Jak zrobić boczek pieczony w rękawie ze skórą

Kulinaria

Mięsny obiad

Mięso jest jednym z podstawowych dodatków do obiadu. Można je przyrządzić na różne sposoby w zależności od tego jaki rodzaj mięsa przygotowujemy. Z mięsa możemy zrobić kotlety, pulpety lub rolady. Mięso można również upiec w piekarniku w specjalnym rękawie do pieczenia. Tak przygotowane mięso będzie bardzo soczyste i pyszne. W rękawie do pieczenia możemy upiec zarówno drób, jak i schab a także przepyszny boczek. Boczek pieczony w rękawie ze skórą doskonale smakuje na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako dodatek do chleba.

Jak przyrządzić boczek pieczony w rękawie ze skórą

Boczek pieczony w rękawie do pieczenia wychodzi pyszny i bardzo miękki. Ze względu na zastosowane przyprawy jest również bardzo aromatyczny. By przyrządzić boczek pieczony w rękawie ze skórą należy zdobyć jak najlepszy boczek. Warto zatem kupić ten rodzaj mięsa w dobrym sklepie mięsnym, bądź w innym sprawdzonym przez nas sklepie. Dobry boczek to gwarancja kulinarnego sukcesu. Do przyrządzenia idealnego boczki potrzebujemy tak naprawdę niewiele składników. Najważniejsza jest marynata, którą natrzemy mięso. Do jej zrobienia potrzebujemy jedynie oleju, majeranku, soli oraz słodkiej papryki. Do tego warto dodać kilka ząbków czosnku. Dzięki temu boczek będzie przepyszny. Składniki do marynaty należy dokładnie wymieszać ze sobą do momentu powstania gęstej papki. Następnie należy natrzeć wcześniej umyty i osuszony boczek. Tak zamarynowane mięso można ponacinać i wcisnąć do środka kawałki czosnku. W ten sposób mięso nabierze niepowtarzalnego aromatu. Tak zamarynowany boczek powinien odstać w lodówce co najmniej dwie godziny.

 

Najlepiej od razu marynować go w rękawie do pieczenia. W ten sposób będziemy mieć mniej naczyń do umycia. Po zamarynowaniu boczek należy wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec około półtorej godziny. Doskonale smakuje jako główne danie z takimi dodatkami jak ziemniaki i surówka. Jest to danie, które z pewnością zachwyci naszych gości. Dlatego warto je przyrządzić na jakąś domową imprezę lub uroczystość. Nie jest to bowiem danie oczywiste, a jednocześnie jest pyszne. Warto jednak kupić boczek dobrej jakości. Nie powinien być zbyt tłusty, gdyż to może popsuć nawet najlepiej przyrządzone mięso. Boczek do pieczenia powinien mieć warstwę tłuszczu pod skórą ale powinien mieć również warstwę mięsa. Dzięki temu będzie smakował każdemu, nawet tej osobie, która nie przepada za samym boczkiem. Tak przyrządzone danie z pewnością zyska wielu fanów.

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …