Jak wykonać krem z dyni do ciasta
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria

Jesienne wypieki
Jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku. Letnie upały odchodzą w zapomnienie, przyroda przygotowuje się do zimowego odpoczynku, dni stają się coraz krótsze, a wieczory dłuższe. To czas, w którym coraz więcej czasu spędzamy w domu. Jesieniom chętniej również przygotowujemy różnego rodzaju słodkości. Jest to bowiem czas, w którym umilamy sobie dni za pomocą ciepłej herbaty z miodem w towarzystwie domowego ciasta. Jesieniom najchętniej pieczemy ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Ciekawym i smacznym pomysłem jest również wykonanie ciasta z dodatkiem dyni. Ciasto z dodatkiem dyni jest to często wykonywany wypiek w trakcie sezonu na te warzywa. Ciasto dyniowe jest bowiem proste do wykonania, a jednocześnie pyszne w smaku. Można je wykonać bez pieczenia na spodzie z herbatników. Wówczas musimy przygotować specjalny krem z dyni. Do ciasta warto dodać przypraw korzennych, by wydobyć niesamowity smak i aromat ciasta. Jest to niezwykle lekki i szybki do wykonania przepis na jesienne słodkości.
Przepis na krem z dyni do ciasta
Ciasto dyniowe to przepis, który wykonamy bardzo szybko i prosto. Jest to doskonały sposób na umilenie jesiennego wieczoru. Ze względu na fakt, że wykonuje się go błyskawicznie i z tylko kilku składników jest to przepis dla początkujących lub dla osób, które nie dysponują zbyt dużą ilością wolnego czasu. Aby przygotować ciasto dyniowe oraz krem z dyni do ciasta należy zmiksować śmietankę na sztywną masę. Następnie zmiksowaną śmietankę dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość musimy zmiksować na gładką masę, aż do powstania gęstego kremu. Drugą część śmietanki miksujemy z puree z dyni oraz z przyprawami korzennymi. W tym kroku również warto dodać nieco cukru pudru. Następnie przygotowaną mieszankę łączymy z wystudzoną żelatyną. W ten sposób powstaną dwie masy – jedna z mascarpone, druga z dynią. Kolejnym krokiem jest przygotowanie foremki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę układamy warstwę herbatników, następnie warstwę kremu z dyni oraz warstwę kremu z mascarpone. Na krem z mascarpone ponownie układamy herbatniki oraz warstwę kremu z dyni. Na koniec wykładamy herbatniki, resztę kremu z dyni oraz drugą część masy z mascarpone. Całość możemy posypać na przykład startą czekoladą. Przygotowane ciasto musimy odstawić do lodówki na kilka godzin lub jeśli mamy czas to na całą noc.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy serek mascarpone i przesiany cukier puder (3 łyżki). Miksujemy do połączenia, aż powstanie gęsty krem. Do drugiej dodajemy puree z dyni, cynamon, gałkę, imbir oraz przesiany cukier puder (ok.3-4 łyżki lub do smaku). Delikatnie łączymy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Mieszając wlewamy powoli do masy.
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy herbatniki, 1/3 kremu z dyni i połowę kremu śmietankowego. Ponownie herbatniki krem z dyni i śmietankowy. Na koniec herbatniki i krem z dyni oraz oprószamy płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.