Przepis na placki z twarogiem dla dzieci

Kulinaria

Poznaj przepis na placuszki z twarogiem dla dzieci, które zasmakują nie tylko najmłodszym. Nie ma w nich ani grama proszku do pieczenia, ani sody! Są takie puszyste ze względu na ubite białka jaj. To zdrowy posiłek, który z pewnością zasmakuje Twojemu dziecku. Dzięki plackom, będziesz mogła też przemycić nieco owoców do jego diety. Jak je przygotować?

Składniki

250 g twarogu
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki mąki
Możesz przygotować też dodatki, z którymi podasz placki, takie jak owoce, czy miód.

Jak przygotować placuszki z twarogiem dla dzieci?

Zacznij od przełożenia twarogu do miski i dodania do nich żółtek jajek. Rozgnieć je widelcem lub mikserem. Rób to delikatnie. Następnie, dodaj cukier wanilinowy i cukier puder. Do całości dodaj też mąkę. Jeśli twój ser jest rzadki możesz dodać jej nieco więcej. Musisz obserwować konsystencje swojego ciasta i pilnować, żeby była ona idealna do smażenia na patelni. Ciasto nie powinno być za gęste, ani za rzadkie.
Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodawaj do masy twarogowej. Rób to bardzo powoli i delikatnie, żeby piana z białek nie opadła.
Następnie, rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz możesz dodać na nią trochę oleju, ale będziesz w stanie usmażyć placuszki też bez tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię przekładaj niewielkie porcje ciasta i formuj okrągłe placuszki. Najlepiej jest to robić na dosyć małym ogniu, bo twaróg może się przypalić. Smaż przez 3 minuty na jednej stronie, a później przewróć i smaż przez kolejne 2 minuty.
Wyłóż placuszki na talerze i podaj z odrobiną jogurtu naturalnego, miodu, owoców, lub dżemu. Dodatki możesz wybrać w zależności od tego, co lubią twoje dzieci. To już cały przepis. Smacznego!

Smakołyk nie tylko dla najmłodszych!

Takie placuszki z twarogiem dla dzieci zasmakują nie tylko najmłodszym. Wystarczy, że jest prubujesz i z pewnością będzie też chciała robić je częściej. Jest to zdrowa przekąska wykonana bez niepotrzebnego tłuszczu i cukru. Twaróg zawiera dużo białka, która odpowiada za budowę mięśni. Oprócz tego, jest w nim też dużo wapnia, który utwardza kości i pomaga dzieciom rosnąć. Placki podajemy ze zdrowymi dodatkami, takimi jak owoce, dzięki którym nasze dziecko będzie miało energię na cały dzień.
Placki świetnie sprawdzą się na śniadanie, ale też na szybką przekąskę. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dzięki temu możemy spakować je dziecku do szkoły. Będzie to zdrowa przekąska, której pozazdroszczą mu wszyscy rówieśnicy. Będzie to świetny posiłek dla całej rodziny!

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …