Przepisy na lekkie i sycące sałatki z serem feta

Kulinaria

Przepisy na lekkie i sycące sałatki z serem feta

W okresie letnim, gdy temperatura wzrasta, coraz częściej sięgamy po lekkie i orzeźwiające potrawy. Jednym z nich są sałatki, które dzięki swojej różnorodności składników mogą być zarówno sycące, jak i niskokaloryczne. Jednym z ulubionych dodatków do sałatek jest ser feta, który swoim niepowtarzalnym smakiem i konsystencją nadaje im wyjątkowego charakteru. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na lekkie i sycące sałatki z serem feta, które z pewnością przypadną do gustu.

1. Sałatka grecka z serem feta

Składniki:
– sałata rzymska
– ogórek
– pomidor
– czerwona cebula
– czarne oliwki
– ser feta
– oliwa z oliwek
– sok z cytryny
– sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Sałatę rzymską dokładnie umyj i pokrój w paski.
2. Ogórka i pomidora umyj, pokrój w kostkę.
3. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplasterki.
4. Oliwki przekrój na pół.
5. Ser fetę pokrój w kostkę.
6. W misce wymieszaj sałatę, ogórka, pomidora, cebulę, oliwki i ser feta.
7. Skrop sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Delikatnie wymieszaj i podawaj.

1. Sałatka z cukinią i serem feta

Składniki:
– cukinia
– rukola
– awokado
– ser feta
– orzechy włoskie
– pestki dyni
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny
– miód
– sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Cukinię umyj i pokrój w cienkie plasterki.
2. Na gorącej patelni smaż plasterki cukinii przez około 2-3 minuty z każdej strony do momentu, aż będą delikatnie zarumienione.
3. Rukolę umyj i pozbądź się twardych łodyżek.
4. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w plasterki.
5. Wymieszaj rukolę, plasterki cukinii, awokado, ser feta, orzechy włoskie i pestki dyni w dużej misce.
6.Dodaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód do małej miseczki i wymieszaj, aż powstanie sos.
1. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
2. Sałatkę polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
3. Podawaj od razu.

1. Sałatka z grillowanymi warzywami i serem feta

Składniki:
– bakłażan
– cukinia
– papryka czerwona
– pomidor
– ser feta
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny
– miód
– świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia)

Kulinaria
Pizza pod gwiazdami – pomysły na plenerowy wieczór z przyjaciółmi

Czy marzysz o niezapomnianym wieczorze spędzonym w gronie najbliższych przyjaciół? A może zastanawiasz się, jak połączyć uroki letniego wieczoru z pysznym jedzeniem? Wyobraź sobie ciepły letni wieczór, rozgwieżdżone niebo i aromat świeżo upieczonej pizzy unoszący się w powietrzu. Brzmi kusząco, prawda? W tym artykule pokażę Ci, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie …

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …