Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Kulinaria

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu.

Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia

Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się odpowiedniego dostosowywania. Oto kilka wskazówek, jak zacząć.

  • Rób zdjęcia w naturalnym świetle. Nie używaj górnych lamp ani lamp ani wbudowanej lampy błyskowej.
  • Poruszaj się, aby znaleźć najlepsze źródło światła. Nie ograniczaj się do robienia zdjęć w kuchni. Być może światło najlepiej sprawdza się rano w sypialni, a po południu w salonie.
  • Spróbuj robić zdjęcia pod różnymi kątami. Niektóre talerze z jedzeniem wyglądają lepiej z góry (np. pizza), z boku (burgery) lub pod kątem 45 stopni (napoje). Spróbuj poruszać się po talerzu i robić zdjęcia pod różnymi kątami, aby później wybrać swoje ulubione.
  • Zminimalizuj bałagan. Jeśli ta łyżka, serwetka lub ruchliwe tło nie dodaje się do zdjęcia, umniejsza to zdjęcie. Skoncentruj się na tym, co najważniejsze, ale nie zbliżaj się tak blisko, aby widzowie nie mogli powiedzieć, co to za jedzenie.

Rozwiązywanie typowych problemów z fotografią żywności

Jesteś sfrustrowany tym, jak wyglądają Twoje zdjęcia jedzenia? Czytaj dalej, aby poznać potencjalne rozwiązania.

  • Twoje zdjęcia są rozmazane. Nieostre zdjęcia są spowodowane drganiami aparatu. Rozwiązania obejmują: 1) stabilniej trzymaj aparat (łatwiej powiedzieć niż zrobić), 2) użyj statywu z pilotem, aby aparat pozostawał całkowicie nieruchomy podczas fotografowania, 3) użyj krótszego czasu otwarcia migawki, co będzie wymagało otwarcia aparatu. przysłonę i/lub przejście do obszaru z większą ilością światła lub 4) zwiększ czułość ISO, aby zmniejszyć ilość potrzebnego światła (spowoduje to jednak pogorszenie jakości obrazu).
  • Twoje kolory nie są prawdziwe. Jeśli podczas edycji zdjęć Twój talerz jedzenia wygląda na bardzo niebieski, żółty, różowy lub zielony, użyj narzędzi do balansu bieli w oprogramowaniu, aby to naprawić! Kolory ożywają, gdy balans bieli jest ustawiony prawidłowo. Jeśli fotografujesz w formacie RAW, łatwiej będzie Ci później dostosować balans kolorów.
  • Twoje zdjęcia po prostu nie „wyskakują” jak profesjonalne zdjęcia jedzenia. Doświadczeni fotografowie żywności używają obiektywów, które pozwalają im zawęzić głębię ostrości w celu podkreślenia tematu zdjęcia. Następnie używają oprogramowania fotograficznego, aby poprawić kontrast, poziomy i ostrość swoich zdjęć. Czasami kilka drobnych zmian może naprawdę sprawić, że zdjęcie wyskoczy.

Zapoznaj się z zaleceniami dotyczącymi stosunkowo niedrogich obiektywów i oprogramowania, które pomogą Ci rozwiązać te problemy i zrobić niesamowite zdjęcia jedzenia.

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …