Prosta sałatka z ogórków na zimę – sprawdzony przepis

Kulinaria

Kiedy przygotowujemy się do zimy, bardzo często decydujemy się na zamknięcie ogórków w różnej postaci w słoikach. Tego rodzaju dodatki świetnie pasują do większości obiadów i będą nam służyć przez całą zimę. Co więcej, są one bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmują dużo czasu. Szukasz nowego pomysłu na wykorzystanie ogórku słoikach? Oto prosta sałatka z ogórków na zimę naszego przepisu. Z pewnością ci zasmakuje.

Składniki

3 kg ogórków gruntowych
5 łyżek posiekanego koperku
2 łyżki soli
półtorej szklanki octu
szklanka cukru
2 łyżeczki soli
10 ziarenek pieprzu
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego

Prosta sałatka z ogórków na zimę – przygotowanie

Zacznij od dokładnego umycia ogórków i odcięcia twardych końcówek. Jeśli masz ogórki z ogródka, warto włożyć je do wody na kilkanaście minut, żeby ziemia i zanieczyszczenia się od nich odczepiły. Dzięki temu, nic, czego nie chcemy nie wyląduje w naszych słoikach. Następnie poszatkuj na cienkie plasterki o grubości 3 mm. Możesz użyć do tego celu też specjalnej tarki, jeśli taką masz. Dzięki temu cały proces przebiegnie dużo szybciej i sprawniej, a i sam efekt będzie lepszy bo plasterki będą równiejsze. Jeśli jednak nie mamy takiej szatkownicy, możemy pokroić ogórki ręcznie. Musimy być jednak przygotowani, że może to chwile potrwać.
Poszatkowane ogórki zasypujemy solą i odstawiamy na około dwie godziny. Dzięki temu ogórki puszczą sok, który po tym czasie mnie my musieli odlać. To bardzo ważne, żeby nie odciskać ogórków, bo mogą się one połamać. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Warto się do tego przyłożyć, żeby później spędzić mniej czasu na mieszaniu.
Teraz możemy zabrać się za przygotowanie zalewy. Przygotowujemy rondelek i wkładamy do niego wszystkie składniki na zalewę. Całość podgrzewamy do momentu, gdy cukier i sól się rozpuszczą. Lepiej jest podgrzewać ją na małym ogniu i nie pozwolić jej się zagotować, bo cały dom zacznie pachnąć odstęp. Zalewamy tak przygotowaną zalewą ogórki w miejsce i pozostawiamy na 2 godziny. Warto przemieszać je od czasu do czasu, żeby zalewa rozprowadziła się równomiernie. Potem czasie ogórki wraz z zalewą dzielimy do słoików. Przygotowane słoiki warto jeszcze zapasteryzować. Możemy to zrobić w bardzo prosty sposób, a mianowicie przez szczelne zamknięcie ich i włożenie do piekarnika nagrzanego na 180 °C na 20 minut. Tak przygotowaną sałatkę możemy trzymać w chłodnym miejscu przez około 12 miesięcy. Smacznego!

 

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …