5 sposobów na owoce z nalewki – jak wykorzystać je z pomysłem

Kulinaria

Owoce z nalewek można podzielić na dwie podstawowe grupy: miękkie (np. truskawki, wiśnie, czereśnie, maliny) i twarde (np. dzika róża, orzechy, głóg, dereń). Owoce z pierwszej grupy można od razu zjeść. Owoce twarde nie nadają się do bezpośredniego spożycia.

Owoce z nalewki jak wykorzystać?

Jest wiele sposobów na wykorzystanie owoców, które służyły nam jako składnik nalewki. Część z nich można zjeść, jednak niektórzy nie przepadają za takimi owocami. Można jednak zrobić z nich ciekawe przekąski imprezowe, czy też wykorzystać w innych celach kulinarnych.

Domowe praliny

Miękkie owoce takie jak truskawki, śliwki, wiśnie itp. Można wykorzystać do zrobienia domowych pralinek alkoholowych. Potrzebować będziesz gorzkiej czekolady oraz sylikonowych foremek na lód. Najlepsze będą takie w kształcie kuli, ale nadadzą się foremki w każdym kształcie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (zagotuj wodę w garnku, na garnek postaw metalową lub szklaną miskę, do miski wrzuć czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści). Roztopioną czekoladę nalej do ok. 1/3 wysokości foremek, następnie włóż do czekolady owoce (małe owoce nie wymagają obróbki, większe musisz przekroić) i zalej do pełna czekoladą. Wstaw foremki do lodówki na 2-3 h i gotowe.

Pijane galaretki

Dwie duże pomarańcze przekrój na pół. Wyciśnij z nich sok. Następnie zmierz objętość soku i uzupełnij wodą do 300 ml. Zagotuj sok z wodą. Po zagotowaniu dodaj dwie galaretki pomarańczowe i rozpuść je. Skórki z pomarańczy posłużą za miseczki. Wrzuć pół garści pijanych owoców do każdej z foremek. Zalej galaretkami i wstaw do lodówki na 3h. Po tym czasie wyjmij i pokrój na kawałki przypominające cząstki pomarańczy.

Konfitura z pigwy

Owoce pigwy czy pigwowca pokrój drobno. Następnie zasyp cukrem w proporcji 1,2 kg owoców na 1 kg cukru. Dodaj szklankę wody i gotuj przez 60 minut, aż zmiękną i zmienią kolor. Taką konfiturę włóż do słoików i pasteryzuj przez 15 minut. Konfitura z takich owoców to świetny dodatek do herbaty w jesienne i zimowe, chłodne wieczory. Konfiturę z pigwowca można też wykorzystać w inny sposób. Dodając do niej dynię, można otrzymać doskonałą marmoladę do naleśników.

Powtórka

Niektóre owoce, szczególnie twarde można ponownie macerować. Dzięki temu będziemy mieć kolejną porcję nalewki. Co prawda nalewki z drugiej tury nie są już tak intensywne w smaku, jednak nadal pyszne.

Nasącz tort

Każdy koneser tortów wie, że najpyszniejsze są te, które nasączono alkoholem. Aby smak ciasta był lepszy, zrób musik, który zapasteryzujesz w słoikach, a w razie potrzeby rozcieńczysz wodą. Przeciśnij przez sito miękkie owoce i gotowe.

Często po degustacji pozostaje sporo owoców z nalewek. Jak wykorzystać takie owoce, aby nic się nie zmarnowało? Pomysłów może być mnóstwo, dziś przedstawiliśmy ci kilka naszych propozycji. Przetestuj je i wymyśl swoje. Mamy nadzieję ze rozwialiśmy twoje wątpliwości na pytanie “owoce z nalewki jak wykorzystać”.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …