Jak zrobić boczek pieczony w rękawie ze skórą

Kulinaria

Mięsny obiad

Mięso jest jednym z podstawowych dodatków do obiadu. Można je przyrządzić na różne sposoby w zależności od tego jaki rodzaj mięsa przygotowujemy. Z mięsa możemy zrobić kotlety, pulpety lub rolady. Mięso można również upiec w piekarniku w specjalnym rękawie do pieczenia. Tak przygotowane mięso będzie bardzo soczyste i pyszne. W rękawie do pieczenia możemy upiec zarówno drób, jak i schab a także przepyszny boczek. Boczek pieczony w rękawie ze skórą doskonale smakuje na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako dodatek do chleba.

Jak przyrządzić boczek pieczony w rękawie ze skórą

Boczek pieczony w rękawie do pieczenia wychodzi pyszny i bardzo miękki. Ze względu na zastosowane przyprawy jest również bardzo aromatyczny. By przyrządzić boczek pieczony w rękawie ze skórą należy zdobyć jak najlepszy boczek. Warto zatem kupić ten rodzaj mięsa w dobrym sklepie mięsnym, bądź w innym sprawdzonym przez nas sklepie. Dobry boczek to gwarancja kulinarnego sukcesu. Do przyrządzenia idealnego boczki potrzebujemy tak naprawdę niewiele składników. Najważniejsza jest marynata, którą natrzemy mięso. Do jej zrobienia potrzebujemy jedynie oleju, majeranku, soli oraz słodkiej papryki. Do tego warto dodać kilka ząbków czosnku. Dzięki temu boczek będzie przepyszny. Składniki do marynaty należy dokładnie wymieszać ze sobą do momentu powstania gęstej papki. Następnie należy natrzeć wcześniej umyty i osuszony boczek. Tak zamarynowane mięso można ponacinać i wcisnąć do środka kawałki czosnku. W ten sposób mięso nabierze niepowtarzalnego aromatu. Tak zamarynowany boczek powinien odstać w lodówce co najmniej dwie godziny.

 

Najlepiej od razu marynować go w rękawie do pieczenia. W ten sposób będziemy mieć mniej naczyń do umycia. Po zamarynowaniu boczek należy wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec około półtorej godziny. Doskonale smakuje jako główne danie z takimi dodatkami jak ziemniaki i surówka. Jest to danie, które z pewnością zachwyci naszych gości. Dlatego warto je przyrządzić na jakąś domową imprezę lub uroczystość. Nie jest to bowiem danie oczywiste, a jednocześnie jest pyszne. Warto jednak kupić boczek dobrej jakości. Nie powinien być zbyt tłusty, gdyż to może popsuć nawet najlepiej przyrządzone mięso. Boczek do pieczenia powinien mieć warstwę tłuszczu pod skórą ale powinien mieć również warstwę mięsa. Dzięki temu będzie smakował każdemu, nawet tej osobie, która nie przepada za samym boczkiem. Tak przyrządzone danie z pewnością zyska wielu fanów.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …