza z kalafiora – blendujemy upieczony kalafior, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i ulubione przyprawy. Formujemy placki i pieczemy w piekarniku, a następnie dodajemy sos pomidorowy i ulubione dodatki.

1. Bezglutenowe pieczywo i przekąski

– Chleb na zakwasie z mąki ryżowej – przygotowujemy zakwas z mąki ryżowej, który pozostawiamy do fermentacji na kilka godzin. Następnie dodajemy resztę składników i pieczemy w piekarniku.
– Bezglutenowe paluszki rybne – obtaczamy filety rybne w mące kukurydzianej, jajku i wiórkach kokosowych, a następnie smażymy na głębokim oleju.

1. Planowanie posiłków i zakupy

– Przygotuj listę zakupów – przed wyjściem do sklepu spisz wszystkie składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania dań bezglutenowych.
– Zaplanuj posiłki – zastanów się, jakie dania chciałbyś przygotować przez najbliższy tydzień i opracuj listę potraw.
– Posiłki na wynos – jeśli często jesteś w biegu, przygotuj posiłki do pracy lub szkoły z odpowiednimi przekąskami bez glutenu.

Stosując się do tych przepisów i wskazówek, pozbędziesz się niechcianego glutenu ze swojej diety, jednocześnie ciesząc się pysznymi i zdrowymi posiłkami. Pamiętaj również, aby regularnie konsultować się z dietetykiem, który pomoże Ci dostosować dietę do Twoich indywidualnych potrzeb.

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …