Schab bez panierki z pieczarkami – pomysł na szybki obiad

Kulinaria

Szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad, które zasmakuje całej Twojej rodzinie? Co powiesz na schab bez panierki z pieczarkami? Przygotowanie go zajmie Ci maksymalnie pół godziny, a smak zdecydowanie Cię zaskoczy. Oto jak go przygotować!

Niezbędne składniki

Jedno opakowanie ciemnego sosu pieczeniowego
4 kawałki schabu wieprzowego bez kości
250 g pieczarek
jedna cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
trochę soli i pieprzu

Schab bez panierki z pieczarkami – jak go przygotować?

Zacznij od lekkiego rozbicia mięsa i natarcia go solą i pieprzem. Nie rozbijaj go zbyt mocno, bo straci swoją strukturę. Umyj cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Następnie umyj i oczyść pieczarki, a później je również pokrój na mniejsze kawałki. Rozmieszaj sos z wodą zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zazwyczaj będziesz potrzebować około jednej szklanki zimnej wody. Przelej go do rondelka i zagotuj mieszając co chwila. Trzymaj sos na ogniu przez około 5 minut i często go mieszaj, żeby nie zaczął się przypalać.
Następnie, rozgrzej nieco oleju na patelni i usmaż na nim kotlety. Smaż je po około 2 minuty z każdej strony, ale uważaj, żeby się nie przypaliły. Zdejmij kotlety z patelni, a na pozostałym tłuszczu usmaż cebulę z pieczarkami. Tak przygotowane warzywa Dodaj do sosu i pogotuj przez chwilę. Dodaj do nich też mięso. Jeśli wolisz, możesz dodać sos dopiero po ułożeniu kotletów na talerzu. Pamiętaj o tym, żeby przygotować do kotletów pyszne dodatki, takich jak gotowane ziemniaki, czy świeża sałatka. Smacznego!

Nowe oblicze tradycji

Kotlet schabowy zna chyba każdy, bo jest to tradycyjna potrawa, którą podaje się w większości domów. Tradycyjny schab w panierce to już klasyk, ale warto przygotować go też na inne sposoby. Smak tak przygotowanych potraw może nas zaskoczyć i pokazać ten produkt w zupełnie innym świetle. Warto przygotować go bez panierki, bo wtedy będzie też znacznie zdrowsze i mniej tuczący.
Tak przygotowane kotlety warto podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi. Będą one świetnie uzupełniać smak tego mięsa. A prócz tego, warto dodać też trochę warzyw, na przykład w postaci mizerii lub sałaty ze śmietaną. Będzie to zupełnie inne oblicze tradycyjnej potrawy, którą zna chyba każdy. Warto eksperymentować z takimi klasycznymi przepisami, bo rezultat może nas pozytywnie zaskoczyć. Nie bójmy się próbować nowych rzeczy w kuchni, bo właśnie w ten sposób tworzą się najlepsze przepisy, których później używamy przez lata. Nie warto trzymać się znanych nam schematów!

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …