Domowej roboty produkty do pieczenia

Kulinaria

W domu można zrobić samemu wiele ciekawych rzeczy. Osoby, które lubią hand made często robią własne dekoracje, ozdoby, prezenty dla bliskich a nawet ubrania. Co ciekawe we własnym domu można sobie też samemu zrobić kosmetyki i produkty spożywcze, wystarczy zaopatrzyć się w różne produkty do tego potrzebne. Szczególnie osoby, które dużo gotują i pieczą docenią możliwość przygotowania własnych produktów spożywczych.

Co można zrobić samemu z produktów spożywczych?

Jest wiele produktów spożywczych, które łatwo można wykonać samemu w domu, wśród nich są produkty przydatne przy pieczeniu ciast i nie tylko. Do takich produktów, łatwych do przygotowania należy cukier waniliowy. Ta aromatyczna przyprawa do ciast i deserów nie kosztuje wiele w sklepach spożywczych, jednak bardzo często jest wykorzystywana w kuchni, dlatego często jej brakuje. Przygotowanie domowego cukru waniliowego nie zajmuje dużo czasu, jest łatwe i przyjemne. Dzięki temu można uratować się w sytuacji, gdy sklepy zamknięte, a w domu zabrakło cukru waniliowego.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Do przygotowania własnego cukru waniliowego potrzebny będzie cukier naturalny oraz laska wanilii. Cukier należy przesypać do szklanego pojemnika a następnie należy przeciąć laskę wanilii, wyciągnąć z niej ziarenka i przełożyć je do pojemnika z cukrem razem z pociętymi kawałkami pustej laski wanilii. Wszystko należy dokładnie wymieszać i zostawić w taki sposób, by cukier całkowicie zasłaniał kawałki laski i ziarenka. Zamknięty cukier z wanilią należy przechowywać przez okres około 2 tygodni w suchym i ciemnym miejscu. Potem można już swobodnie z niego korzystać i mieć go zawsze pod ręką, na wypadek braku cukru waniliowego w domu.

Cukier waniliowy jest bardzo aromatyczny. Stosuje się go do przygotowywania ciast, głównie serników. Często też jest używany do deserów na zimno i do domowych lodów. Taki domowy, naturalny produkt ma wiele dobrych właściwości. Nic nie kosztuje, smakuje i pachnie wspaniale i nie ma żadnych sztucznych dodatków.

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …