Domowej roboty produkty do pieczenia

Kulinaria

W domu można zrobić samemu wiele ciekawych rzeczy. Osoby, które lubią hand made często robią własne dekoracje, ozdoby, prezenty dla bliskich a nawet ubrania. Co ciekawe we własnym domu można sobie też samemu zrobić kosmetyki i produkty spożywcze, wystarczy zaopatrzyć się w różne produkty do tego potrzebne. Szczególnie osoby, które dużo gotują i pieczą docenią możliwość przygotowania własnych produktów spożywczych.

Co można zrobić samemu z produktów spożywczych?

Jest wiele produktów spożywczych, które łatwo można wykonać samemu w domu, wśród nich są produkty przydatne przy pieczeniu ciast i nie tylko. Do takich produktów, łatwych do przygotowania należy cukier waniliowy. Ta aromatyczna przyprawa do ciast i deserów nie kosztuje wiele w sklepach spożywczych, jednak bardzo często jest wykorzystywana w kuchni, dlatego często jej brakuje. Przygotowanie domowego cukru waniliowego nie zajmuje dużo czasu, jest łatwe i przyjemne. Dzięki temu można uratować się w sytuacji, gdy sklepy zamknięte, a w domu zabrakło cukru waniliowego.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Do przygotowania własnego cukru waniliowego potrzebny będzie cukier naturalny oraz laska wanilii. Cukier należy przesypać do szklanego pojemnika a następnie należy przeciąć laskę wanilii, wyciągnąć z niej ziarenka i przełożyć je do pojemnika z cukrem razem z pociętymi kawałkami pustej laski wanilii. Wszystko należy dokładnie wymieszać i zostawić w taki sposób, by cukier całkowicie zasłaniał kawałki laski i ziarenka. Zamknięty cukier z wanilią należy przechowywać przez okres około 2 tygodni w suchym i ciemnym miejscu. Potem można już swobodnie z niego korzystać i mieć go zawsze pod ręką, na wypadek braku cukru waniliowego w domu.

Cukier waniliowy jest bardzo aromatyczny. Stosuje się go do przygotowywania ciast, głównie serników. Często też jest używany do deserów na zimno i do domowych lodów. Taki domowy, naturalny produkt ma wiele dobrych właściwości. Nic nie kosztuje, smakuje i pachnie wspaniale i nie ma żadnych sztucznych dodatków.

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …