Domowej roboty produkty do pieczenia

Kulinaria

W domu można zrobić samemu wiele ciekawych rzeczy. Osoby, które lubią hand made często robią własne dekoracje, ozdoby, prezenty dla bliskich a nawet ubrania. Co ciekawe we własnym domu można sobie też samemu zrobić kosmetyki i produkty spożywcze, wystarczy zaopatrzyć się w różne produkty do tego potrzebne. Szczególnie osoby, które dużo gotują i pieczą docenią możliwość przygotowania własnych produktów spożywczych.

Co można zrobić samemu z produktów spożywczych?

Jest wiele produktów spożywczych, które łatwo można wykonać samemu w domu, wśród nich są produkty przydatne przy pieczeniu ciast i nie tylko. Do takich produktów, łatwych do przygotowania należy cukier waniliowy. Ta aromatyczna przyprawa do ciast i deserów nie kosztuje wiele w sklepach spożywczych, jednak bardzo często jest wykorzystywana w kuchni, dlatego często jej brakuje. Przygotowanie domowego cukru waniliowego nie zajmuje dużo czasu, jest łatwe i przyjemne. Dzięki temu można uratować się w sytuacji, gdy sklepy zamknięte, a w domu zabrakło cukru waniliowego.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Do przygotowania własnego cukru waniliowego potrzebny będzie cukier naturalny oraz laska wanilii. Cukier należy przesypać do szklanego pojemnika a następnie należy przeciąć laskę wanilii, wyciągnąć z niej ziarenka i przełożyć je do pojemnika z cukrem razem z pociętymi kawałkami pustej laski wanilii. Wszystko należy dokładnie wymieszać i zostawić w taki sposób, by cukier całkowicie zasłaniał kawałki laski i ziarenka. Zamknięty cukier z wanilią należy przechowywać przez okres około 2 tygodni w suchym i ciemnym miejscu. Potem można już swobodnie z niego korzystać i mieć go zawsze pod ręką, na wypadek braku cukru waniliowego w domu.

Cukier waniliowy jest bardzo aromatyczny. Stosuje się go do przygotowywania ciast, głównie serników. Często też jest używany do deserów na zimno i do domowych lodów. Taki domowy, naturalny produkt ma wiele dobrych właściwości. Nic nie kosztuje, smakuje i pachnie wspaniale i nie ma żadnych sztucznych dodatków.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …