Łatwe domowe wino ze śliwek

Kulinaria

Masz dużo śliwek w domu, z którymi nie wiesz co zrobić? Nie masz pomysłu lub ochoty na żadne ciasto ze śliwkami? To co powiesz na łatwy przepis na wino ze śliwek? Pyszne, słodkie wino jest doskonałą opcją na wykorzystanie śliwek. Później zaś możesz w zimowe wieczory cieszyć się posmakiem cieplejszych dni lub podarować komuś domowe, dobre wino ze śliwek.
Jak taki trunek zrobić?

Do przygotowania łatwego i szybkiego wina ze śliwek potrzebujemy

– 15-20 kilogramów śliwek,
– 6 kilogramów cukru,
– drożdży winiarskich
– pożywkę dla drożdży winiarskich
– pektoenzymu.

Przygotowanie

Zaczynamy od oporządzenia owoców. Najpierw trzeba je umyć, przebrać – wyrzucamy nadgniłe i robaczywe owoce, i pozbyć się pestek. Ostatni etap w przygotowaniu owoców jest ich pokrojenie na mniejsze części i wrzucamy do pojemnika fermentacyjnego.
Krok drugi to zrobienie syropu cukrowego do wina. Gotujemy 5 litrów wody w garnku. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy 3 kilogramy cukru i rozpuszczamy go. Powinien powstać w ten sposób syrop. Odstawiamy go do schłodzenia.
Kiedy będzie chłodny przelewamy go do owoców. Dodajemy do pojemnika jeszcze pektoenzym. Całość mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.
Po tym czasie dolewamy do pojemnika zimnej wody wraz z drożdżami i pożywką dla nich.
Zamykamy pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną.
Przez kolejny tydzień owoce powinny mocno fermentować. Kiedy ten proces się nieco uspokoi możemy dodać drugą porcję syropu cukrowego – robimy go z 4 litrów wody i 3 kilogramów cukru.
Po dodaniu tego syropu odstawiamy całość na co najmniej miesiąc.
Gdy fermentacja się spowolni po miesiącu możemy za pomocą sitka pozbyć się owoców z nastawu. Przelewamy wino przez sito do garnka lub pojemnika. Taki czysty płyn wlewamy do gąsiorka z rurką fermentacyjną aż wino stanie się klarowne.
Gdy się wyklaruje, a na dole pozostanie reszta osadu, zbieramy za pomocą rurki czyste wino. Przelewamy je do mniejszych butelek.
W teorii już jest gotowe, jednak po leżakowaniu będzie lepsze.

Kulinaria
Brownie w różnych odsłonach: Ciasto, muffinki czy brownie w słoiczku?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wiele form może przybrać ulubiony deser Amerykanów – brownie? Czy lepiej smakuje jako klasyczne ciasto, w formie poręcznych muffinek, a może w modnym słoiczku? Przyjrzyjmy się, jak różne kształty mogą zmienić Twoje doświadczenie z tym czekoladowym przysmakiem. Podobne wpisy Trzy pomysły na wykwintne ciasta świąteczne …

Kulinaria
Pizza pod gwiazdami – pomysły na plenerowy wieczór z przyjaciółmi

Czy marzysz o niezapomnianym wieczorze spędzonym w gronie najbliższych przyjaciół? A może zastanawiasz się, jak połączyć uroki letniego wieczoru z pysznym jedzeniem? Wyobraź sobie ciepły letni wieczór, rozgwieżdżone niebo i aromat świeżo upieczonej pizzy unoszący się w powietrzu. Brzmi kusząco, prawda? W tym artykule pokażę Ci, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie …

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …