Prosta sałatka z ogórków na zimę – sprawdzony przepis

Kulinaria

Kiedy przygotowujemy się do zimy, bardzo często decydujemy się na zamknięcie ogórków w różnej postaci w słoikach. Tego rodzaju dodatki świetnie pasują do większości obiadów i będą nam służyć przez całą zimę. Co więcej, są one bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmują dużo czasu. Szukasz nowego pomysłu na wykorzystanie ogórku słoikach? Oto prosta sałatka z ogórków na zimę naszego przepisu. Z pewnością ci zasmakuje.

Składniki

3 kg ogórków gruntowych
5 łyżek posiekanego koperku
2 łyżki soli
półtorej szklanki octu
szklanka cukru
2 łyżeczki soli
10 ziarenek pieprzu
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego

Prosta sałatka z ogórków na zimę – przygotowanie

Zacznij od dokładnego umycia ogórków i odcięcia twardych końcówek. Jeśli masz ogórki z ogródka, warto włożyć je do wody na kilkanaście minut, żeby ziemia i zanieczyszczenia się od nich odczepiły. Dzięki temu, nic, czego nie chcemy nie wyląduje w naszych słoikach. Następnie poszatkuj na cienkie plasterki o grubości 3 mm. Możesz użyć do tego celu też specjalnej tarki, jeśli taką masz. Dzięki temu cały proces przebiegnie dużo szybciej i sprawniej, a i sam efekt będzie lepszy bo plasterki będą równiejsze. Jeśli jednak nie mamy takiej szatkownicy, możemy pokroić ogórki ręcznie. Musimy być jednak przygotowani, że może to chwile potrwać.
Poszatkowane ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na około dwie godziny. Dzięki temu ogórki puszczą sok, który po tym czasie mnie my musieli odlać. To bardzo ważne, żeby nie odciskać ogórków, bo mogą się one połamać. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Warto się do tego przyłożyć, żeby później spędzić mniej czasu na mieszaniu.
Teraz możemy zabrać się za przygotowanie zalewy. Przygotowujemy rondelek i wkładamy do niego wszystkie składniki na zalewę. Całość podgrzewamy do momentu, gdy cukier i sól się rozpuszczą. Lepiej jest podgrzewać ją na małym ogniu i nie pozwolić jej się zagotować, bo cały dom zacznie pachnąć odstęp. Zalewamy tak przygotowaną zalewą ogórki w miejsce i pozostawiamy na 2 godziny. Warto przemieszać je od czasu do czasu, żeby zalewa rozprowadziła się równomiernie. Potem czasie ogórki wraz z zalewą dzielimy do słoików. Przygotowane słoiki warto jeszcze zapasteryzować. Możemy to zrobić w bardzo prosty sposób, a mianowicie przez szczelne zamknięcie ich i włożenie do piekarnika nagrzanego na 180 °C na 20 minut. Tak przygotowaną sałatkę możemy trzymać w chłodnym miejscu przez około 12 miesięcy. Smacznego!

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …