Schab bez panierki z pieczarkami – pomysł na szybki obiad

Kulinaria

Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad, które zasmakuje całej Twojej rodzinie? Co powiesz na schab bez panierki z pieczarkami? Przygotowanie go zajmie Ci maksymalnie pół godziny, a smak zdecydowanie Cię zaskoczy. Oto jak go przygotować!

Niezbędne składniki

Jedno opakowanie ciemnego sosu pieczeniowego
4 kawałki schabu wieprzowego bez kości
250 g pieczarek
jedna cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
trochę soli i pieprzu

Schab bez panierki z pieczarkami – jak go przygotować?

Zacznij od lekkiego rozbicia mięsa i natarcia go solą i pieprzem. Nie rozbijaj go zbyt mocno, bo straci swoją strukturę. Umyj cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Następnie umyj i oczyść pieczarki, a później je również pokrój na mniejsze kawałki. Rozmieszaj sos z wodą zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zazwyczaj będziesz potrzebować około jednej szklanki zimnej wody. Przelej go do rondelka i zagotuj mieszając co chwila. Trzymaj sos na ogniu przez około 5 minut i często go mieszaj, żeby nie zaczął się przypalać.
Następnie, rozgrzej nieco oleju na patelni i usmaż na nim kotlety. Smaż je po około 2 minuty z każdej strony, ale uważaj, żeby się nie przypaliły. Zdejmij kotlety z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę z pieczarkami. Tak przygotowane warzywa Dodaj do sosu i pogotuj przez chwilę. Dodaj do nich też mięso. Jeśli wolisz, możesz dodać sos dopiero po ułożeniu kotletów na talerzu. Pamiętaj o tym, żeby przygotować do kotletów pyszne dodatki, takich jak gotowane ziemniaki, czy świeża sałatka. Smacznego!

Nowe oblicze tradycji

Kotlet schabowy zna chyba każdy, bo jest to tradycyjna potrawa, którą podaje się w większości domów. Tradycyjny schab w panierce to już klasyk, ale warto przygotować go też na inne sposoby. Smak tak przygotowanych potraw może nas zaskoczyć i pokazać ten produkt w zupełnie innym świetle. Warto przygotować go bez panierki, bo wtedy będzie też znacznie zdrowsze i mniej tuczący.
Tak przygotowane kotlety warto podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi. Będą one świetnie uzupełniać smak tego mięsa. A prócz tego, warto dodać też trochę warzyw, na przykład w postaci mizerii lub sałaty ze śmietaną. Będzie to zupełnie inne oblicze tradycyjnej potrawy, którą zna chyba każdy. Warto eksperymentować z takimi klasycznymi przepisami, bo rezultat może nas pozytywnie zaskoczyć. Nie bójmy się próbować nowych rzeczy w kuchni, bo właśnie w ten sposób tworzą się najlepsze przepisy, których później używamy przez lata. Nie warto trzymać się znanych nam schematów!

 

Kulinaria
Pizza pod gwiazdami – pomysły na plenerowy wieczór z przyjaciółmi

Czy marzysz o niezapomnianym wieczorze spędzonym w gronie najbliższych przyjaciół? A może zastanawiasz się, jak połączyć uroki letniego wieczoru z pysznym jedzeniem? Wyobraź sobie ciepły letni wieczór, rozgwieżdżone niebo i aromat świeżo upieczonej pizzy unoszący się w powietrzu. Brzmi kusząco, prawda? W tym artykule pokażę Ci, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie …

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …