Jak zrobić boczek pieczony w rękawie ze skórą

Kulinaria

Mięsny obiad

Mięso jest jednym z podstawowych dodatków do obiadu. Można je przyrządzić na różne sposoby w zależności od tego jaki rodzaj mięsa przygotowujemy. Z mięsa możemy zrobić kotlety, pulpety lub rolady. Mięso można również upiec w piekarniku w specjalnym rękawie do pieczenia. Tak przygotowane mięso będzie bardzo soczyste i pyszne. W rękawie do pieczenia możemy upiec zarówno drób, jak i schab a także przepyszny boczek. Boczek pieczony w rękawie ze skórą doskonale smakuje na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako dodatek do chleba.

Jak przyrządzić boczek pieczony w rękawie ze skórą

Boczek pieczony w rękawie do pieczenia wychodzi pyszny i bardzo miękki. Ze względu na zastosowane przyprawy jest również bardzo aromatyczny. By przyrządzić boczek pieczony w rękawie ze skórą należy zdobyć jak najlepszy boczek. Warto zatem kupić ten rodzaj mięsa w dobrym sklepie mięsnym, bądź w innym sprawdzonym przez nas sklepie. Dobry boczek to gwarancja kulinarnego sukcesu. Do przyrządzenia idealnego boczki potrzebujemy tak naprawdę niewiele składników. Najważniejsza jest marynata, którą natrzemy mięso. Do jej zrobienia potrzebujemy jedynie oleju, majeranku, soli oraz słodkiej papryki. Do tego warto dodać kilka ząbków czosnku. Dzięki temu boczek będzie przepyszny. Składniki do marynaty należy dokładnie wymieszać ze sobą do momentu powstania gęstej papki. Następnie należy natrzeć wcześniej umyty i osuszony boczek. Tak zamarynowane mięso można ponacinać i wcisnąć do środka kawałki czosnku. W ten sposób mięso nabierze niepowtarzalnego aromatu. Tak zamarynowany boczek powinien odstać w lodówce co najmniej dwie godziny.

 

Najlepiej od razu marynować go w rękawie do pieczenia. W ten sposób będziemy mieć mniej naczyń do umycia. Po zamarynowaniu boczek należy wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec około półtorej godziny. Doskonale smakuje jako główne danie z takimi dodatkami jak ziemniaki i surówka. Jest to danie, które z pewnością zachwyci naszych gości. Dlatego warto je przyrządzić na jakąś domową imprezę lub uroczystość. Nie jest to bowiem danie oczywiste, a jednocześnie jest pyszne. Warto jednak kupić boczek dobrej jakości. Nie powinien być zbyt tłusty, gdyż to może popsuć nawet najlepiej przyrządzone mięso. Boczek do pieczenia powinien mieć warstwę tłuszczu pod skórą ale powinien mieć również warstwę mięsa. Dzięki temu będzie smakował każdemu, nawet tej osobie, która nie przepada za samym boczkiem. Tak przyrządzone danie z pewnością zyska wielu fanów.

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …