Przepisy na zdrowe dania obiadowe z warzywami

Kulinaria

Wprowadzenie:

Zdrowe odżywianie jest obecnie jednym z najważniejszych trendów w dziedzinie żywienia. Większość osób zdaje sobie sprawę, że wartość odżywcza i korzyści zdrowotne płynące z jedzenia warzyw są nieocenione. Dlatego też, coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie zdrowych dań obiadowych z dominacją warzyw. W tym artykule przedstawimy kilka prostych i smacznych przepisów na takie dania, które z pewnością zachwycą nie tylko wegetarian.

1. Przepis na warzywne curry z ciecierzycą:

– 1 średnia cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 marchewki
– 1 papryka czerwona
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 puszka mleka kokosowego
– 3 łyżki pasty curry
– 2 łyżeczki kurkumy
– sól i pieprz do smaku
– olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
2. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć, aż staną się miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj kurkumę i pastę curry, wymieszaj.
4. Następnie dodaj marchewki i paprykę pokrojoną w kostkę, smaż przez kilka minut.
5. Połowę ciecierzycy z puszki przepłucz pod bieżącą wodą, dodaj do warzyw na patelnię.
6. Wlej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Serwuj z ryżem i świeżą kolendrą.

1. Przepis na zapiekane warzywa z soczewicą:

– 2 cukinie
– 2 bakłażany
– 2 papryki żółte
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 szklanka ugotowanej soczewicy
– 1 łyżka suszonej bazylii
– 1 łyżka suszonego tymianku
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Warzywa (cukinie, bakłażany, papryki) pokroić na cienkie plasterki.
2. Cebulę i czosnek posiekać.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i cebulę, smażyć przez kilka minut.
4. Dodaj pokrojone warzywa i smaż przez około 10 minut, aż staną się miękkie.
5. Wymieszaj soczewicę, bazylię i tymianek, dopraw solą i pieprzem.
6. Przełóż warzywa i soczewicę do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.
7. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

1. Przepis na lekką sałatkę jarzynową:

– 2 małe marchewki
– 1 mały seler
– 1 mały pietruszka
– 1 mała cebula
– 1 łyżeczka musztardy
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Marchewki, selera, pietruszkę i cebulę obrać i pokroić na cienkie paski.
2. W dużej misce wymieszać musztardę, jogurt, sól i pieprz.
3. Dodać pokrojone warzywa i delikatnie wymieszać.
4. Posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
5. Sałatkę można podać zarówno jako dodatek do drugiego dania, jak i jako samodzielne danie.

1. Przepis na wegetariańską lasagnę warzywną:

– 1 cukinia
– 1 bakłażan
– 1 papryka czerwona
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 słoik sosu pomidorowego
– 1 puszka pomidorów w kawałkach
– 150 g sera mozzarella
– świeże zioła (oregano, bazylia)
– 9 płatów lasagne
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Warzywa pokroić w cienkie plastry.
2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut.
3. Dodać pokrojone warzywa i smażyć przez około 10 minut, aż staną się miękkie.
4. W osobnym garnku podgrzać sos pomidorowy z pomidorami w kawałkach.
5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwy: sos, placki lasagne, warzywa, ser mozzarella, świeże zioła, sól i pieprz. Powtórzyć.
6. Na wierzchu położyć ostatnią warstwę placków lasagne, posypać serem mozzarella.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, aż ser się roztopi i potrawa nabierze złocistego koloru.

Podsumowanie:

Przygotowywanie zdrowych dań obiadowych z dominacją warzyw jest nie tylko smaczne, ale także korzystne dla naszego zdrowia. W tym artykule przedstawiliśmy kilka prostych i sycących przepisów na takie dania, które z pewnością zaspokoją nawet największe apetyty. Przygotowując te potrawy, możemy być pewni, że dostarczamy swojemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Zachęcamy do eksperymentowania i dodawania warzyw do swojej diety, aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Królestwo warzyw czeka na odkrywców smaków!

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …