Jak zrobić boczek pieczony w rękawie ze skórą

Kulinaria

Mięsny obiad

Mięso jest jednym z podstawowych dodatków do obiadu. Można je przyrządzić na różne sposoby w zależności od tego jaki rodzaj mięsa przygotowujemy. Z mięsa możemy zrobić kotlety, pulpety lub rolady. Mięso można również upiec w piekarniku w specjalnym rękawie do pieczenia. Tak przygotowane mięso będzie bardzo soczyste i pyszne. W rękawie do pieczenia możemy upiec zarówno drób, jak i schab a także przepyszny boczek. Boczek pieczony w rękawie ze skórą doskonale smakuje na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako dodatek do chleba.

Jak przyrządzić boczek pieczony w rękawie ze skórą

Boczek pieczony w rękawie do pieczenia wychodzi pyszny i bardzo miękki. Ze względu na zastosowane przyprawy jest również bardzo aromatyczny. By przyrządzić boczek pieczony w rękawie ze skórą należy zdobyć jak najlepszy boczek. Warto zatem kupić ten rodzaj mięsa w dobrym sklepie mięsnym, bądź w innym sprawdzonym przez nas sklepie. Dobry boczek to gwarancja kulinarnego sukcesu. Do przyrządzenia idealnego boczki potrzebujemy tak naprawdę niewiele składników. Najważniejsza jest marynata, którą natrzemy mięso. Do jej zrobienia potrzebujemy jedynie oleju, majeranku, soli oraz słodkiej papryki. Do tego warto dodać kilka ząbków czosnku. Dzięki temu boczek będzie przepyszny. Składniki do marynaty należy dokładnie wymieszać ze sobą do momentu powstania gęstej papki. Następnie należy natrzeć wcześniej umyty i osuszony boczek. Tak zamarynowane mięso można ponacinać i wcisnąć do środka kawałki czosnku. W ten sposób mięso nabierze niepowtarzalnego aromatu. Tak zamarynowany boczek powinien odstać w lodówce co najmniej dwie godziny.

 

Najlepiej od razu marynować go w rękawie do pieczenia. W ten sposób będziemy mieć mniej naczyń do umycia. Po zamarynowaniu boczek należy wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec około półtorej godziny. Doskonale smakuje jako główne danie z takimi dodatkami jak ziemniaki i surówka. Jest to danie, które z pewnością zachwyci naszych gości. Dlatego warto je przyrządzić na jakąś domową imprezę lub uroczystość. Nie jest to bowiem danie oczywiste, a jednocześnie jest pyszne. Warto jednak kupić boczek dobrej jakości. Nie powinien być zbyt tłusty, gdyż to może popsuć nawet najlepiej przyrządzone mięso. Boczek do pieczenia powinien mieć warstwę tłuszczu pod skórą ale powinien mieć również warstwę mięsa. Dzięki temu będzie smakował każdemu, nawet tej osobie, która nie przepada za samym boczkiem. Tak przyrządzone danie z pewnością zyska wielu fanów.

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …