Przepis na placki z twarogiem dla dzieci

Kulinaria

Poznaj przepis na placuszki z twarogiem dla dzieci, które zasmakują nie tylko najmłodszym. Nie ma w nich ani grama proszku do pieczenia, ani sody! Są takie puszyste ze względu na ubite białka jaj. To zdrowy posiłek, który z pewnością zasmakuje Twojemu dziecku. Dzięki plackom, będziesz mogła też przemycić nieco owoców do jego diety. Jak je przygotować?

Składniki

250 g twarogu
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki mąki
Możesz przygotować też dodatki, z którymi podasz placki, takie jak owoce, czy miód.

Jak przygotować placuszki z twarogiem dla dzieci?

Zacznij od przełożenia twarogu do miski i dodania do nich żółtek jajek. Rozgnieć je widelcem lub mikserem. Rób to delikatnie. Następnie, dodaj cukier wanilinowy i cukier puder. Do całości dodaj też mąkę. Jeśli twój ser jest rzadki możesz dodać jej nieco więcej. Musisz obserwować konsystencje swojego ciasta i pilnować, żeby była ona idealna do smażenia na patelni. Ciasto nie powinno być za gęste, ani za rzadkie.
Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodawaj do masy twarogowej. Rób to bardzo powoli i delikatnie, żeby piana z białek nie opadła.
Następnie, rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz możesz dodać na nią trochę oleju, ale będziesz w stanie usmażyć placuszki też bez tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię przekładaj niewielkie porcje ciasta i formuj okrągłe placuszki. Najlepiej jest to robić na dosyć małym ogniu, bo twaróg może się przypalić. Smaż przez 3 minuty na jednej stronie, a później przewróć i smaż przez kolejne 2 minuty.
Wyłóż placuszki na talerze i podaj z odrobiną jogurtu naturalnego, miodu, owoców, lub dżemu. Dodatki możesz wybrać w zależności od tego, co lubią twoje dzieci. To już cały przepis. Smacznego!

Smakołyk nie tylko dla najmłodszych!

Takie placuszki z twarogiem dla dzieci zasmakują nie tylko najmłodszym. Wystarczy, że jest prubujesz i z pewnością będzie też chciała robić je częściej. Jest to zdrowa przekąska wykonana bez niepotrzebnego tłuszczu i cukru. Twaróg zawiera dużo białka, która odpowiada za budowę mięśni. Oprócz tego, jest w nim też dużo wapnia, który utwardza kości i pomaga dzieciom rosnąć. Placki podajemy ze zdrowymi dodatkami, takimi jak owoce, dzięki którym nasze dziecko będzie miało energię na cały dzień.
Placki świetnie sprawdzą się na śniadanie, ale też na szybką przekąskę. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dzięki temu możemy spakować je dziecku do szkoły. Będzie to zdrowa przekąska, której pozazdroszczą mu wszyscy rówieśnicy. Będzie to świetny posiłek dla całej rodziny!

 

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …